• Business

    Johnson & Johnson: Τρίτη προσπάθεια να «φρενάρει» 50.000 αγωγές για το γνωστό ύποπτο ταλκ

    • Bloomberg
    Joaquin Duato, CEO J&J

    Joaquin Duato, CEO J&J


    Μια τρίτη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ σκέφτεται να κάνει η Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει ο διακανονισμός 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την διευθέτηση δεκάδων χιλιάδων αγωγών από καταναλωτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το δημοφιλές βρεφικό ταλκ της εταιρείας, περιείχε μολυσμένο αμίαντο που τους προκάλεσε καρκίνο.

    Χθες, ο δικηγόρος της εταιρείας Erik Haas, ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο συνεργάζεται με δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τα περισσότερα “θύματα”, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην J&J δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση, εάν προχωρήσουν οι δίκες με ενόρκους.

    Δεν πείθονται τα δικαστήρια

    «Επιδιώκουμε μια συναινετική επίλυση των απαιτήσεων, μέσω μιας τρίτης προσπάθειας», δήλωσε.

    Πρόσθεσε  μάλιστα ότι η J&J θα συνεχίσει να «αμύνεται σθεναρά» σε αυτές τις υποθέσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι τα δικαστήρια έχουν απορρίψει δύο φορές τις προσπάθειες της J&J να χρησιμοποιήσει τον πτωχευτικό κώδικα για να εξαναγκάσει τη διευθέτηση των υποθέσεων, δημιουργώντας ένα καταπίστευμα για την πληρωμή των θυμάτων.

    Σημειώνεται ότι το άρθρο 11 επιτρέπει στις εταιρείες να καταθέτουν χρήματα σε καταπιστεύματα και να αποφασίζουν πόσα θα πρέπει να πληρωθούν οι ενάγοντες, αντί να επιτρέπουν στους ενόρκους να αποφασίζουν για τις αποζημιώσεις.

    Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που ζητούν αποζημίωση, έχουν αντιταχθεί ρητά στο να βασίζονται σε ένα καταπίστευμα.

    Επισημαίνεται επίσης ότι πέρσι, η J&J ανέφερε ότι χρηματοδότησε τη θυγατρική, με την ονομασία LTL Management, και δημιούργησε ένα καταπίστευμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή των απαιτήσεων που θα καθορίσει το πτωχευτικό δικαστήριο ότι οφείλει.

    Τον Ιούλιο φέτος, ένας δικαστής στο Νιου Τζέρσεϊ απέρριψε τη δεύτερη απόπειρα πτώχευσης της J&J, μέσω της οποίας η εταιρεία προσπάθησε να διευθετήσει τουλάχιστον 40.000 αγωγές για περίπου 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο δικαστής του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ έκρινε ότι η J&J δεν βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία για να πληροί τα κριτήρια για πτώχευση, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης.

    Αλλά και οι δικηγόροι των “θυμάτων” εξηγούν ότι οι υποθέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν. Άλλωστε η J&J είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο, με πιστοληπτική ικανότητα υψηλότερη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Αποτελέσματα άνω των προσδοκιών

    Μάλιστα, η εταιρεία ολοκλήρωσε το τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ χθες αναβάθμισε την εκτίμηση για την ετήσια κερδοφορία της.

    Ειδικότερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη 2,66 δολαρίων ανά μετοχή έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 2,52 δολ/μτχ.

    Παράλληλα, η J&J είδε τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται σε 21,35 δισ. δολάρια ξεπερνώντας επίσης αρκετά τη μέση πρόβλεψη της αγοράς για 21,03 δισ.

    Μετά από την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων, η εταιρεία αναβάθμισε το outlook του έτους της, δηλώνοντας ότι αναμένει πλέον πωλήσεις στο εύρος των 83,6 με 84 δισ. δολαρίων έναντι του προηγούμενου guidance που είχε δώσει τον Αύγουστο για 83,2 με 84 δισ.

    Πάνω από 50.000 αγωγές

    Ωστόσο, αντιμετωπίζει τώρα τουλάχιστον 51.000 αγωγές που ισχυρίζονται ότι το ταλκ προκάλεσε καρκίνο.

    Τώρα που βρίσκεται εκτός πτωχευτικού δικαστηρίου, η εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με πάνω από 10 δίκες τους επόμενους έξι μήνες – συμπεριλαμβανομένης μιας που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτόν τον μήνα στην Καλιφόρνια – για ισχυρισμούς ότι ο αμίαντος στη σειρά βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ, προκάλεσε μια ποικιλία των καρκίνων, σύμφωνα με τη δικογραφία.

    Σημειώνεται ακόμη ότι η εταιρεία, με έδρα το Νιου Μπράνσγουικ του Νιου Τζέρσεϊ, απέσυρε όλα τα ταλκ από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά το 2020, επικαλούμενη ασθενείς πωλήσεις, ενώ αντικατέστησε το ταλκ με μια έκδοση με βάση το άμυλο καλαμποκιού.

    Επιπλέον, υποσχέθηκε να αφαιρέσει όλες τις πούδρες της που περιέχουν ταλκ παγκοσμίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Σε κάθε περίπτωση αναλυτές του Bloomberg Intelligence, δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η J&J ενδέχεται να καταλήξει να πληρώσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, για την επίλυση των διαφορών, ενώ, νωρίτερα φέτος, ο Chris Schott, αναλυτής της JPMorgan Chase, υπολόγισε τη συνολική υποχρέωση της J&J σε 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Adidas: Άνοδος των μετοχών μετά την αύξηση του guidance για δεύτερη φορά

    Ιωάννης Γρύλος (IOGR): Στοχεύει σε εξαγορές μεγάλων ξενοδοχείων

    Qatar Energy: Συμφωνία προμήθειας αερίου με τη Shell για 27 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ