• Business

    Jannec: Ποια εταιρεία δίνει δεύτερη ευκαιρία στο παλιό εργοστάσιο Soulis στο Βοτανικό

    • NewsRoom
    Τα ποτά που διανέμει η εταιρεία

    Τα ποτά που διανέμει η εταιρεία


    Πώς τα φέρνει η ζωή. Τις περισσότερες φορές το μικρό ψάρι να μην έχει καμιά τύχη στη… θάλασσα των επιχειρήσεων και του business, αφού τα «μεγάλα ψάρια» ξέρουν να επιβιώνουν.

    Υπάρχουν όμως και αυτές οι φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και μια τέτοια είναι η εταιρεία Jannec, την οποία λίγοι γνωρίζουν. Οπως λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή η μικρή οικογενειακή επιχειρήση, που εξελίχθηκε σε μια τεράστια εταιρεία διανομής ποτών, εξαγόρασε το εργοστάσιο ενός «μύθου» της αγοράς. Της εταιρείας Σούλης που πτώχευσε και τα ακίνητά του βγήκαν στο σφυρί.

    Και στο κτίριο του Βοτανικού, εκεί όπου κατασκευάζονταν οι θερμοσίφωνες, σε λίγο καιρό η άλλοτε «μικρή οικογένεια» Κατσίπη που ξεκίνησε με μια κάβα, θα διανέμει κάθε χρόνο χιλιάδες κουτιά με ποτά των πιο γνωστών μαρκών της αγοράς.

     

     

    Το εργοστάσιο της Soulis στον Βοτανικό
    Το εργοστάσιο της Soulis στον Βοτανικό

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταστάσεις logistics σχεδιάζει η Jannec, εταιρεία διανομής ποτών και αλκοολούχων που εδρεύει ήδη στα δυτικά προάστια, στη θέση του παλιού εργοστασίου θερμοσίφωνων της Soulis στον Ελαιώνα.

    Πρόκειται για ένα ακίνητο που ανήκε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στην Premia Properties. Η ΑΕΕΑΠ είχε αποκτήσει το βιομηχανικό ακίνητο έναντι 7,8 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο του 2007 µέσω συµµετοχής σε δηµόσιο πλειοδοτικό διαγωνισµό που είχε διενεργήσει η Εθνική, μετά την πτώχευση της Σούλης.

    Η βιομηχανία είχε ιδρυθεί το 1966 και είχε ως σκοπό τη βιομηχανική κατασκευή και εμπορία λεβήτων, καυστήρων, θερμοσιφώνων, προφίλ αλουμινίου και ειδών κλιματισμού, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 2000 κηρύχθηκε σε πτώχευση με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Στη συνέχεια τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης με απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

     

     

     

    Το ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο για σχεδόν 15 χρόνια. Ήδη από την εποχή που η Premia δραστηριοποιούταν ως Pasal Development επί Σωτήρη Θεοδωρίδη, ήταν στο κάδρο η εκμετάλλευση του ακινήτουσε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες αναπτύξεις του δήμου Αθηναίων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, δεδομένου ότι είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τη Διπλή Ανάπλαση και τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Από τη συμφωνία πώληση του ακινήτου στη Jannec η Premia αποχωρείται το παλιό εργοστάσιο με κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς μεταβιβάζεται έναντι 5,5 εκατομμυρίων, ενώ αποτιμάται περίπου 4,1 εκατομμύρια.

    Η επιφάνεια του οικοπέδου στην πάροδο της οδού Ορφέως ανέρχεται σε 10.799 τ.μ. και διαθέτει υφιστάμενες κτισμένες εγκαταστάσεις 10.857 τετραγωνικών μέτρων.

    Τα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη

    Η νέα ιδιοκτήτρια του ακινήτου στο Βοτανικό φέρεται ότι θα αξιοποιήσει το ακίνητο ως κέντρο αποθήκευσης και διανομής. Παρότι η Jannec ιδρύθηκε από τους Γιάννη και Νεκτάριο Κατσίπη το 2003, αποτελεί συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε ο Μιχάλης Κατσίπης το 1972.

    Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές εταιρείες εισαγωγής, προώθησης και διανομής αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα και προς το παρόν στεγάζεται στις εγκαταστάσεις 7.500 τετραγωνικών μέτρων στο Αιγάλεω, παράπλευρα στον κόμβο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 10 φορτηγά, ενώ επανδρώνεται με 12 οδηγούς και 30 βοηθούς.

    Στα αλκοολούχα που εμπορεύεται ανήκουν τα Campari, Moet & Chandon, Don Julio, Martini, Belvedere, Ballantine’s, Chivas, Miraval και νερά όπως το Evian και το Perrier.

    Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις δεν είναι ευκαταφρόνητες, αφού το 2022 ο τζίρος της εταιρείας έφτασε τα 44,4 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 11,06% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη προ φόρων, ανήλθαν σε 1,8 εκατ. και τα καθαρά κέρδη προσέγγισαν τα 1,5 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ