• Business

    Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανή μια συμφωνία για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

    • NewsRoom


    Πιθανή θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για την φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους παρά τις χρόνιες διαφορές των δύο πλευρών για αυτό το ζήτημα.

    Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο CNBC την Παρασκευή, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών, ενώ ερωτηθείς ειδικότερα εάν το ενδεχόμενο συμφωνίας φέτος είναι ακόμη εφικτό, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πιθανή. Θεωρώ ότι οι φήμες για κατάρρευση της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ήταν κάπως υπερβολικές».

    Ευρώπη και ΗΠΑ διαφωνούν ως προς τον τρόπο φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon και η Apple. Ορισμένες χώρες της Ευρώπης πιστεύουν ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να καταβάλουν περισσότερους φόρους, με τις ΗΠΑ όμως να αντιδρούν θεωρώντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο της ΕΕ αποτελεί διακριτή μεταχείριση σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών.

    Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επί του θέματος διεκόπησαν τον Ιούνιο, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες που διεξάγονταν στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), απειλώντας παράλληλα να επιβάλλουν δασμούς στις χώρες που έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν μεμονωμένα ψηφιακό φόρο στις τεχνολογικές εταιρείες.

    Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών παραμένει αισιόδοξος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στο CNBC: «Νομίζω ότι πρέπει να εκλάβουμε αυτά που συμβαίνουν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ως ένα διάλειμμα».



    ΣΧΟΛΙΑ