• Business

    Κατάρ σε Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες: Ελάτε να συνεργαστούμε (Video)

    Lolwah R M Al-Khater (Λούλουα αλ Χατίρ). Eκπρόσωπος του αναπληρωτή πρωθυπουργού και Υπουργού των Eξωτερικών του Κατάρ Mohammad Bin Abdulrahman Al-Thani.


    Τα στελέχη της κυβέρνησης και των κρατικών οργανισμών του ΚΑΤΑΡ (QATAR) προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για την χώρα τους μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Παρά τον συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό του από γείτονες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ έχει σήμερα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο και συνεχίζει να εντυπωσιάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Τελευταίο παράδειγμα; Το φουτουριστικό κτίριο των 52.000 τ.μ. που εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής στην οποία παρέστησαν ο σεΐχης του Κουβέιτ Σαμπάχ αλ-‘Αχμαντ αλ-Τζαμπέρ αλ-Σαμπάχ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, διασημότητες όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Βικτόρια Μπέκαμ και ο προπονητής ποδοσφαίρου Χοσέ Μουρίνιο.

    «Γιατί χτίζουμε μουσεία;» ανέφερε στην ομιλία του στα εγκαίνια ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί, σημερινός ηγέτης του Κατάρ και απόγονος της δυναστείας Αλ-Θανί, που ίδρυσε το κράτος το 1850. «Δεν το κάνουμε μόνο για να φυλάμε ανεκτίμητα εκθέματα ή για να παρουσιάσουμε την ιστορία μας, αλλά για να διαφωτίσουμε το κοινό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Κατάρ, για το παρελθόν, το παρόν και τη θέση μας στον κόσμο».

    Το μουσείο, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 434 εκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο αρχικά να εγκαινιαστεί το 2016, δηλαδή έναν χρόνο πριν οι πρώην σύμμαχοι της Ντόχας, συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, της επιβάλλουν οικονομικό και διπλωματικό αποκλεισμό.   

    Οι τελευταίοι κατηγορούν το Κατάρ ότι δεν πήρε αρκετές αποστάσεις από το Ιράν, σιιτική περιφερειακή δύναμη και αντίπαλη της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, και ότι στηρίζει ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, κάτι που η Ντόχα αρνείται.   

    Η πρόεδρος των μουσείων και αδελφή του εμίρη του Κατάρ, η σεΐχα Αλ Μαγιάσα Αλ-Θάνι που έχει βαρύνουσα θέση στο εμιράτο, δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος σε αυτό το μουσείο και εμείς μένουμε ανοικτοί στον υπόλοιπο κόσμο και στον διάλογο. Είμαστε περισσότερο από περήφανοι για το επίτευγμα αυτό».

    Θέλουμε να κάνουμε Business με την Ελλάδα 

    Ο Mohammed bin Ahmed bin Twar al Kuwari  είναι αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κατάρ. Η παρουσία του είναι επιβλητική  και άπαντες τον σέβονται.  Σε συνομιλία που είχε μαζί του το mononews ρωτήθηκε για τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Εμείς είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με τους Έλληνες τραπεζίτες. Μπορούν να έλθουν εδώ στο Κατάρ και να συζητήσουμε  θέματα μετοχικών συμπράξεων. Επίσης απευθύνουμε πρόσκληση και σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις να  έλθουν στο Κατάρ για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε”.

    Mohammed bin Ahmed bin Twar al Kuwari

    Η Lolwah R M Al-Khater

    Η Lolwah R M Al-Khater (Λούλουα αλ Χατίρ) είναι μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες στο Κατάρ. Με εξαιρετικές σπουδές, τώρα είναι η εκπρόσωπος του αναπληρωτή πρωθυπουργού και Υπουργού των Eξωτερικών Mohammad Bin Abdulrahman Al-Thani. Με έμφυτη ευγένεια προσπαθεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν το υπουργείο εξωτερικών της χώρας της χωρίς να αποκρύψει το πραγματικότητα.

    Οπως,  ισχυρίζονται κρατικοί παράγοντες στη Ντόχα, από το εμπάργκο των γειτόνων στο Κατάρ αναδύθηκε απροσδόκητα μια ρωμαλέα αυτοπεποίθηση για εκκίνηση νέων διαφανέστερων διεθνών σχέσεων και μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία. 

    Τονίζουν ότι η σχετική απομόνωσή του εμιράτου, λόγω του μποϊκοτάζ, λειτουργεί ως καταλύτης στην απόκτηση πλήρους αυτάρκειας σε ορισμένα εισαγόμενα διατροφικά προιόντα όπως τα γαλακτοκομικά, και να πετύχουν ευνοικότερες τιμές προμήθειας άλλων απαραίτητων υλικών για την ανάπτυξη της χώρας. 

    Η Λούλουα αλ Χατίρ, ως εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργού σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Μετά το εμπάργκο το Κατάρ αποφάσισε να αλλάξει σελίδα, να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να πάει πέρα από τον Περσικό Κόλπο».

    Lolwah R M Al-Khater (Λούλουα αλ Χατίρ). Eκπρόσωπος του αναπληρωτή πρωθυπουργού και Υπουργού των Eξωτερικών του Κατάρ Mohammad Bin Abdulrahman Al-Thani.

    Οι ελληνικές εταιρίες 

    Στο Κατάρ ο επενδυτικός οργασμός στα κατασκευαστικά έργα υποδομών και ενέργειας υποδομές συνεχίζεται εκρηκτικά. Εταιρίες όπως ο Ελλάκτωρ, η Τέρνα, ο Αβαξ και άλλες έχουν ισχυρή παρουσία. Μάλιστα ο Ελλάκτωρ ολοκληρώνει σε λίγο καιρό το μετρό της Ντόχας και πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες.

    Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τη περασμένη δεκαετία η πρωτεύουσα Ντόχα δίνει την εντύπωση ενός απέραντου εργοταξίου. 

    Αχανείς μαρίνες σκαφών, τεχνητά νησιά, απέραντα πάρκα με γκαζόν, φαραωνικά εμπορικά κέντρα, υπόγειες γραμμές και σταθμοί μετρό, πελώριοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας, σιδηροδρομικά δίκτυα, τερματικά λιμανιών και αεροδρομίων κλπ υλοποιούνται επεκτείνονται και τελειοποιούνται με γοργούς ρυθμούς . 

    Ανάμεσα στις προβεβλημένες κατασκευές τα οκτώ νεόκτιστα αβαντγκάρντ ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα «διαμάντια της έρημου», ολοκληρώνονται ταχύτατα εν όψει του Μουντιάλ 2022 κυπέλλου, εφοδιασμένα με κλιματισμό δροσιάς τόσο στις κερκίδες όσο και στον αγωνιστικό χώρο. 

    Στη δυτική πλευρά του κόλπου κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Κορνίς, στο μητροπολιτικό οικονομικό κέντρο, δεσπόζει μια συστοιχία επιβλητικά πανύψηλων και φουτουριστικών ουρανοξυστών από ατσάλι, μπετόν και γυαλί, ενίοτε διακοσμημένων με στοιχεία αραβικής αρχιτεκτονικής, το αστραφτερό περίγραμμα των οποίων συναγωνίζεται τον ορίζοντα του Μανχάταν, του Χονγκ Κονγκ ή της Σιγκαπούρης. 

    Σε αυτό το επίπεδο, με μηδαμινή βλάστηση άλλοτε τοπίο, στο οποίο φυτρώνει πλέον εμφατικά ο αστικός εκμοντερνισμός, ζουν και εργάζονται 5.000 περίπου Έλληνες. 

    Στη πλειονότητα τους πτυχιούχοι με υψηλού επιπέδου δεξιότητες στο τομέα τους απασχολούνται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης. 

    Στην Ντόχα κατοικούν Έλληνες πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, βιοχημικοί, πιλότοι, αεροσυνοδοί, τεχνικοί σύμβουλοι, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, υπεύθυνοι διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων, γιατροί, διατροφολόγοι καθώς και εργαζόμενοι στους κλάδους της επικοινωνίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. 

    Οι μισθοί είναι συνήθως ικανοποιητικοί και υπερβαίνουν τα δυτικά στάνταρντ. 

    Δεν υπάρχει φορολογία εισοδήματος αν και τα νοίκια είναι μάλλον “τσιμπημένα” λόγω της ραγδαίας αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας. 

    Ωστόσο η βενζίνη κοστίζει κάτι λιγότερο από 20 σεντς του ευρώ, η υψηλών προδιαγραφών ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν για όλους, ενώ η συμμετοχή σε φάρμακα είναι συμβολική. 

    Λειτουργεί επίσης μια ελληνοορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ισαάκ και τον Άγιο Γεώργιο που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Μέχρι στιγμής στο Κατάρ δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 150 ελληνικές, μεγάλες ή μικρότερες, επιχειρήσεις, κυρίως σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών και ενέργειας, ενώ συστηματικά ελληνικές εταιρείες εξάγουν στη χώρα μάρμαρα, συστήματα αλουμινίου, ασανσέρ και κοσμήματα. 

    Το σημαντικό, ωστόσο, στις Ελληνοκαταριανές σχέσεις είναι οι δεσμοί φιλίας και σεβασμού μεταξύ των δυο χωρών τους οποίους ενισχύει η παρουσία των Ελληνων εργαζομένων στο εμιράτο. 

    Όπως, μάλιστα διατυπώθηκε από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κατάρ: “μπορεί να έχουμε τρεις απ’ ευθείας πτήσεις καθημερινά από την Ντόχα για την Ελλάδα, συν μια το καλοκαίρι για τη Μύκονο, αλλά η πραγματική μας γέφυρα είναι οι Έλληνες πολίτες που ζουν και δουλεύουν εδώ”.

    Για μια χώρα διψασμένη για επενδύσεις σαν την Ελλάδα το Κατάρ φαντάζει ως ιδανικός επενδυτής παρά τη προσέγγιση του με την Τουρκία και την πρόσφατη έναρξη απευθείας επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτή. 

    Ξεκαθαρίστηκε, όμως, επισήμως από τη πλευρά του Κατάρ ότι οι διπλωματικές σχέσεις του με τη χώρα μας δεν πρόκειται να επηρεαστούν διότι δεν πιστεύουν στην πολιτική πόλωση αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό. 

    Εξάλλου η Ελλάδα διαθέτει μερικά συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως εξυπηρετούν τις ανάγκες της Αραβικής χώρας. 

    Είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που συναντούν τα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όταν από τη διώρυγα του Σουέζ μπαίνουν στη Μεσόγειο. 

    Διαθέτει στη Ρεβυθούσα εγκατάσταση επαναεριοποίησης, ενώ ήδη λόγω της στροφής των θαλάσσιων μεταφορών σε πλοία που καίνε LNG, η Ε.Ε απαιτεί να διαμορφωθούν τέτοιοι σταθμοοί ανεφοδιασμού. 

    Σαφέστατα η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη συγκεκριμένη διευθέτηση, τονίζουν έμπειροι οικονομικοί αναλυτές. 

    Παρόλα αυτά από το πρόθυμο για στρατηγικές επενδύσεις στο εξωτερικό Κατάρ, αφέθηκε ευγενικά αλλά ευδιάκριτα να εννοηθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι προτιμησιακές του πρωτοβουλίες για οικονομική ενεργοποίηση στην Ελλάδα δεν τελεσφόρησαν. 

    Ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος 

    O Παναγιώτης Mίχαλος, εκτός από πρόεδρος του Eπιχειρηματικού Συμβουλίου και Eπιτροπής Φιλίας Eλλάδας – Kατάρ, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της ευρύτερης περιοχής του Kόλπου.

    Mε την πολύχρονη παρουσία και δράση του στο Kατάρ έχει καταφέρει να χτίσει μια ειδική σχέση εμπιστοσύνης τόσο με την κυβέρνηση της Nτόχα, όσο με τους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς φορείς του Eμιράτου.

    Kαι είναι αυτός που με τη σειρά του χτίζει νέες γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν και δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες.

    Tο Eπιχειρηματικό Συμβούλιο Eλλάδας – Kατάρ, «ψυχή» του οποίου είναι ο Π. Mίχαλος, άρχισε να δραστηριοποιείται ουσιαστικά από το 2016, έχοντας στο ενεργητικό του πλήθος αποστολών, εκδηλώσεων και συμμετοχών.

    Aριθμεί σήμερα 35 εταιρίες – μέλη που ενδιαφέρονται πραγματικά να αναπτύξουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις προχωρώντας σε συμφωνίες και deals.

    Kινούμενος μεταξύ Nτόχα και Aθήνας,  εκφράζει τη φιλοδοξία του να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν το Kατάρ ως κέντρο για νέες δουλειές, αλλά και ως βάση για τη M. Aνατολή γενικότερα.  Όπως εξηγεί ο ίδιος: «O ρόλος του Συμβουλίου είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, από όπου θα προκύπτουν οι ευκαιρίες για τις εταιρίες».

    Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Κατάρ.



    ΣΧΟΛΙΑ