• Business

    Εισηγμένες: Ζημιές €183,4 εκατ. στο πρώτο 6μηνο, στην… εντατική η αγορά


    Αποτελέσματα που στέλνουν την αγορά στην… ΜΕΘ, είναι αυτά του πρώτου 6μήνου, η ανακοίνωση των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα.

    Ο κορονοϊός επηρέασε εμφανώς τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει ότι περνούν και οι… αμαρτίες του παρελθόντος, ειδικά για τις τράπεζες και την πώληση του Cairo από την Eurobank, συναλλαγή που έγινε με ζημιές, εξαιτίας των κόκκινων δανείων που σχηματίστηκαν στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

    Ο αντικατοπτρισμός της άσχημης -και συνάμα στρεβλής- εικόνας προκύπτει από την συμπεριφορά της αγοράς. Στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, οι επτά ήταν πτωτικές και η μόνη ανοδική, την περασμένη Δευτέρα, δεν έπεισε.

    Από την τραγική εικόνα των αποτελεσμάτων προκύπτει εμφανώς ότι τα κέρδη των 656,304 εκατ. ευρώ του πρώτου 6μήνου του 2019 γύρισαν σε ζημιές 183,491 εκατ. ευρώ, με ποσοστιαία μεταβολή -127,96% σε σχέση με πέρσι. Οι δε πωλήσεις υποχώρησαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 20,41% και τα EBITDA υποχώρησαν κατά 35,59%.

    «Η γενική εικόνα», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακή, κ. Μάνος Χατζηδάκης, «σαφώς και αδικεί πολλές εταιρίες, που μπαίνουν στον κουβά μιας πολύ ειδικής περιόδου, όταν πρακτικά η οικονομική δραστηριότητα για δύο μήνες σε πολλούς κλάδους ήταν μηδέν, ο δε τουρισμός είχε ελάχιστη συνεισφορά. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων οφείλει να λάβει υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν δείξει «χαρακτήρα» στην διατήρηση των μεγεθών τους σε αξιοπρεπή επίπεδα, καθώς δεν λείπουν φαινόμενα εξαγωγής γενικών συμπερασμάτων για την δίκαιη αποτίμηση της Αγοράς με δείγμα γραφής από… τέσσερις εταιρίες».

    Πρωταθλητές στις ζημιές κατά το πρώτο εξάμηνο εμφανίζονται οι εισηγμένες Ελληνικά Πετρέλαια και Μότορ Όιλ. Η κάθετη πτώση της ζήτησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά καυσίμων, σε συνδυασμό με την εκστρατεία για πράσινη ενέργεια, οδήγησαν σε ζημιές 336 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Ταυτόχρονα, προκύπτει ότι η πανδημία οδήγησε σε μεγάλες ζημιές εισηγμένες, όπως η Aegean, ύψους 158,7 εκατ. ευρώ, τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, η πορεία της αγοράς εξαρτάται και από τα μέλη της. Και οι εισηγμένες είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές στα χρηματιστήρια, πότε προεξοφλώντας θετικά και πότε αρνητικά την πορεία της οικονομίας.

    Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ