• Business

    Johnson & Johnson: Διακανονισμός 8,9 δισ. δολαρίων για το βρεφικό ταλκ

    • Bloomberg
    Joaquin Duato

    Joaquin Duato, CEO J&J


    Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό των αγωγών που συνδέονται με τις καταγγελίες που υποστηρίζουν ότι η βρεφική πούδρα της εταιρείας και άλλα προϊόντα ταλκ συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

    Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προϊόντων προσωπικής περιποίησης στον κόσμο ελπίζει να διευθετήσει τις καταγγελίες περίπου 60.000 εναγόντων και να χρηματοδοτήσει ένα καταπίστευμα που έχει συσταθεί στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο του Τρέντον στο Νιου Τζέρσεϊ, προκειμένου να καλύψει μελλοντικές αξιώσεις, ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη.

    Η J&J έχει ήδη αποσύρει από την αγορά τη βρεφική της πούδρα με βάση το ταλκ και άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του Shower to Shower.

    Η μονάδα LTL Management της J&J κατέθεσε νέα αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ  για να παράσχει μία βάση για το καταπίστευμα, το οποίο περιγράφει τους όρους για τη διευθέτηση της δεκαετούς δικαστικής διαμάχης.

    Μια προηγούμενη κατάθεση, η οποία δεν περιλάμβανε διακανονισμό, απορρίφθηκε τον Ιανουάριο, αφού το εφετείο έκρινε ότι η J&J έκανε λάθος που χρησιμοποίησε την πτώχευση για να εμποδίσει τους ενόρκους να εξετάσουν τις αγωγές και να αποφασίσουν για τις αποζημιώσεις. Η J&J επιδιώκει να επανακαθορίσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της LTL που να καλύπτει το σύνολο της ευθύνης για το ταλκ.

    «Η επίλυση αυτού του θέματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι τόσο πιο δίκαιη όσο και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιωθούν εγκαίρως», επισήμανε ο Erik Haas, επικεφαλής της J&J για τις δικαστικές υποθέσεις διεθνώς. Τα χρήματα του διακανονισμού θα καταβληθούν σε διάστημα 25 ετών.

    Εάν αρκετά θύματα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο διακανονισμό, η J&J θα απαλλαγεί από τη νομική διαδικασία αξιώσεων για καρκίνο που συνδέονται με την παιδική πούδρα και άλλα προϊόντα με αμίαντο.

    Οι ένορκοι αποφάνθηκαν εναντίον της εταιρείας σε σχεδόν δώδεκα τέτοιες αγωγές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών προτού η J&J αναγκαστεί να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα 20 γυναικών, των οποίων η υπόθεση εκδικάστηκε το 2018.

    Ίχνη αμιάντου

    Γυναίκες και άνδρες κατηγόρησαν τη βρεφική πούδρα της J&J που κυκλοφορεί στην αγορά επί 129 χρόνια για την πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών και μεσοθηλιώματος, ενός καρκίνου που συνδέεται με την έκθεση στον αμίαντο. Τα θύματα ισχυρίζονται ότι εσωτερικά έγγραφα της J&J που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 δείχνουν εργάτες να προειδοποιούν τους διευθυντές για ίχνη αμιάντου που βρέθηκαν σε ταλκ που περιλαμβάνεται στην βρεφική σκόνη. Τα θύματα υποστηρίζουν ότι τα στελέχη της J&J θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους της πούδρας για την υγεία τους.

    «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος διακανονισμός για προϊόντα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ έπειτα από αίτηση πτώχευσης», δήλωσε ο Mikal Watts, ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία με την J&J.

    «Δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε στους πελάτες μας αποζημίωση και αυτός ο διακανονισμός είναι το αποκορύφωμα μίας και πλέον δεκαετίας αγώνων για δικαιοσύνη».

    Η J&J υποστηρίζει ότι οι εν λόγω υποθέσεις απειλούν οικονομικά την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 478 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η εταιρεία έχει επίσης δεχθεί ισχυρό πλήγμα στη φήμη της λόγω των ευρημάτων για το ταλκ.

    Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η J&J συμφώνησε να καταβάλει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση τρεχουσών και μελλοντικών υποθέσεων, να παράσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τρέχουσες και μελλοντικές υποθέσεις μεσοθηλιώματος και να πληρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε κράτη που έχουν μηνύσει την J&J επειδή δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τις πούδρες της με βάση το ταλκ ή απείλησε να υποβάλει μήνυση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Johnson & Johnson: Προβλέψεις υψηλότερες των προσδοκιών των αναλυτών για τα κέρδη του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ