• Business

    Κάποτε η Yahoo άξιζε περισσότερο από την Google, τώρα ψίχουλα…

    Yahoo

    Yahoo


    Κάποτε, όχι πολύ παλιά, το Yahoo ήταν ένας πραγματικός διαδικτυακός κολοσσός. Το 2004 η αξία του ξεπερνούσε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ περισσότερα τότε από αντιπάλους της όπως η Amazon (16 δις δολάρια), η Apple (25 δις δολάρια), ακόμα και από την Google (49 δις δολάρια). Το 2005 η αξία της έφτασε στο peak της, στα 56 δις δολάρια. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ο κατήφορος…

    Την ώρα που οι άλλοι διαδικτυακοί κολοσσοί αναπτύσσονταν ταχύτατα, η Yahoo δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς τους, χάνοντας σταδιακά τη θέση της ως κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης από την Google, ενώ ούτε η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε άλλες υπηρεσίες, όπως sharing φωτογραφιών και μετάδοση ειδήσεων, στέφθηκε με επιτυχία. Η ανάκαμψη της Yahoo που είχε υποσχεθεί η διευθύνουσα σύμβουλος Marissa Meyer το 2012, όταν ανέλαβε τα ηνία της, δεν ήρθε ποτέ. Και τώρα φαίνεται πως μπορεί να έρθει, αντί της ανάκαμψης, η πώληση των δραστηριοτήτων της έναντι πινακίου φακής.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το διοικητικό συμβούλιο της Yahoo εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει στην πώληση των κύριων δραστηριοτήτων της (δηλαδή των τμημάτων της εταιρείας που δεν αποτελούν μετοχές της κινεζικής Alibaba ή της Yahoo Japan). Η είδηση αυτή ανέβασε προσωρινά τις μετοχές της Yahoo, ωστόσο ακόμα και έτσι, η αποτίμησή της δεν ξεπερνά σήμερα τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στο παρακάτω διάγραμμα του Quartz μπορείτε να δείτε πόσο πίσω έχει μείνει η Yahoo σε σχέση με τις Google, Apple και Amazon, σε ό,τι αφορά την αποτίμησή της:

    Διάγραμμα

    Βέβαια, ομολογουμένως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Όπως ήταν, για παράδειγμα, στην περίπτωση της AOL, η οποία πριν από λίγους μήνες απορροφήθηκε από την Verizon έναντι μόλις 4,4 δις δολαρίων, δηλαδή ούτε στο 2% της αξίας της πριν το 2000, όταν συγχωνεύτηκε με την Time Warner…



    ΣΧΟΛΙΑ