• Business

    Intrakat: Η επόμενη ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat


    Τη χρηματοδοτική του ικανότητα βελτιώνει ο Όμιλος της Intrakat, καθώς από χθες ολοκληρώθηκε και υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ δίνοντας στην εισηγμένη τους απαραίτητους πόρους ώστε να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα έργα στους τομείς ενδιαφέροντος της. Σημειώνεται, πως οι νέες μετοχές θα εισέλθουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 30 Ιανουαρίου.

    Με το κεφάλαιο αυτό, η εισηγμένη, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Αλέξανδρος Εξάρχου, αποτελεί μία ορθά κεφαλαιοποιημένη εταιρεία και εκτιμάται πως θα πετύχει το στόχο του break-even εντός της χρονιάς που διανύουμε, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην κερδοφορία.

    Πλέον η Intrakat έχει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στις τάξεις των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων, καθώς μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων της, το οποίο βάσει των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2022 εκτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι νέα ΑΜΚ έγινε με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης στα 1,17 ευρώ ανά μετοχή και με αναλογία 1,13878 νέες για κάθε μία παλαιά. Από το υπό άντληση ποσό των 100 εκατ. ευρώ, τα 25,6 εκατ. ευρώ θα πάνε απ’ ευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ τα υπόλοιπα 74,4 εκατ. ευρώ λογίζονται ως κεφάλαια υπέρ το άρτιο, πάνω δηλαδή από την ονομαστική αξία της μετοχής που είναι στο 0,30 ευρώ.

    Πού κατευθύνονται οι πόροι της ΑΜΚ

    Με δύναμη πυρός τα επιπρόσθετα 100 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ επιδιώκει δύο στόχους και θα διαθέσει για τον καθένα 50 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος είναι εξαγορές σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη χώρα μας συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη με τη Watt, η οποία αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Intrakat στη διεκδίκηση έργων απορριμμάτων, ενώ όσον αφορά το εξωτερικό η εισηγμένη εξετάζει εξαγορές στη Ρουμανία. Βασική επιδίωξη της Intrakat είναι  να «αγοράσει» την κατασκευαστική δύναμη, δηλαδή τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τα έτοιμα έργα των εταιριών.

    Οι υπόλοιποι πόροι  θα επενδυθούν για τη διεκδίκηση έργων στους τομείς ενδιαφέροντος τηςοι οποίοι είναι οι εξής:

    • Μεγάλα έργα υποδομών
    • ΣΔΙΤ
    • Παραχωρήσεις
    • ΑΠΕ
    • Διαχείριση απορριμμάτων

    Ένα από τα σημαντικότερα υπό δημοπράτηση έργα που διεκδικεί στην παρούσα φάση η Intrakat είναι η παραχώρηση της Αττική Οδού, και η εισηγμένη έχει ανακοινώσει  πως θα συμμετάσχει σε ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας Bidco-Rubicone. Επίσης, «κτυπάει» σε συνεργασία με τις   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τη Siemens τον διαγωνισμό των έξι χρυσών συμβάσεων για έργα αξίας 4,5 δισ. Ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία αφορούν τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού συστήματος με τους λιμένες μείζονος εμπορικής σημασίας.

    Στα έργα απορριμμάτων, η Intrakat ενώνει τις δυνάμεις της με τη Watt και την Geocycle του Ομίλου Ηρακλής για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη συνολικού εκτιμώμενου κόστους 878 εκατ. ευρώ, που δημοπρατούνται αυτή την περίοδο.

    Στα των ΑΠΕ η εισηγμένη διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1,8 GW για έργα ΑΠΕ και 0,7 GW για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, αναζητά στρατηγικούς εταίρους για τη δημιουργία κοινοπραξιών με στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της.



    ΣΧΟΛΙΑ