Η ραγδαία ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers) που συνδέονται με το μεγαλύτερο ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, αύξησε το κόστος κατά 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μια δαπάνη που οι καταναλωτές από το Ιλινόις έως την Ουάσινγκτον θα δουν να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς τους κοινής ωφέλειας αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το συνολικό κόστος αυξήθηκε κατά 180%, με τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των κέντρων δεδομένων να αποτελούν την κύρια αιτία των περιορισμένων συνθηκών προσφοράς και ζήτησης, καθώς και των υψηλών τιμών, στην αγορά χωρητικότητας διασύνδεσης PJM, η οποία εξυπηρετεί πελάτες από το Ιλινόις έως την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με έκθεση της Monitoring Analytics που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη.

1

Η ανάλυση από την εποπτική αρχή PJM αναφέρει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιδοτούν την έκρηξη των κέντρων δεδομένων που πραγματοποιείται από μερικές από τις πλουσιότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

«Οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι αποτέλεσμα οργανικής αύξησης φορτίου», ανέφερε η Monitoring Analytics στην έκθεση.

«Οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά χωρητικότητας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα μεγάλων προσθηκών φορτίου από κέντρα δεδομένων, τόσο πραγματικών ιστορικών όσο και προβλεπόμενων», σημειώνεται στην έκθεση.

Το κόστος για την προμήθεια προμηθειών στο ανατολικό δίκτυο των ΗΠΑ αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαφορετικά θα ήταν πιο κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα και την προβλεπόμενη ζήτηση κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με την ανάλυση της εποπτικής αρχής.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης, αλλά αυτό επιβεβαιώνει αυτό που λέει η PJM, δηλαδή ότι οι συνθήκες προσφοράς/ζήτησης οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές» στην τελευταία δημοπρασία, δήλωσε σε ανακοίνωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Jeffrey Shields, εκπρόσωπος του δικτύου.

Η «άνθηση» των κέντρων δεδομένων οδηγεί τη ζήτηση ενέργειας στο δίκτυο σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 20 χρόνια.

Η PJM δήλωσε ότι η μέγιστη κατανάλωση ενέργειας το καλοκαίρι ενδέχεται να αυξηθεί κατά 70 γιγαβάτ στα 220 γιγαβάτ τα επόμενα 15 χρόνια.

Αυτό θα είναι 32% υψηλότερο από το ιστορικό υψηλό των περίπου 165,6 γιγαβάτ που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 2006 και υπερβαίνει την τρέχουσα παραγωγική ικανότητα των 183 γιγαβάτ, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκ Ρούτε για ΝΑΤΟ: «Θα χρειαστούμε σημαντικά υψηλότερες αμυντικές δαπάνες»

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Κομισιόν: Δίνει «πράσινο φως» στο ελληνικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα