• Business

    Καμπανάκι από ΔΝΤ για Ευρώπη και Ελλάδα: Οι ηλικιωμένοι θα φέρουν τον Αρμαγεδδώνα στην οικονομία


    Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που κατοικούν στην Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υπεύθυνοι για τη ραγδαία πτώση της παραγωγικότητας και θα προκαλέσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η νέα έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Ο πληθυσμός των ήδη ηλικιωμένων Ευρωπαίων πρόκειται να εκτοξευτεί καθώς οι εργαζόμενοι πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια ουσιώδη πτώση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Shekhar Aiyar, Christian Ebeke και Xiaobo Shao από το ΔΝΤ.

    Η παραγωγικότητα στην Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου η σχεδόν “νεκρή” παραγωγικότητα έχει συμβάλλει στην επιδείνωση των ήδη σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη που έχουν ηλικία από 55-64 έτη θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο, από το ποσοστό του 15% στο 20%. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.

    ευρωπη

    Το παρακάτω απόσπασμα από τους Aiyae, Ebeke και Shao αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεωρίες αναφορικά με το πώς ο παράγοντας της ηλικίας επηρεάζει την παραγωγικότητα. Από τη μια, τα πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους ηλικιωμένους περισσότερο παραγωγικούς. Από την άλλη, όμως, η επιβαρυμένη υγεία και οι μειωμένες δεξιότητες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγικότητά τους, τουλάχιστον ως ένα ποσοστό. Και ενώ είναι πρακτικά δύσκολο να κάνουμε γενικεύσεις σχετικά με τα διαφορετικά επαγγέλματα, στο μεγαλύτερο ποσοστό, η παραγωγικότητα είναι στο ζενίθ της όταν κάποιος βρίσκεται στην ηλικία των 40-50 ετών. Από εκείνο το σημείο και έπειτα αρχίζει και μειώνεται”.

    Το ΔΝΤ συνέχισε εξηγώντας και τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο παράγοντας της γήρανσης:

    “Πρώτα από όλα, ο παράγοντας της γήρανσης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της παραγωγικότητας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως φαίνεται και στο Διάγραμμα 2, ο μέσος όρος της ανάπτυξης της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,8% σε ετήσια βάση. Αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1% σε ετήσια βάση – εάν αποκλείσουμε, όμως, τις επιπτώσεις της γήρανσης. Ενδεικτικά, για την Ελλάδα, το ποσοστό της ανάπτυξης της παραγωγικότητας κυμαίνεται γύρω στο 0,5%”.

    productivity imf

    Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, οι συνέπειες της πτώσης της παραγωγικότητας δεν θα έχουν ίσο αντίκτυπο, καθώς το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις πιο αδύναμες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία κ.α.):

    “Δεύτερον, οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού δε θα κατανεμηθούν ίσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Κάποιες από τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου θα βιώσουν οι χώρες που δεν έχουν περιθώρια να το αντιμετωπίσουν, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες έχουν ήδη αυξημένο δημόσιο χρέος και ισχνά δημοσιονομικά περιθώρια και έχουν άμεση ανάγκη από αύξηση στην παραγωγικότητα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας”.

    Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της… Τα αρνητικά επιτόκια και η άνευ προηγουμένου χαλαρή νομισματική πολιτική, έχουν αποτύχει να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και να ισορροπήσουν τον πληθωρισμό ώστε να βγει η ήπειρος από την οικονομική κρίση που τόσο καιρό αντιμετωπίζει. Εάν προστεθεί και η αστάθεια που προκάλεσε το Brexit, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα και το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να μειωθεί κι άλλο η παραγωγικότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afti-ine-megaliteri-tasi-stin-agora-ton-hedge-funds/68059



    ΣΧΟΛΙΑ