• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

    Το ευρώ στο τέλος της εβδομάδας βρέθηκε στο κάτω μέρος της κατάταξης των νομισμάτων της G10, λόγω ανησυχιών τόσο για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία όσο και για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Το μαζικό ενδιαφέρον στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ συνεχίζεται, με το 10ετές να έχει εκπληκτική απόδοση με 30 μονάδες βάσης την εβδομάδα, ενώ το δολάριο αντέδρασε αναμενόμενα, ξεπερνώντας κάθε σημαντικό νόμισμα στον κόσμο, εκτός από μια χούφτα ευμετάβλητων νομισμάτων αναδυομένων οικονομιών.

    Η αστάθεια του ρουβλίου συνεχίζεται, και το νόμισμα κινείται πλέον σε υψηλότερες τιμές από ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας, αλλά είναι εξαιρετικά μη ρευστοποιήσιμο. Το κινεζικό γουάν αποδεικνύεται ένας βράχος σταθερότητας εν μέσω αβεβαιότητας στην αγορά συναλλάγματος, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες συναλλαγές, παρά την κινεζική οικονομική επιβράδυνση και τα δρακόντεια lockdown λόγω COVID.

    Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη. Η σύγκρουση μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» που είχαμε προβλέψει εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεσπάσει, όπως ξεκαθαρίζεται στα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, και αναμένουμε ότι οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα το αντικατοπτρίζουν, μετά από κάποιες πραγματικά δυσχερείς αναγνώσεις για τον πληθωρισμό.

    Την Τρίτη αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ και την Τετάρτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είναι μια ασυνήθιστα πολυάσχολη εβδομάδα για τη στερλίνα, καθώς την Τρίτη θα δημοσιοποιηθεί επίσης η έκθεση για την απασχόληση του Φεβρουαρίου.

    Στερλίνα

     Η στερλίνα πέρασε δύσκολα τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια τολμηρή ρητορική από την Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI του Μαρτίου ήταν πολύ ισχυροί, ενώ εξίσου ισχυρά αναμένοντα και τα δεδομένα για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό αυτήν την εβδομάδα. Αυτά, θα πρέπει να συγκρατήσουν το νόμισμα. Περιμένουμε τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ενός νέου πληθωριστικού κύματος που πλήττει μια οικονομία ήδη σε πλήρη ισχύ. Αναμένουμε ότι το νόμισμα θα σταματήσει σε ένα κατώτατο όριο στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας γίνεται ολοένα και πιο ασαφής.

    Ευρώ

    Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν ήπια θετικός για το ευρώ, καθώς ο Μακρόν φαίνεται να πηγαίνει στον δεύτερο γύρο εναντίον της Λεπέν σε μια ελαφρώς ισχυρότερη θέση από ό,τι αναμενόταν. Θετικά για το ευρώ λειτούργησαν μια σειρά τολμηρών σχολίων από μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ορισμένες καυστικές παρατηρήσεις στα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου σχετικά με τις σχεδόν απίστευτα αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών της για τον πληθωρισμό, τα οποία αναμένουν επιστροφή στον στόχο έως το 2023. Κανένα από αυτά δεν φαίνεται να έχει είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι ακόμη και μια ελαφρά αλλαγή του τόνου από τη μέχρι στιγμής συγκρατημένη πρόεδρο της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, θα μπορούσε να έχει δυσανάλογα θετική επίδραση στο κοινό νόμισμα.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποκάλυψαν ένα πιο επιθετικό από ό,τι αναμενόταν σχέδιο των γιγαντιαίων συμμετοχών της Fed σε ομόλογα του Δημοσίου και στεγαστικά δάνεια. Οι αγορές συνέχισαν να αυξάνουν τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, και τώρα αναμένουν τα επιτόκια να ξεπεράσουν το 3% κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα είναι δύσκολο να τιμολογηθούν ακόμη πιο τολμηρά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα χωρίς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τουλάχιστον να κλείσει κάπως το χάσμα, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ευρώ μπορεί να σημειώσει σύντομα ανάκαμψη, ιδιαίτερα εάν, όπως αναμένουμε, ο Μακρόν κερδίσει τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σε δυο εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Μέχρι 2,90% έφτασε το ελληνικό 10ετές, ανισορροπία στις αγορές και τη Λεωφόρο Αθηνών προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ