• Business

    «Καμπάνα» 12,5 εκατ. ευρώ στη Nike


    Πρόστιμο ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν τη Δευτέρα στην αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ, για την παρεμπόδιση των διασυνοριακών πωλήσεων ποδοσφαιρικών προϊόντων ορισμένων από τους πιο γνωστούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι παράνομες πρακτικές της Nike έλαβαν μέρος από το 2004 έως το 2017 και αφορούσαν επίσημα προϊόντα των ομάδων FC Barcelona, Manchester United, Juventus, Inter Milan, AS Roma και της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

    Η Κομισιόν επικεντρώθηκε στον ρόλο της Nike ως νόμιμου παρόχου για την παραγωγή και διανομή αδειοδοτημένων εμπορευμάτων με εμπορικά σήματα των ομάδων και όχι δικά της.

    Οι κυρώσεις έρχονται μετά από έρευνα που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια με την αφορμή έρευνας στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις απαγορεύσεις από πλευράς ορισμένων εταιρειών λιανικής πώλησης για διασυνοριακές πωλήσεις κάποιων προϊόντων.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε ότι οι ενέργειες της Nike στέρησαν τους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε άλλες χώρες της ευκαιρίας να αγοράσουν εμπορεύματα των ομάδων τους, όπως κούπες, τσάντες, σεντόνια, χαρτικά και παιχνίδια.



    ΣΧΟΛΙΑ