• Business

    Κακά μαντάτα για την ΕΒΖ: Για κίνδυνο κατάρρευσης κάνει λόγο ο Lukas Fecker του fund «Innovation Brain»

    • NewsRoom

    Ο διευθύνων σύμβουλος του «Innovation Brain», Lucas Fecker


    Σε κίνδυνο φαίνεται να τίθεται η μοναδική προοπτική που έδινε μέχρι στιγμής πιθανότητα διάσωσης για την ΕΒΖ ΑΕ, καθώς το επενδυτικό fund «Innovation Brain», που αποτελεί το φαβορί για την απόκτηση της ζαχαροβιομηχανίας με σημερινή του ανακοίνωση αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη ζάχαρης, κυρίως στον ελληνικό βραχίωνα της ΕΒΖ και κάνει λόγο να ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρείας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του «Innovation Brain», Lucas Fecker σε επιστολή του αναφέρει πως παρότι έχει εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία για εμπορία 80.000 τόνων ελληνικής ζάχαρης, αλλά και 30 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της παραγωγής και της συνέχισης λειτουργίας της βιομηχανίας, οι προτάσεις του δεν έχουν γίνει αποδεκτές και αυτό είναι ανησυχητικό για το μέλλον της καλλιέργειας και της ίδιας της επιχείρησης.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Innovation Brain»:

    «Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην παραγωγή ζάχαρης για εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς και για να επεκταθούμε και στην εμπορία άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως είναι το βαμβάκι, το σιτάρι και το λάδι. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που σημειώσαμε πρόοδο τόσο γρήγορα και δημιουργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εταιρείες, ενώ είμαστε ακόμα στη διαδικασία πρόσληψης της πλήρους ομάδας διαχείρισης. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι έχουμε υπογράψει το πρώτο μας συμβόλαιο πώλησης για την Ελλάδα για 80.000 τόνους.

    Παρόλο που υπάρχουν καλά νέα σχετικά με τις πωλήσεις και την πρόοδο της εταιρείας, υπάρχει πιθανή αποτυχία με την EBZ. Το Innovation Brain έχει εξασφαλίσει με επιτυχία χρηματοδότηση μέχρι 30 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να αγοράσει ζάχαρη στην Ελλάδα και τη Σερβία και να υποστηρίξει την παραγωγή.

    Μέχρι τώρα οι προτάσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον των ελληνικών εργοστασίων για το 2018. Αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη και είναι πολύ ανησυχητικό. Η EBZ χρειάζεται χρηματοδότηση και ένα μέλλον. Πρέπει να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον, ώστε οι αγρότες να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν κυρίως ζάχαρη αλλά και άλλα προϊόντα. Είναι ζωτικής σημασίας για το Innovation Brain ότι οι αγρότες μπορούν να παραδώσουν τα τεύτλα τους και να τους πληρωθούν για μια δίκαιη τιμή. Έχουν υποστηρίξει την EBZ και δεσμεύονται για την παραγωγή ζάχαρης. Θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτούς τους αγρότες το 2019 και μετά.

    Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην επιχείρηση και θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη μέριμνα για τους αγρότες. Προσφέρουμε ρευστότητα και ζητούμε ελάχιστη ασφάλεια γι ‘αυτό. Η ζάχαρη της EBZ έχει ιδιαίτερη ποιότητα και την χρειαζόμαστε για τους πελάτες μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια λύση με το διοικητικό συμβούλιο της EBZ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία, ώστε να εξασφαλίσουμε το μακροπρόθεσμο μέλλον της τοπικής παραγωγής ζάχαρης».



    ΣΧΟΛΙΑ