• Business

    Creta Farms: Τι ζητούν οι τράπεζες από τους αδελφούς Δομαζάκη

    • Γιώργος Μανέττας

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Και τώρα «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» που λέει και ο λαός καθώς ήρθε η ώρα να μάθουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα στην πολύκροτη υπόθεση της Creta Farms.

    Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της PwC λέγεται πως είναι έτοιμο και αναμένεται να παραδοθεί -εάν δεν έχει ήδη παραδοθεί- στους εμπλεκόμενους. Τουτέστην στα αδέλφια Δομαζάκη, τους βασικούς μετόχους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας που έχουν έρθει σε ρήξη και μάχονται σκληρά για τον έλεγχο της εταιρείας.

    Το πόρισμα, το οποίο θα αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη την περίοδο 2005 και 2006 με τα χρήματα που ισχυρίζεται ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης πως δάνεισε την εταιρεία, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην έκβαση της υπόθεσης. Και κυρίως θα κρίνει πολλά στη στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ενεχυριάσει το 19% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελευταίες έχουν στείλει ήδη επιστολή με μια σειρά από προαπαιτούμενα, στα οποία ζητούν τη συναίνεση των μετόχων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Κ. Δομαζάκης, οι τράπεζες ζητούν:

    α) να τοποθετήσουν δικό τους CFO (οικονομικό διευθυντή) και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας,

    β) να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος 15ετίας, ο οποίος θα περιλάβει το επίμαχο διάστημα 2005-2006 και

    γ) τα σήματα και οι πατέντες να επιστρέψουν στην εταιρεία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιστωτικά ιδρύματα θα εμπιστευθούν «αυτόν που θα τους δώσει τη λύση». Μια λύση που ισχυρίζεται πως κομίζει αυτός, σε συνεργασία με επιφανή Έλληνα επιχειρηματία που θα παίξει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

    Ο τελευταίος είναι διατεθειμένος να βάλει 15 εκατ. ευρώ στην Creta Farms, υπό την προϋπόθεση ότι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης θα επιστρέψει στη θέση του CEO. Θέση από την οποία αποπέμφθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου με την αιτιολογία πως η παρουσία του ζημίωνε την εταιρεία.

    Βέβαια, ο πρώην διοικητικός ηγέτης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας έχει καταθέσει αγωγή 60 σελίδων (!) κατά της απόφασης αυτής αλλά και αγωγή κατά των μελών του ΔΣ που πήραν την απόφαση, ζητώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ (απέφυγε να αποκαλύψει το ποσό, ωστόσο υπονόησε πως το νούμερο είναι διψήφιο).

    Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Κωνσταντίνου Δομαζάκη πως η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, είναι ασφυκτικά ενώ κάθε μέρα που περνάει χάνει σημαντικό έδαφος, αφού οι προμηθευτές αρχίζουν και της γυρνάνε την πλάτη.

    Οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα της εταιρείας που εξακολουθεί να αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη στην αγορά των τροφίμων. Μια εταιρεία με καινοτόμα προϊόντα και ισχυρό brand name. Με μερίδιο πάνω από το 30% στα αλλαντικά, μεγάλο EBITDA και μικτό περιθώριο κέρδους που φθάνει στο 47% (!), όταν ο Υφαντής και ο Νίκας -σύμφωνα πάντα με τον κ. Κ. Δομαζάκη- δουλεύουν με περιθώριο 34% και 24%, αντίστοιχα.

    Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη επικείμενη Γενική Συνέλευση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «η μητέρα των μαχών» στην κόντρα των αδελφών Δομαζάκη. Και όχι άδικα, αφού σε μεγάλο βαθμό θα φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι και κυρίως τις τράπεζες στο πλευρό του.

    Σήμερα, -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ενημερωθούν και οι τράπεζες για την ταυτότητα του υποψήφιου επενδυτή. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν…



    ΣΧΟΛΙΑ