• Business

    Κάν’ το όπως ο Warren Buffett: Πώς να επενδύσεις όπως ο «Μάντης της Όμαχα»

    • Newsroom
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο Warren Buffett είναι πιθανότατα ο πιο διάσημος επενδυτής του κόσμου και σήμερα είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο 89χρονος έχει επενδύσει κατά τη διάρκεια αρκετών δύσκολων περιόδων της αγοράς και έχει πει πολλά σοφά λόγια για το πως να επενδύσει κάποιος όταν οι αγορές σημειώνουν διακυμάνσεις. Δεν είναι περίεργο που αρκετοί περιμένουν από τον επονομαζόμενο και  «Μάντη της Όμαχα» οδηγίες για το πώς να επενδύσουν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    Ίσως πιστεύετε ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος τις επενδυτικές του στρατηγικές θα πρέπει να διαθέτει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αλλά ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές του Warren Buffett, με την ελπίδα ότι θα αυξήσει τα κεφάλαια του μακροπρόθεσμα.

    Ο οικονομολόγος Ben Brettell,  αναφέρει μερικούς τρόπους που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να επενδύσουν όπως ο Buffett.

    Ο φόβος έναντι της ευκαιρίας

    “Να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται”.

    “Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις. Η αξία αυτό που παίρνεις”.

    Αυτές είναι δύο από τις πιο διάσημες  φράσεις του Buffett, που συμβουλεύουν τους επενδυτές να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Οι τιμές των μετοχών και ολόκληρων χρηματιστηρίων μπορούν να αντιδράσουν υπερβολικά βραχυπρόθεσμα, ανάλογα με την ψυχολογία των επενδυτών και οι τιμές μπορεί να διαμορφωθούν σε διαφορετικά επίπεδα και να απέχουν από την πραγματική τους αξία. Η διάκριση μεταξύ τιμής και αξίας είναι απαραίτητη για τους επενδυτές.

    Σε περιόδους όπως αυτή, οι επενδυτές είναι φοβισμένοι. Καθώς η πανδημία έπληξε όλο τον πλανήτη, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν δραματικά. Η συμβουλή του Buffett είναι πως όταν επικρατεί ο φόβος, οι τιμές μπορούν να πέσουν πολύ χαμηλά, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους επενδυτές που είναι έτοιμοι να κινηθούν αντίθετα από την αγέλη.

    Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αγορές κατά την περίοδο που οι αποτιμήσεις είναι φθηνές μπορεί να ωθήσουν τις πιθανότητες υπέρ ενός επενδυτή και να αποφέρουν μεγαλύτερη πιθανότητα κέρδους.

    Φυσικά πρέπει να προσέξει κάποιος και την αντίθετη περίπτωση. Όταν οι επενδυτές παρασύρονται, οι τιμές μπορούν να αυξηθούν σε μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτή είναι μία περίπτωση που πρέπει να φοβόμαστε, επισημαίνει ο Buffett.

    Περί διακυμάνσεων

    “Τα άσχημα νέα είναι ο καλύτερος φίλος του επενδυτή. Του επιτρέπουν να αγοράσει ένα κομμάτι του μέλλοντος της Αμερικής σε χαμηλή τιμή”.

    Αυτή η φράση σημαίνει ότι για τον επενδυτή που θέλει να ενισχύσει τις επενδύσεις του, οι πτωτικές τιμές δεν θεωρούνται απαραίτητα κακή είδηση.

    Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο για γιορτή, καθώς του δίνουν τη δυνατότητα να πετύχει ευκαιρίες που θα έχουν μεγαλύτερη αξία, όταν οι τιμές τελικά ανακάμψουν. Φυσικά θα πρέπει κάποιος να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης των τιμών, καθώς δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

    “Αν έχετε στην κατοχή σας μετοχές εταιρειών που σας άρεσαν πριν από την έλευση του ιού, οι τιμές αλλάζουν, αλλά κανείς δεν σας πιέζει να πουλήσετε”.

    “Η καλύτερη περίοδος για διακράτηση μετοχών είναι το για πάντα”.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να διατηρούμε μετοχές μακροπρόθεσμα.

    Στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway, της εταιρείας του Buffett, ο μεγαλοεπενδυτής αποθάρρυνε τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις μόνο επειδή αλλάζουν οι τιμές.

    Αντ ‘αυτού πιστεύει ότι το καλύτερο είναι να στοιχηματίζουν στον δείκτη S&P 500, καθώς τους δίνει καλή εικόνα των αμερικανικών εταιρειών.

    Ο Buffett υποστηρίζει πως αν δεν αισθάνεστε άνετα να κατέχετε μετοχές μιας εταιρείας για δέκα χρόνια, δεν θα πρέπει να τις κρατήσετε για δέκα λεπτά. Αυτό τον οδήγησε σε εταιρείες, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «αναπόφευκτες» – εκείνες δηλαδή που έχουν μεγάλη βιωσιμότητα και κυρίαρχες θέσεις στην αγορά και που δημιουργούν ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους κάθε χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ