• Business

    Ηνωμένο Βασίλειο: Απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

    • NewsRoom
    ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

    ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης


    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, επικαλούμενη την «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των νέων που τα χρησιμοποιούν.

    Θα υπάρξουν επίσης νέοι περιορισμοί σχετικά με την συσκευασία και την θέση των ατμιστών στα σημεία πώλησης, καθώς και τις γεύσεις που θα διατίθενται, αναφέρει το CNBC.

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με έντονα χρώματα μίας χρήσης έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια.

    Σχολιάζοντας την περιεκτικότητα που έχουν σε νικοτίνη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η στέρηση  από την ουσία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει «άγχος, προβλήματα συγκέντρωσης και πονοκεφάλους. Ενώ το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες καπνιστές να το κόψουν, τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να ατμίζουν».

    Αν και είναι παράνομη η πώληση ατμιστών σε καταναλωτές κάτω των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το 9% των ατόμων ηλικίας 11 έως 15 ετών τα χρησιμοποιεί. Ο αριθμός των παιδιών που ατμίζουν έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε.

    Τα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης σε παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερα πρόστιμα.

    Εκστρατείες έχουν επίσης τονίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ατμιστών, οι οποίοι είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και περιέχουν επικίνδυνα υγρά και εύφλεκτες μπαταρίες λιθίου.

    Πέντε εκατομμύρια τέτοια τσιγάρα πετιούνται κάθε εβδομάδα, και αντιστοιχούν σε μπαταρίες λιθίου 5.000 ηλεκτρικών οχημάτων κατά τη διάρκεια του έτους, δήλωσε η κυβέρνηση.

    Ο Alex Robinson, Διευθύνων Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hubbub, είπε ότι οι ατμιστές μιας χρήσης είναι μια «περιβαλλοντική καταστροφή».

    «Κάθε ένα περιέχει μια μπαταρία και μια πλακέτα κυκλώματος, με πολύτιμα μέταλλα όπως το λίθιο. Αλλά είναι πολύ ακριβό να τα ανακυκλώνουμε, και τα περισσότερα απλώς καταλήγουν στον κάδο», είπε στο CNBC.

    Το μέτρο έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης ρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο που πρόκειται να καταστήσει παράνομη την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος καπνού σε οποιονδήποτε γεννήθηκε την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

    Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είπε ότι είναι σημαντικό να δράσουμε πριν το άτμισμα μεταξύ των παιδιών γίνει «ενδημικό».

    «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος είναι άγνωστες και η νικοτίνη μέσα σε αυτά μπορεί να είναι πολύ εθιστική, οπότε ενώ το άτμισμα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, το λανσάρισμα του στα παιδιά δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Σουνάκ τη Δευτέρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΣΕΒ – Έρευνα: Πώς βλέπουν το μέλλον οι ελληνικές επιχειρήσεις

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Είσοδος στην αγορά των οικιακών μικροσυσκευών

    Ryanair: Πρόβλεψη για λιγότερα κέρδη το 2024 – Γιατί την «άδειασαν» οι online ταξιδιωτικοί πράκτορες



    ΣΧΟΛΙΑ