• Business

    Καραμούζης – Λαγκάρντ: Τι συζήτησαν οι δυο τους πίσω από τις κλειστές πόρτες

    ΔΝΤ

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΔΝΤ


    Κλείνει όπως όλα δείχνουν το θέμα που είχε ανακύψει με το ΔΝΤ και τις ελληνικές τράπεζες, μετά τον συμβιβασμό του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τα stress tests, και το μήνυμα αυτό φαίνεται να βγήκε και από τη συνάντηση που είχαν χθες Έλληνες τραπεζίτες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκο Καραμούζη, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παρών ήταν και ο Πόουλ Τόμσεν.

    Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία δεν ήταν ξαφνική, αλλά προγραμματισμένη από καιρό, και συνέπεσε με την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ, γεγονός που βοήθησε στο να είναι καλύτερο το κλίμα.

    Αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση από το ΔΝΤ για το τι διεμείφθη στη συνάντηση, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι Έλληνες τραπεζίτες ανέδειξαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλά ζητήματα, κόντρα στις αντιξοότητες, και υπογράμμισαν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς παραφιλολογίες που απειλούν τη σταθερότητά τους.

    Οι τραπεζίτες επεσήμαναν εξάλλου πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, καταγράφοντας κερδοφορία για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό ELA και παρουσιάζοντας πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

    Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η επίσπευση των stress tests της ΕΚΤ είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να έχει μία σαφή, επικαιροποιημένη εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί AQR, όπως αρχικά ζητούσε το Ταμείο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένα πλήρες, αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

    Και οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν πως οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι φιλόδοξοι και δεν είναι πολύς ο χρόνος για να επιτευχθούν, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να εστιάζει την προσοχή της στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στη διαχείριση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους (αναδιάρθρωση για τις βιώσιμες, ρευστοποίηση για τις μη βιώσιμες).

    Σε γενικές γραμμές, το κλίμα ήταν καλό και η “παρεξήγηση” φαίνεται πως λύθηκε, κάτι που άλλωστε έγινε αντιληπτό και από το Χρηματιστήριο Αθηνών, που χθες κατέγραψε αλματώδη άνοδο, χάρη στις τραπεζικές μετοχές που ανέκαμψαν θεαματικά μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πόλεμος» κυβέρνησης-Taxibeat: Μαζεύουν υπογραφές για τη διάσωση της πετυχημένης start up

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εφιάλτης» σήμερα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις-Πληρώνουμε 2,5 δισ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ, δόσεις και ρυθμίσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Κίνδυνος αν καθυστερήσει η 3η αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ