• Ψηφιακή οικονομία

    Business

    ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Σχεδιάζοντας το μέλλον με βάση τις αλλαγές που φέρνουν νέες τεχνολογίες και ψηφιακή μετάβαση

    • NewsRoom

    Ποιες αλλαγές φέρνουν στον κόσμο της Εργασίας οι νέες τεχνολογίες και η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία; Ποιες δεξιότητες και ικανότητες των εργαζομένων θα θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας τα επόμενα χρόνια;

    Με στόχο να συμβάλει στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, καθώς και στον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) προχωρά στη χαρτογράφηση 25 επαγγελμάτων από κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Με στόχο να ανιχνεύσει και να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τις ανάγκες και τις δεξιότητες του αύριο, αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν από το νέο παραγωγικό πρότυπο.

    Κεντρική θέση της ΓΣΕΕ ότι πάντοτε ότι κανένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς ποιοτική αναβάθμιση της Εργασίας. Αναγνωρίζει, επιπλέον, πως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων δεν μπορεί να προσεγγισθεί αποτελεσματικά ως ατομική ευθύνη των εργαζομένων, αλλά πρέπει να παρέχεται στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της πολιτείας και να συνδέεται στενά με την ενδυνάμωση της εργασίας εντός ενός ποιοτικού και βιώσιμου παραγωγικού μετασχηματισμού. Με αφετηρία, λοιπόν, τα παραδοχές αυτές, η χαρτογράφηση και ανάδειξη των κρίσιμων δεξιοτήτων έχει ως στόχο να ανοίξει τον δρόμο στους εργαζόμενους για την αναβάθμιση των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, καθιστώντας τους λιγότερο ευάλωτους στις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας και εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη και ευημερία των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται.

    Η μεθοδολογία

    Για την υλοποίηση των μελετών αξιοποιήθηκαν δευτερογενείς πηγές, μαζί με πρωτογενή δεδομένα που αντλήθηκαν από τη χρήση ποσοτικών και ποιοτικών αναλυτικών εργαλείων.

    Για την ποσοτική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου για τη συλλογή μεγάλου αριθμού ποσοτικών δεδομένων από εργαζόμενους του υπό διερεύνηση επαγγέλματος, που έδωσαν τη δυνατότητα εξαγωγής ευρύτερων συμπερασμάτων για κάθε επάγγελμα.

    Παράλληλα, οργανώθηκαν στο πλαίσιο της ποιοτικής ανάλυσης ομάδες εστίασης (focus groups) και συνεντεύξεις εις βάθος, σε συνεργασία με τις εταιρείες Metron Analysis, Alco και Prorata. Στις ομάδες εστίασης συμμετείχαν εργαζόμενοι. Στις συνεντεύξεις, κυρίως εργοδότες και προϊστάμενοι τμημάτων διαχείρισης εργατικού δυναμικού.

    Οι μελέτες

    Το έργο αποτελεί συνέχεια μιας ερευνητικής δουλειάς που πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε πρόσφατα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε ακόμη έντεκα επαγγέλματα.

    Υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Δράσεις διάγνωσης, παρακολούθησης και ανάλυσης εξελίξεων και μεταβολών δεξιοτήτων επαγγελμάτων/ ειδικοτήτων – Β Κύκλος» της Πράξης «Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εργασίας, των επαγγελμάτων και τη συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών του παραγωγικού περιβάλλοντος» με κωδικό ΟΠΣ 5043320, η οποία υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία».

    Οι νέες μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της τελική επεξεργασίας και θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο κοινό, στον ιστότοπο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (www.inegsee.gr).

    Παραδείγματα

    Χειριστές γερανών

    Ο χειριστής γερανών περνά από την χειρωνακτική εργασία στη χρήση ψηφιακών εφαρμογών και ενδεχομένως στον πλήρως απομακρυσμένο χειρισμό.

    Υπάλληλοι εστίασης

    Ο υπάλληλος εστίασης περνά από το μπλοκάκι στο PDA και στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

    Δημοσιογράφοι

    Ο δημοσιογράφος περνά από το σημειωματάριο και το κασετοφωνάκι στα ψηφιακά μέσα και στην ενημέρωση με την ταχύτητα του φωτός.

    Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και το έργο του

    Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ιδρύθηκε το 1990 με στόχο τη συμβολή του στην επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Το έργο του αφορά στην έρευνα, τη μελέτη και την τεκμηρίωση θεμάτων που ενδιαφέρουν τη ΓΣΕΕ, στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης & υποστήριξης κοινωνικών ομάδων που παρουσιάζουν ευπάθεια, καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων και προγραμμάτων συνδικαλιστικής επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.