• Business

    Jetoil: Απερρίφθη το αίτημα των τραπεζών

    • NewsRoom


    Προσωρινή ανακούφιση αποτελεί για τη Jetoil η απόρριψη της αίτησης ανάκλησης που κατέθεσαν οι τράπεζες για τα μέτρα προσωρινής προστασίας που έλαβε η επιχείρηση έως την 1η Νοεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η κύρια συζήτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99.

    Οι νομικοί σύμβουλοι των πιστωτριών τραπεζών υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις βιωσιμότητας στο σχέδιο εξυγίανσης και ότι η προσφυγή στο άρθρο 99 έγινε προκειμένου η Jet Oil να διασφαλίσει τις εγκαταστάσεις καυσίμων που κατέχει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Οι αποθήκες αποτελούν το κυριότερο asset που έχει επιτρέψει στην εταιρία τη δραστηριοποίηση όχι μόνο στην περιοχή της Β. Ελλάδος αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική και κυρίως στις αγορές των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας κλπ.

    Η άλλη πλευρά, κατέθεσε στο δικαστήριο φάκελο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και πιστώτριας τράπεζας, από τον οποίο συνάγεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τη διάσωση της επιχείρησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προσφορά από ενδιαφερόμενο επενδυτή ύψους 120 εκατ. ευρώ.

    Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αν πουληθούν ξεχωριστά τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, όπως οι προαναφερθείσες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, θα υπάρξουν περισσότερα κεφάλαια για την αποπληρωμή των πιστωτών της.

    Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αντιστοιχούν στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας για καύσιμα και από εκεί διακινούνταν προ κρίσης ετησίως 2 εκατ. κυβικά καυσίμων σημαντικό κομμάτι των οποίων αφορούσε σε εξαγωγές στα Βαλκάνια. Επίσης ο όμιλος διαθέτει μέσω της MAMIDOIL – ALBANIAN S.A. στο Δυρράχιο αποθήκες χωρητικότητας 12 χιλ. κυβικών, και στο Κόσσοβο αποθήκες 18 χιλ. κυβικών (Standardplin Sh.p.k.) ενώ δραστηριοποιείται επίσης στη Σερβία και τη Βουλγαρία.

    Ο δανεισμός 

    Σε ότι αφορά τον δανεισμό της Jetoil που είναι καλυμμένος με εγγυήσεις, με βάση την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, διαρθρώνεται ως εξής σε: ΕΤΕ 50,5 εκατ. ευρώ, Αττικής 12,66 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 36,4 εκατ. ευρώ, Alpha 65,28 εκατ. ευρώ και Eurobank 41,55 εκατ. ευρώ.

    Επίσης η εταιρεία οφείλει 12,8 εκατ. ευρώ προς τραπεζικές εταιρείες για μισθώσεις leasing, σε προμηθευτές 77,8 εκατ. ευρώ, 9,21 εκατ. γραμμάτια και επιταγές και 13,15 εκατ. υποχρεώσεις σε λοιπούς ανέγγυους πιστωτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:



    ΣΧΟΛΙΑ