• Business

    Εις ώτα μη ακουόντων…οι εκκλήσεις για βοήθεια των τουριστικών επιχειρηματιών προκειμένου να μη χαθεί το 2016


    Παρά τις αφίξεις, τα έσοδα, την συνεισφορά των τουριστικών επιχειρηματιών, τις πρώτες θετικές ενδείξεις για την φετινή χρονιά, είναι εξαιρετικά έντονη η ανησυχία των τουριστικών επιχειρήσεων για το μέλλον του τομέα. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, δια της παρυσίας της υπουργού Τουρισμού κας Ελενας Κουντουρά  χτίζει “γέφυρες” συνεργασίας με χώρες οι οποίες ουτε καν περιλαμβάνονται στον “τουριστικό χάρτη” της Μεσογείου, όπως π.χ. το Ισραήλ και το Ιράν.

    Παράλληλα, η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση της χώρας μας έναντι των ανταγωνιστών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε στην περίοδο των πρώτων κρατήσεων και των συμφωνιών με τους tour operators.

    Προς επίρρωσιν των παραπάνω, στην τελευταία θέση της κατάταξης με τις ανταγωνιστικές χώρες που διαθέτουν το φιλικότερο φορολογικό σύστημα για τη λειτουγία των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων (φόροι λειτουργίας και επενδύσεων), βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε η εταιρεία TMS Α.Ε. Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για λογαριασμό του Ινστιτούτου Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

    Η έρευνα εμπειρογνωμόνων, με τίτλο “Μελέτη καταγραφής και συγκριτικής αξιολόγησης του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς”, κατατάσσει την Κύπρο στην καλύτερη θέση της κατάταξης, την Κροατία στη δεύτερη, την Τουρκία στην τρίτη, την Ισπανία στην τέταρτη και την Ιταλία στην πέμπτη.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η σύγκριση των φορολογιών που διέπουν τις τουριστικές επιχειρήσεις των χωρών αυτών, αναδεικνύει την απουσία φορολογικών κινήτρων στην Ελλάδα για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων σε σύγκριση με τις λοιπές χώρες και η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων.

    Όπως αναφέρει το ΙΝΣΕΤΕ “η Ελλάδα απέχει από το ζητούμενο ελαστικό και θελκτικό φορολογικό πλαίσιο της πλειοψηφίας των ανταγωνιστριών χωρών”, αναφέροντας ενδεικτικά τον υψηλό βασικό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών, τη μεγάλη γραφειοκρατική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, την κατάργηση των απαλλαγών ΦΠΑ στα νησιά και τις οκτώ αλλαγές ΦΠΑ διαμονής και εστίασης από το 2008 έως και σήμερα. Ειδικά η τελευταία αλλαγή επηρεάζει καταλυτικά τις τουριστικές επιχειρήσεις αφού ουσιαστικά διπλασιάστηκε το ΦΠΑ του μοναδικού τομέα που κατά γενική ομολογία υποστηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

    vernicos

    Το πλέον ανησυχητικό θέμα με την υπερφορολόγηση, είναι ότι δεν διαφαίνεται τέλος σε αυτήν την πρακτική. Οπως επισημαίνει και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κ.Γιώργος Βερνίκος “εκεί που πιστεύουμε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των νέων φόρων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων, διαρκώς ακούμε για νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελληνικός τουρισμός δεν θα είναι ανταγωνιστικός και το κράτος θα εξακολουθεί να χάνει έσοδα και στόχους”.

    Σύμφωνα και με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στον τομέα του τουρισμού, αυξήθηκε κατά 6% ο όγκος απασχόλησης των μισθωτών. Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2015. Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

    “Η ελληνική κυβέρνηση” όπως επισημαίνει ο κ.Γ.Βερνίκος “οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα, διαφορετικά, η πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολη για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για έναν τομέα με θετική επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας”.

    Σε όλα αυτά τα εσωτερικά ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να προσθέσουμε και όλους εκείνους τους εξωτερικούς και δυστυχώς ακόμα αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επόμενη τουριστική περίοδο. Οι εξωγενείς αυτοί παράγοντες, είναι:

    -Ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού την εικόνα της ασφάλειας του προορισμού μας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

    -Η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της. Τα πράγματα εδώ παραμένουν ακόμα ρευστά.

    -Η διαχείριση του κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους – ιδιαίτερα στη περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία, πάνω από όλα, των τοπικών κοινωνιών αλλά και των τουριστικών προορισμών, ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών επιχειρήσεων.

    -Η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α. Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές υπηρεσίες άμεσα αν στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιό της Ελλάδας σε αυτές τις αγορές.

    airplanes

    Βέβαια σε αυτό το παζλ δεν είναι όλα αρνητικά. Η ισοτιμία του ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων, αλλά και των κρατήσεων, που δείχνουν μονοψήφια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού, συμβάλλουν θετικά και για την επόμενη χρονιά.

    Τη στιγμή αυτή είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2016.  Οι επιχειρηματίες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο τομέας θα βγει νικητής μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο για την ελληνική επιχειρηματικότητα περιβάλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ