• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Δίμηνο δημοπρατήσεων για τα αντιπλημμυρικά έργα αξίας 178 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

    Κώστας Αχ. Καραμανλής: Προς παράδοση τα πρώτα χιλιόμετρα του τμήματος «Θέρμη-Γαλάτιστα»

    O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής


    Σημαντικοί μήνες θα είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος για μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και δημοπρατούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνολικού ύψους 178 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, το Λουτράκι, την Αιτωλοακαρνανία και τον Λασίθι Κρήτης.

    Σημειώνεται πως προκηρύχθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν πηγές με πολύ καλή γνώση της διαγνωστικής διαδικασίας, θα βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα τρία έργα.

    Το Υπουργείο Υποδομών με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να παραμείνει εντός του χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται πως τα χρονικά περιθώρια για τη δημοπράτηση και υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο είναι αρκετά στενά και αυστηρά. Αυτό συμβαίνει, διότι τα ενταγμένα έργα θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί και ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.

    Ποια είναι τα έργα που θα «τρέξουν» στο αμέσως επόμενο διάστημα

    Το πρώτο έργο με το οποίο κάνει πρεμιέρα η δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και το έργο αξίας 15,5 εκατ. Ευρώ αφορά τους χειμάρρους Δενδροποτάμου, Ανατολικά Γαλήνης, Ανατολικά Ωραιοκάστρου και Ασημάκη.

    Βάσει του προγραμματισμού του Υπουργείου στις 7 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε τους μνηστήρες του έργου κα διάρκεια του ανέρχεται στους 30 μήνες. Με έναν μετριοπαθή υπολογισμό η ανάδειξη του αναδόχου και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μπορεί να γίνει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή το Α΄Τρίμηνο του 2023. Γεγονός και το οποίο σημαίνει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025.

    Πολύ κοντά στην προκήρυξη βρίσκεται, επίσης, ο διαγωνισμός για τη Β’ Φάση των αντιπλημμυρικών έργων Λουτρακίου. Η αξία τους ανέρχεται στα 27,5 εκατ. Ευρώ. Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στη διευθέτηση οκτώ ρεμάτων στο Λουτράκι (Αγ. Φανουρίου, Χαρβάτι, Αγ. Κυριακής, Νεκροταφείου 1, Νεκροταφείου 2, Οσίου Παταπίου, Αγ. Γεωργίου και Νταμαρίου).

    Η διάρκεια των έργων για το Λουτράκι ανέρχεται στους 30 μήνες. Επομένως, εκτιμάται πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν μαζί με αυτά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

    Ένα ακόμα «πακέτο» έργων που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και οδεύουν εντός Σεπτεμβρίου προς δημοπράτηση αφορά την Αιτωλοακαρνανία και η αξία του ανέρχεται στα 82,2 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για εγγειοβελτιωτικά έργα σε Αμβρακία, Αμφιλοχία, καθώς την Α’ Φάση Βάλτου.

    Το τέταρτο πακέτο έργω αφορούν το Λασίθι και πιο συγκεκριμένα τα συμπληρωματικά έργα στον Ταμιευτήρα Μπραμιανού καθώς και τα αντιπλημμυρικά στη Γρά Λυγιάς και το Φράγμα Μύρτου αξίας 53,5 εκατ. ευρώ.

    Τα σαφή και αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείο Ανάκαμψης

    Έχοντας ήδη πετύχει την ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης τα παραπάνω έργα πρέπει να τηρήσουν μία σειρά από αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

    • 2ο Τρίμηνο 2023: Έναρξη υποβολής προσφορών για εργασίες-εξοπλισμό
    • 4ο Τρίμηνο 2023: Κοινοποίηση της ανάθεσης των συμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα πριν από την έναρξη των εργασιών
    • 4ο Τρίμηνο 2024: Ολοκλήρωση του 60% των αντιπλημμυρικών έργων και στις 4 περιοχές-Πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Υποδομών
    • 4ο Τρίμηνο 2025: Ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων-Πιστοποίηση έκθεσης ολοκλήρωσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Διαβάστε επίσης

    Πώς αναβαθμίζεται το Υπουργείο Υποδομών για να λύσει το γόρδιο δεσμό του κυκλοφοριακού χάους στην Αττική

    Υπουργείο Υποδομών: Στα σκαριά η δημοπράτηση νέου τμήματος στο ΒΟΑΚ



    ΣΧΟΛΙΑ