• Business

    Κάνει πίσω η Navios μετά τις αντιδράσεις: Άκυρο το «χαριστικό» δάνειο από τη θυγατρική της

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Τον τερματισμό της δανειακής συμφωνίας με τη θυγατρική της Navios Maritime Acquisition ανακοίνωσε η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου, μετά τις έντονες επικρίσεις και τη δικαστική προσφυγή μετόχων κατά της συμφωνίας αυτής. Όπως ανακοινώθηκε, τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, ενέκριναν την ακύρωση της πιστωτικής διευκόλυνσης ύψους 50 εκατ. δολαρίων, προτού η Navios Holdings προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

    Και μολονότι η εταιρεία υπερασπίζεται τους όρους της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς τους δίκαιους, και υποστηρίζει πως η μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον της είναι αβάσιμη, παραδέχεται πως η νομική αυτή κίνηση ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τη δανειακή σύμβαση.

    «Η Navios Holdings δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή, και τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών αποφάσισαν ότι ήταν προς το συμφέρον της κάθε εταιρείας να αποφευχθεί η ακριβή και αχρείαστη δικαστική διαδικασία», αναφέρει η επιχείρηση.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Metropolitan Capital Advisors International (μέτοχος της Navios Acquisition) προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη με σκοπό να «μπλοκάρει» το δάνειο, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πακέτο διάσωσης της Navios Holdings, σε βάρος των μετόχων της Navios Acquisitions.

    Η κίνηση αυτή της Metropolitan αντανακλά τις παρατηρήσεις των αναλυτών που επέμεναν πως η δανειακή συμφωνία ήταν υπερβολικά γενναιόδωρη προς την Navios Holdings, η οποία την ανακοίνωσε σιωπηρά σε μία περίοδο που η μητρική εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω των δυσκολιών στην αγορά.

    Το deal αυτό έκανε τον αναλυτή της Wells Fargo Securities, Michael Webber, να υποβαθμίσει τη μετοχή της Navios Acquisition από buy σε sell τον περασμένο μήνα.

    «Δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί κομμάτι κάποιας σκοτεινής συνωμοσίας για να εξανεμιστεί η αξία των μετόχων […] αλλά σίγουρα τη θεωρούμε μη φιλική προς τους μετόχους [της Navios Acquisition]», εκτίμησε.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Η ελληνική Delta Tankers διεκδικεί 1,25 εκατ. ευρώ από την Taleveras



    ΣΧΟΛΙΑ