• Business

    Υποτονική η κίνηση στα εστιατόρια, καλύτερη η εικόνα στα καφέ

    • Contributor

    Εστιατόριο – Πρωινό


    Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η κίνηση στα καταστήματα εστίασης κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους ύστερα από σχεδόν δυο μήνες απραξίας.

    Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν πως οι καταναλωτές που επέλεξαν να γευματίσουν σε κάποιο εστιατόριο ήταν λιγοστοί και αρκετά διστακτικοί όσον αφορά στις παραγγελίες και στα χρήματα που ξόδεψαν. Αντίθετα, περισσότερη κίνηση είχαν οι καφετέριες που είδαν περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιεί τα τραπεζοκαθίσματα για να απολαύσει το ρόφημά του.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει πως η κίνηση στα εστιατόρια ήταν υποτονική, με ελάχιστους καταναλωτές να περνάνε τις πύλες.  «Ο κόσμος ήταν αρκετά επιφυλακτικός και συγκρατημένος», σημειώνει ο επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου, τονίζοντας πως είχε μεγαλύτερες προσδοκίες όσον αφορά στην προσέλευση κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας.

    Σύμφωνα με τον έμπειρο επιχειρηματία, ο οποίος λειτουργεί μεταξύ άλλων τους Ορίζοντες στο Λυκαβηττό, το Raki Mezze στην Καλλιθέα και το Όμικρον στην Κηφισιά, ρόλο παίζει και το γεγονός πως σήμερα είναι Δευτέρα, μια ημέρα που παραδοσιακά δεν υπάρχει αυξημένη κίνηση ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές για φαγητό σε εξωτερικούς χώρους. Βέβαια, όπως λέει, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα ενώ υπογραμμίζει πως καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρχει στο τέλος της μέρας, μετά και το βραδινό. «Μέτρια έως κακή» χαρακτηρίζει την κίνηση στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και ο Μιχάλης Επιτροπίδης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα γενικότερο «μούδιασμα» στην αγορά.

    Από την πλευρά τους πάντως, τα καταστήματα εστίασης ήταν απόλυτα έτοιμα για να λειτουργήσουν υπό τις νέες συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι που έχουν επωμιστεί με το σερβίρισμα της παραγγελίας, όσο και αυτοί που ετοιμάζουν το φαγητό στην κουζίνα φορούσαν τις προστατευτικές μάσκες, ενώ προσπάθησαν να είναι συνεπείς και στις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών καθώς όπως λένε οι επιχειρηματίες του χώρου προτεραιότητα στη παρούσα φάση είναι να νιώσουν οι πελάτες ασφαλείς. Όσον αφορά στα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι καταστηματάρχες έκαναν ήδη χρήση του μέτρου, αρκετοί έχουν υποβάλλει αίτηση στο Δήμο της περιοχής τους και περιμένουν την έγκριση για να προχωρήσουν ενώ άλλοι θα περιμένουν και θα πράξουν ανάλογα με την πορεία της κίνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ