• Business

    ΙΒΜ: «Παγώνει» σχεδόν 8.000 προσλήψεις – Ποιες ειδικότητες δεν θα χρειάζονται στο μέλλον

    • NewsRoom

    Ο Διευθύνων σύμβουλος της IBM, Άρβιντ Κρίσνα (Christopher Goodney/Bloomberg)


    Στον «πάγο» σχεδιάζει να βάλει 7.800 νέες προλήψεις η IBM, για θέσεις που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με αυτοματοποιημένα συστήματα εργασίας, σύμφωνα με τον ινδοαμερικανό CEO της εταιρείας, Άρβιντ Κρίσνα.

    «Οι προσλήψεις σε λειτουργίες back-office – όπως το ανθρώπινο δυναμικό – θα ανασταλούν ή θα επιβραδυνθούν», ανέφερε ο Κρίσνα σε συνέντευξή του.  Οι ρόλοι αυτοί, που δεν σχετίζονται άμεσα με του πελάτες, ανέρχονται σε περίπου 26.000 εργαζόμενους, είπε ο Κρίσνα.

    «Θα μπορούσα εύκολα να δω το 30% αυτού να αντικαθίσταται από τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμό σε ένα βάθος χρόνου πέντε ετών», δήλωσε. Αυτό όμως θα σήμαινε την απώλεια περίπου 7.800 θέσεων εργασίας.

    Μέρος οποιασδήποτε μείωσης θα περιελάμβανε τη μη αντικατάσταση ρόλων που χάθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπος της IBM. Καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης διαθέτουν πια την ικανότητα να αυτοματοποιούν την εξυπηρέτηση πελατών, να γράφουν κείμενο και να δημιουργούν κώδικες, πολλοί ανησυχούν για τις δυνατότητές τους να διαταράξουν την αγορά εργασίας.

    Το σχέδιο του Κρίσνα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές εργατικού δυναμικού που ανακοινώθηκαν, ως απάντηση στην ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Εργασίες όπως η παροχή βεβαιώσεων εργοδότη, ή η οργάνωση μετακίνησης υπαλλήλων μεταξύ τμημάτων, πιθανότατα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες σο μέλλον, επεσήμανε ο Κρίσνα.

    Ωστόσο, ορισμένες εργασίες όπως η αξιολόγηση της σύνθεσης του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας, πιθανότατα δεν θα αντικατασταθούν την επόμενη δεκαετία, πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι η IBM απασχολεί επί του παρόντος περίπου 260.000 εργαζομένους και συνεχίζει να προσλαμβάνει σε ανάπτυξη λογισμικού και ρόλους εξυπηρέτησης πελατών, με τον Κρίσνα να διατείνεται ότι η εύρεση ταλέντων είναι ευκολότερη σήμερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

    Εντούτοις, η εταιρεία ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα φέτος, οι οποίες ενδέχεται να ανέλθουν σε περίπου 5.000 εργαζόμενους μόλις ολοκληρωθούν. Ο Κρίσνα όμως σημειώνει ότι η IBM έχει ενισχύσει συνολικά το εργατικό δυναμικό της, με περίπου 7.000 άτομα το πρώτο τρίμηνο.

    Ο κολοσσός IBM με έδρα τη Armonk της Νέας Υόρκης, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κερδών το πιο πρόσφατο τρίμηνο, λόγω της διαχείρισης των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

    Όπως υποστηρίζει ο Οικονομικός Διευθυντής Τζέιμς Κάβανο, νέα βήματα παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το τέλος του 2024.

    Διαβάστε επίσης: 

    IBM: Ο όμιλος πληροφορικής καταργεί 3.900 θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ