• Business

    Κάρλος Γκοσν: Ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Nissan

    • Bloomberg
    Κάρλος Γκοσν

    Κάρλος Γκοσν


    Οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της Nissan Motor Κάρλος Γκοσν και τέσσερα ακόμη άτομα που φέρεται να τον βοήθησαν να αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από τη Renault.

    Σύμφωνα με το bloomberg, ένα από τα εντάλματα στοχεύει τον δισεκατομμυριούχο Suhail Bahwan, ιδιοκτήτη εταιρείας διανομής οχημάτων στο Ομάν, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς χρησιμοποιήθηκε για τη διοχέτευση κεφαλαίων της Renault στον ίδιο τον Γκοσν για προσωπική χρήση.

    Τα άλλα εντάλματα είναι για τους δύο γιους του Bahwan και τον πρώην γενικό διευθυντή της Suhail Bahwan Automobiles.

    Ο Γκοσν, ο πρώην επικεφαλής της Nissan και της Renault, έφυγε από την Ιαπωνία στα τέλη του 2019. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων, για απόκρυψη εσόδων, πλουτισμό μέσω πληρωμών σε αντιπροσωπείες της Nissan στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποίηση κεφαλαίων της εταιρείας για την πληρωμή προσωπικών εξόδων.

    Η Ιαπωνία έχει επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης του, αλλά ο πρώην ισχυρός άνδρας του κλάδου αυτοκινήτου κατοικεί επί του παρόντος στον Λίβανο, χώρα που δεν εκδίδει τους πολίτες της. Έχει υπηκοότητα λιβανέζικη, γαλλική και βραζιλιάνικη.

    Μετά τη θεαματική απόδραση του Γκοσν από την Ιαπωνία -έφυγε κρυμμένος σε θήκη μουσικού οργάνου μέσα σε ιδιωτικό αεροσκάφος- ο μεγάλος κίνδυνος για αυτόν είναι πλέον στη Γαλλία, όπου κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κεφάλαια της Renault για να πληρώσει για ένα γιοτ και για το πάρτι γενεθλίων της συζύγου του.

    Γάλλοι ερευνητές ταξίδεψαν στη Βηρυτό για να ανακρίνουν τον Γκοσν σχετικά με τις συναλλαγές του με την εταιρεία διανομής αυτοκινήτων του Ομάν και τις δαπάνες του σε διάφορες εκδηλώσεις και ταξίδια.

    Ένας δικηγόρος του πρώην επικεφαλής της Renault χαρακτήρισε «έκπληξη» το γαλλικό ένταλμα σύλληψης, λέγοντας ότι ο πελάτης του απαγορεύεται από τις λιβανικές αρχές να φύγει από τη χώρα.

    Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Ιαπωνία, ο Γκοσν θα μπορούσε να δικαστεί εν απουσία του στη Γαλλία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κάρλος Γκοσν: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του στελέχους της Nissan και της Renault



    ΣΧΟΛΙΑ