• Business

    Jumbo: Γιατί ανακατεύει τώρα την «τράπουλα» και προκαλεί ο Βακάκης

    Jumbo: Αυξημένες κατά 12,6% οι πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo)


    Δυο είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν από προχθές την αγορά για την απόφαση της Jumbo να λειτουργήσει Κυριακές. Γιατί επέλεξε να ξεκινήσει από την Πρέβεζα και την Κατερίνη και γιατί τώρα. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας σημειώνουν πως η αρχή έγινε από τις συγκεκριμένες περιοχές διότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και δεύτερον γιατί πλέον ένα τέτοιο εγχείρημα είναι οικονομικά βιώσιμο.

    «Το κλίμα και οι συνθήκες στην αγορά», όπως λένε, «έχουν βελτιωθεί και ευνοούν μια τέτοια κίνηση». Υπογραμμίζουν μάλιστα πως τo business plan για τη δημιουργία των καταστημάτων σε Πρέβεζα και Κατερίνη, τα οποία στοίχησαν περίπου 10 εκατ. ευρώ έκαστο, βασίστηκε στην πρόβλεψη πως θα λειτουργούν και την Κυριακή.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις υποστηρίζουν πως προέρχονται από ντόπιους επαγγελματίες που θεωρούν πως θίγονται τα συμφέροντά τους και επαναλαμβάνουν πως το υφιστάμενο πλαίσιο στις εν λόγω περιοχές, επιτρέπει σε όλους, μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες, να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές.

    Σπεύδουν ακόμη να προσθέσουν πως η εταιρεία τηρεί πλήρως τη νομοθεσία για την κυριακάτικη λειτουργία, καταβάλλοντας τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται ενώ είναι απόλυτα συνεπής στο ωράριο λειτουργίας. «Κανείς δεν επιβαρύνεται δουλεύοντας παραπάνω», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και άλλα καταστήματα της εταιρείας Κυριακές είναι κάτι που αφήνουν ανοιχτό, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής δυο προϋποθέσεις: πρώτον, να επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία βάση νόμου και δεύτερον να «βγαίνει» οικονομικά το όλο project ενώ κλείνουν λέγοντας πως στη φιλοσοφία του ισχυρού άνδρα της Jumbo, Απόστολου Βακάκη είναι ότι «η ανάπτυξη θα έρθει με δουλειά και όχι με κλειστά καταστήματα».

    Να σημειωθεί πως με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και έξι μήνες τον χρόνο στις τουριστικές περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλισθεί προηγουμένως η έγκριση από την αντίστοιχη Περιφέρεια, η οποία ορίζει ποιες περιοχές θεωρεί τουριστικές. Το μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει με την Αττική, όπου τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα…



    ΣΧΟΛΙΑ