• Business

    Johnson & Johnson: Προβλέψεις υψηλότερες των προσδοκιών των αναλυτών για τα κέρδη του 2023

    • Bloomberg
    Joaquin Duato

    Joaquin Duato, CEO J&J


    Η Johnson & Johnson προσδοκά ισχυρότερα κέρδη για το 2023 από ό,τι περιμένουν οι αναλυτές, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο το φαρμακευτικό τμήμα της εταιρείας επλήγη λόγω της μείωσης της ζήτησης για το μη δημοφιλές εμβόλιο της για τον Covid-19.

    Οι πωλήσεις στη μονάδα φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 2,3% στο σύνολο του έτους πέρυσι. Ωστόσο, χωρίς το εμβόλιο του Covid, τα έσοδα στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 4,3%.

    Δεν είναι σαφές εάν η J&J θα συνεχίσει να κατασκευάζει το συγκεκριμένο εμβόλιο τα επόμενα χρόνια, αλλά ακόμα κι έτσι, θα στηριχθεί σε άλλα φάρμακα για την ανάπτυξη της.

    Η Pharma είναι το μεγαλύτερο τμήμα της εταιρείας, που πραγματοποίησε πάνω από τις μισές πωλήσεις το 2022.

    Kατά το τέταρτο τρίμηνο, η Pharma ήταν το τμήμα με τις φτωχότερες επιδόσεις, με τις πωλήσεις του να συρρικνώνονται κατά 7,4% στα 13,16 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που η κατασκευάστρια φαρμάκων απέδωσε στο εμβόλιο Covid-19 και τις αρνητικές επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου.

    Συνολικά, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 2,35 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για 2,23 δολάρια.

    Τα έσοδα των 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν λιγότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 23,9 δισ. δολάρια.

    Η J&J βρίσκεται σε διαδικασία διαχωρισμού του τμήματος των καταναλωτικών προϊόντων.

    Οι εκτιμήσεις για το 2023

    Η εταιρεία προβλέπει μία καλύτερη πορεία των κερδών το 2023, γεγονός ενθαρρυντικό για τους επενδυτές, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Joaquin Duato στο συνέδριο JPMorgan Healthcare νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι πρέπει να είναι προσεκτικός το νέο έτος λόγω παραγόντων όπως ο πληθωρισμός, το υψηλότερο κόστος, οι πωλήσεις του εμβολίου και η κατάσταση με τον Covid στην Κίνα.

    Η εταιρεία προέβλεψε προσαρμοσμένα κέρδη για το 2023 από 10,45 έως 10,65 δολάρια ανά μετοχή, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 10,35 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα στο σύνολο του έτους θα κυμανθούν από 96,9 δισ. δολάρια έως 97,9 δισ. δολάρια, είπε η J&J, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 98 δισ. δολάρια.

    Αυτή η προοπτική είναι «ενθαρρυντική», είπε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, John Murphy, και «είναι καλό» για ολόκληρη τη φαρμακοβιομηχανία.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1% στην προσυνεδρίαση, ενώ το 2022 κατέγραψε κέρδη 3,3%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mega deal για την Johnson & Johnson: Εξαγοράζει την Abiomed έναντι 16,6 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ