• Business

    It´s the return stupid. Γιατί έρχονται στην Αθήνα οι αλεπούδες των αγορών;

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Prem Watsa. Chairman & Chief Executive Officer Fairfax


    Tι θέλουν οι μεγαλοεπενδυτές στην Αθήνα; it’ s the return, stupid, η απόδοση των επενδύσεων που οι Prem Watsa, John Paulson και Wilbur Ross έχουν κάνει το προηγούμενο διάστημα και η οποία για να πιάσει ικανοποιητικό επίπεδο, χρειάζεται να «ξεσκαλώσει» η οικονομία από μια παρατεταμένη αβεβαιότητα.

    Τα μεγάλα «πορτοφόλια» – εκτιμάται ότι διαχειρίζονται περί τα 100 δισ.ευρώ – που θα έρθουν στην Αθήνα την Πέμπτη και Παρασκευή σε μια επίσκεψη κομάντο θα δουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βασικούς υπουργούς, τον Γιάννη Στουρνάρα, τραπεζίτες και επιχειρηματίες και θα δώσουν το στίγμα τους προς το εσωτερικό αλλά και τις διεθνείς αγορές.

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax
    Prem Watsa. Ετών 67. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Πολλοί, μετά την αναβάθμιση έκπληξη από την S&P, «βλέπουν» ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ προς όφελος της ελληνικής πλευράς, την στιγμή που η αξιολόγηση δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά και τα προβλήματα από το ασφαλιστικό και το αγροτικό κορυφώνονται.

    Η ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P ενισχύεται από την ομάδα των μεγαλοεπενδυτών που συστάθηκε ατύπως από το αφεντικό της Fairfax.

    Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί 

    Δρώντας ως ομάδα μόνο όπου υπάρχει κέρδος, οι επικεφαλής των μεγάλων funds «βλέπουν» προοπτικές σε τράπεζες αλλά και τομείς όπως τα ακίνητα, η ενέργεια, οι κατασκευές, ο τουρισμός, ακόμη και οι ιχθυοκαλλιέργειες, και όπως σημειώνουν στο mononews παράγοντες της αγοράς, δεν θα αφήσουν στην τύχη τις υφιστάμενες επενδύσεις τους.

    Περνώντας το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, οι μεγαλοεπενδυτές θα δώσουν μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι είναι παρόντες, αλλά ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

    O Prem Watsa είναι μεγαλομέτοχος της Eurobank με ποσοστό 7%, ελέγχει την Praktiker Hellas, είναι τοποθετημένος στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος και της Grivalia και πρόσφατα εξαγόρασε την Eurolife.

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 66. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Ετών 66. Πρόεδρος Eurobank

    Από τη στενή του συνεργασία με την διοίκηση της Eurobank και προσωπικά με τον Νίκο Καραμούζη, ο 66χρονος Watsa έχει καλή γνώση της εγχώριας αγοράς αλλά και γενικά της ελληνικής πραγματικότητας. Πολιτικά ρίσκα δεν τρομάζουν τον ινδοκαναδό επενδυτή αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει, όποιος δεν έχει επενδύσει στην Ινδία δεν ξέρει από πολιτικό ρίσκο.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Εγκαλεί την ΕΥΔΑΠ για την Attica Bank 

    Καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας έχει και ο 60χρονος John Paulson, ο οποίος παρενέβη δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, εγκαλώντας το δημόσιο για τις παρεμβάσεις του, μία για την περίπτωση Θωμόπουλου και μια για την επένδυση της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank.

    Ο Paulson ελέγχει το 7% της Alpha Bank και το 9% της Τράπεζας Πειραιώς και κατέχει ποσοστό 10% στην ΕΥΔΑΠ.

    Aλεπού των αγορών ο 78χρονος Wilbur Ross έχει μακρά πορεία στις διεθνείς αγορές και μετείχε στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank ενώ έχει κάνει αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις για την Ελλάδα, επισημαίνοντας για παράδειγμα, ότι η χώρα πρέπει να τονώσει το εξαγωγικό εμπόριο, με καλύτερες πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης. «Είναι κρίμα να ακούει πως παράγεται περισσότερο γιαούρτι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης απ’ ό,τι στην Ελλάδα», σημείωσε, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επενδυτικό στόχαστρο.

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital
    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital

    Οι τράπεζες πάντως παραμένουν στο επίκεντρο αφού οι μεγαλοεπενδυτές περιμένουν πολλά από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με δύο τρόπους: τόσο για την δυνατότητα να στηρίξουν την επάνοδο σε κερδοφορία των ίδιων των τραπεζών όσο και για τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει για τα funds η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ