• Business

    Intrakat: Τα νέα πρόσωπα και η στρατηγική της επόμενης ημέρας ύστερα από την εξαγορά

    Τα προτεινόμενα μέλη του ΔΣ από τη Winex (Αριστερά προς Δεξία): Αλέξανδρος Εξάρχου (για τη θέση του CEO), Νίκη Τζαβέλα (Για τη θέση της Προέδρου) και Χάρης Παμπούκης (προτείνεται για Μέλος του ΔΣ)


    Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Intrakat που πρότεινε η Winex των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, καθώς και του Αλέξανδρου Εξάρχου, η οποία κατέχει το 31.7% των μετοχών της Intrakat συγκεντρώνει ένα μείγμα ανθρώπων που καλύπτει τις ανάγκες ενός μεγάλου κατασκευαστικού Ομίλου, ο οποίος επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ, τις κατασκευές, τα ΣΔΙΤ και το Real Estate.

    Με αιχμή του δόρατος τον πολύπειρο τόσο κατασκευαστικά όσο και νομικά Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος ως Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Intrakat θα καθορίσει τη νέα στρατηγική του Ομίλου με στόχο μία φιλική μετάβαση στη νέα εποχή, η εταιρεία αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της ως μια εκ των ηγετικών δυνάμεων στις κατασκευές με σημείο αναφοράς το ανεκτέλεστο ύψους 1,1 δισ. Ευρώ και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που ανέρχεται στο 1 GW.

    Τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος είχε αναλάβει για μία τριετία την ηγεσία της ΑΚΤΩΡ, αλλά και έχει σημαντική νομική εμπειρία στο δίκαιο των κατασκευών (ειδικά των διαιτησιών) θα συνεπικουρούν άτομα με εξειδίκευση σε νομικά ζητήματα, την οικονομία και τις κατασκευές. Αναλυτικότερα ο ισχυρός άνδρας της Intrakat, έχει υπάρξει διευθύνων σύμβουλος στον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου της Ελλάκτωρ από τον Ιούλιο 2018 μέχρι τον Ιανουάριο 2021, ενώ έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε νομικές εταιρείες, όπως οι ENM, Leead, και Nexus που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών.

    Αλέξανδρος Εξάρχου, προτάθηκε για Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Intrakat

    Νίκη Τζαβέλα

    Η Νική Τζαβέλα θα αναλάβει χρέη Προέδρου της Intrakat ως μη εκτελεστικό μέλος. Διαθέτει ένα skillset μεγάλου εύρους, στους τομείς της οικονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ έχει ισχυρές σχέσεις με το Σωκράτη Κόκκαλη, την οικογένεια Λάτση και έχει εργαστεί στον ΑΝΤ1 για τον Όμιλο Κυριακού.

    Στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται πτυχίο στα οικονομικά, θητεία ως ευρωβουλευτής με το ΛΑΟΣ και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει διατελέσει και Διοικητής του ΟΑΕΔ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

    Έχει δημιουργήσει επαφές με τον αμερικανικό παράγοντα, καθώς έχει υπάρξει υπότροφος του ιδρύματος Αϊζενχάουερ, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Πρύτανη της Σχολής John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για δεκατρία συναπτά έτη (1996 έως 2009), ενώ έχει συνομιλήσει με τους Προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο.

    Η Νίκη Τζαβέλλα διαθέτει, επίσης, εξαιρετικό track record στον ιδιωτικό τομέα διότι έχει διατελέσει ως Αντιπρόεδρος στο Κοινωφελές Ίδρυμα του Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη νοοτροπία του ισχυρού άνδρα της Intracom αλλά και το modus operandi του Ομίλου, καθώς έχει αναλάβει στο παρελθόν χρέη αντιπροέδρου, ενώ σε συνεντεύξεις έχει χαρακτηρίσει τον πατριάρχη του Ομίλου ως το πιο δυνατό μυαλό που έχει συναντήσει στη ζωή της.

    Επιπλέον, η Νϊκη Τζαβέλα διαθέτει μία εκ των έσω εικόνα της λειτουργίας των ισχυρών ελληνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς έχει εργαστεί στον ΑΝΤ1 συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του Ομίλου από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου.

    Νίκη Τζαβέλα, προτάθηκε για Πρόεδρος ΔΣ

    Χάρης Παμπούκης

    Τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Νίκη Τζαβέλα, δηλαδή πολιτική καριέρα και σημαντικές επιτυχίες στην ιδιωτική επαγγελματική του ζωή, έχει και ο Χάρης Παμπούκης, σε διαφορετικούς, ωστόσο, τομείς.

    Το προτεινόμενο νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Intrakat θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους στις διεθνείς αντιδικίες και εταιρεία του, που είναι η Pamboukis-Maravelis-Nikolaidis & Associates, ειδικεύεται στις διεθνείς διαιτησίες και συναλλαγές.

    Από το 1991 έχει εκλεγεί λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2009 είναι καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών στη Νομική Σχολή Αθηνών.

    Όσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία ο Χάρης Παμπούκης είχε αναλάβει καίριες θέσεις στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς είχε διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2009 είχε ορισθεί Υπουργός Επικρατείας, ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τα καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας.

    Χάρης Παμπούκης, προτάθηκε για Μέλος του ΔΣ

    Το νέο κεφάλαιο της Intrakat

    Όπως έχουν επισημάνει στις σχετικές ανακοινώσεις τους οι Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου ύστερα από την εξαγορά του 31,7% της εταιρείας έναντι 70,1 εκατ. Ευρώ το νέο κεφάλαιο της Intrakat, το νέο κεφάλαιο της εταιρείας περιλαμβάνει μία στρατηγική για την κερδοφορία στις κατασκευές, ενώ το ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε έργα ΑΠΕ θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

    Σημειώνεται πως ο Όμιλος έχει ανεκτέλεστο έργο ύψους 1,1 δισ. Ευρώ, καθώς η Intrakat μέσω ισχυρών συμμαχιών επικράτησε το τελευταίο διάστημα στα εξής έργα

    • Το ΣΔΙΤ Καλαμάτα – Πύλος, προϋπολογισμού €251,8 εκ., στο οποίο η Intrakat έδωσε την καλύτερη προσφορά σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) με συμμετοχή 40%
    • Την επέκταση της Λεωφ. Κύμης στην Αττική Οδός προϋπολογισμού €303 εκ.σε συνεργασία με τις Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχοντας στην Κοινοπραξία κατά 25%
    • Το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αξίας 192,5 εκατ.ευρώ. Και σε αυτό το έργο η Intrakat ένωσε τις δυνάμεις με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ και η συμμετοχή της στην Κοινοπραξία ανήλθε στο 25%.

    Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναλάβει σε συνεργασία με το γαλλικό κολοσσό Bouygues τον σχεδιασμό του Marina Tower για λογαριασμό της Lamda Development, ενώ είναι πολύ πιθανό η ίδια κοινοπραξία να αναλάβει και το κυρίως έργο της κατασκευής του πρώτου πράσινου πύργου στο Ελληνικό.

    Επίσης, η νέα διοίκηση θα εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου στα ΣΔΙΤ και το real estate. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η Intrakat έχει δημιουργήσει μία ισχυρή συμμαχία με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς διεκδικούν μέσω Κοινοπραξίας τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Αττική (Φύλη και Σχιστό) και Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν «κτυπήσει» και το μεγάλο πακέτο σιδηροδρομικών έργων αξίας 4 δισ. Ευρώ που δημοπρατεί η ΕΡΓΟΣΕ.

    Διαβάστε επίσης

    Στους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου το 31,70% της Intrakat, έναντι 70,1 εκατ. ευρώ

    Ιντρακάτ: Νίκη Τζαβέλλα για πρόεδρος και Αλέξανδρος Εξάρχου για CEO

    Τα σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου για τη νέα εποχή στην Ιντρακάτ



    ΣΧΟΛΙΑ