• Business

    Ιουλία Χαϊδά (Ικτίνος): Άνοιγμα σε νέες αγορές μετά την μείωση εξαγωγών στην Κίνα – Επέκταση στα λατομεία Βώλακα και Νέστου

    Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος κα. Ιουλία Χαϊδά


    Το άνοιγμα νέων αγορών με εξαγωγές όγκων μαρμάρου κυρίως σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ινδίας καθώς και τα νέα σχέδια της Ικτίνος Ελλάς με επεκτάσεις στα λατομεία Βώλακα και Νέστου, πρόκειται να δώσουν νέα δυναμική στην εταιρία τόνισε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης κα. Ιουλία Χαϊδά.

    Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κύκλος εργασιών της μαρμαροβιομηχανίας στηρίζεται κατά 97% στις εξαγωγές στο εξωτερικό, με κυριότερο πελάτη την αγορά της Κίνας. Ωστόσο λόγω των εκτεταμένων lockdown και επηρεασμένη από την ενεργειακή κρίση, οι εξαγωγές στη Κίνα κατά το α’ τρίμηνο του 2022 έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι εξαγωγές ακατέργαστου υλικού μειώθηκαν κατά 22%.

    Η εταιρεία έχει καταφέρει να εισέλθει σε νέες αγορές που απορροφούν όγκους κυρίως κατώτερης διαλογής όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Αλγερία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Οι πωλήσεις ετοίμων προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της Ικτίνος και με την ανάληψη μεγάλων έργων στο εξωτερικό, όπως στην Αμερική, την Αγγλία, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι με το άνοιγμα σε νέες αγορές, η εταιρεία έχει καταφέρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό να απεξαρτοποιηθεί από την αγορά της Κίνας. Ενδεικτικά το α’ τρίμηνο 2022 η συμμετοχή της Κίνας στο σύνολο των εξαγωγών ήταν 30%, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα άγγιζε το 60%.

    Λατομείο Βώλακα

    Ωστόσο σημαντική τομή στην ανάκαμψη της εταιρείας αποτελεί η επέκταση στα λατομεία Βώλακα και Νέστου, κατά 100 και 200 στρέμματα αντίστοιχα γεγονός που όπως είπε η κ. Χαϊδά θα δώσει νέα ώθηση στης εξαγωγική δραστηριότητα της Ικτίνος. Επιπλέον η εταιρεία συνεχίζει το τριετές επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο λατομείο του Βώλακα, από όπου εξορύσσεται το εξαιρετικά δημοφιλές λευκό δολομιτικό μάρμαρο (η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024), ενώ στη τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα των 10 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιό της στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας.

    Παράλληλα, η Ικτίνος έχει προχωρήσει από 1η Ιουνίου σε αυξήσεις τιμών έως και 12% κυρίως λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (π.χ. ενεργειακό, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα).

    Λατομείο Βώλακα, το κέντρο του μαρμάρου – Επέκταση και στον Νέστο

    «Εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται η άδεια επέκτασης 100 στρεμμάτων του λατομείου στον Βώλακα με υπόγεια εξόρυξη, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση παραγωγής κατά 20% με μέση ετήσια παραγωγή 100.000 τόνων» υπογράμμισε η κ. Χαϊδά σε ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε.

    Το λατομείο του Βώλακα έχει συνολική έκταση 68,4 στρέμματα ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει τα 30.000 m3. Μάλιστα από αυτό εξαρτάται το 70% της παραγωγής της Ικτίνος.

    Λατομείο Βώλακα

    Το 2021 η εξόρυξη μαρμάρου στον Βώλακα άγγιξε τους 380.000 τόνους, εκ των οποίων οι 105.000 ήταν εμπορεύσιμα μάρμαρα πρώτης ποιότητας, τόνισε ο υπεύθυνος του έργου, Δευκαλίων Παπαδόπουλος, λέγοντας πως οι υπόλοιπες ποσότητες οι οποίες ήταν χαμηλότερης ποιότητας αποθηκεύτηκαν για μελλοντική χρήση ώστε να πωληθούν εφόσον υπάρξει ζήτηση.

    Επίσης η κ. Χαϊδά ανακοίνωσε ότι η επέκταση στο λατομείου του Νέστου αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2021 και αφορά σε επέκταση 200 στρεμμάτων.

    Λατομείο Βώλακα

    Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ικτίνος

    Οι πωλήσεις της μητρικής στο α΄ 3μηνο του 2022 ανέρχονται σε 6,6 εκατ. ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το αντίστοιχο α΄ 3μηνο του 2021 ανερχόταν σε 8,5 εκατ. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση κατά 1,9 εκατ. και σε ποσοστό 23%. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ από 9,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο μειωμένος κατά 1,8 εκατ. και σε ποσοστό 19,5%.

    Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής για το α΄ 3μηνο του 2022, ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά α΄ 3μηνο του 2021 ανερχόταν σε 2,8 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 59%.

    Αντίστοιχα σε ενοποιημένη βάση τα EBITDA ανήλθαν στο 1,85 εκατ. (από 3,3 εκατ. ευρώ)μειωμένα κατά 1,4 εκατ. και σε ποσοστό 75%. και τα προ φόρων κέρδη στα 640 χιλ. ευρώ (έναντι 1,9 εκατ.) μειωμένα κατά 1,26 εκατ. και σε ποσοστό 66%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ικτίνος Ελλάς: Με ιχνηλάτηση νέων αγορών και επενδύσεις αντιδρά στη μείωση των πωλήσεών της στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ