• Business

    Inditex: Τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara αύξησαν τις πωλήσεις

    • Bloomberg
    Marta Ortega

    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και πρόεδρος της εταιρείας


    Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Inditex ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που αποδίδεται στα μεγαλύτερα καταστήματα Zara, τα οποία ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα από τα προϊόντα της ισπανικής εταιρείας.

    Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 43% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, ενώ η Inditex εμφάνισε ρεκόρ μεικτού περιθωρίου α’ τριμήνου. Μάλιστα, η αύξηση των πωλήσεων διατηρεί τη δυναμική της και στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.

    Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε κέρδη έως και 5,7%, δίνοντας ώθηση στην χρηματιστηριακή αξία της μητρικής της Zara, που ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια. Ο τίτλος σημειώνει άνοδο άνω του 30% από τις αρχές του έτους.

    Η Inditex συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδα με λιγότερα καταστήματα, εστιάζοντας σε μεγαλύτερους χώρους και καθιστώντας αυτά τα καταστήματα πιο αποτελεσματικά.

    Η νέα τεχνολογία ενισχύει την παραγωγικότητα, με την αλυσίδα Zara να αντικαθιστά φέτος τις σκληρές ετικέτες στα ρούχα με ένα νέο σύστημα ασφαλείας που επιταχύνει τους χρόνους αναμονής στα ταμεία.

    Ο όμιλος έχει κλείσει τα λιγότερο κερδοφόρα καταστήματα, με το σύνολο τους να έχει μειωθεί πάνω από 17% από το 2019, χωρίς να περιλαμβάνονται τα 515 καταστήματα που έκλεισε στη Ρωσία πέρυσι.

    Η Inditex προσπαθεί να κάνει μεγαλύτερα, πιο ελκυστικά καταστήματα και αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς, αναφέρει το Bloomberg.

    Πέρυσι, η εταιρεία διεύρυνε 94 καταστήματα και υπάρχουν σχέδια να κάνει το ίδιο και σε άλλα, όπως το Zara του Λονδίνου στο Westfield Stratford και το Zara του Παρισιού στη Rue de Rivoli, το οποίο πρόκειται να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

    Ο όμιλος αναμένει ότι ο χώρος πωλήσεων θα αυξηθεί κατά 3%.

    Μια έρευνα που διεξήχθη από τον αναλυτή της Credit Suisse, Simon Irwin το φθινόπωρο διαπίστωσε ότι οι αρχικές τιμές στο Zara έχουν αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση, ενώ η τιμή των ακριβότερων προϊόντων της παρέμεινε σταθερή.

    Η Inditex φέτος αύξησε κατά μέσο όρο 20% τους μισθούς των εργαζομένων στα καταστήματα της Ισπανίας.

    Τα μετρητά της Inditex αυξήθηκαν σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Αυτό της επέτρεψε να αυξήσει τα μερίσματά της και να ανακοινώσει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,6 δισ. ευρώ για φέτος.

    Περίπου 30 ανοίγματα και ανακαινίσεις έχουν προγραμματιστεί για μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της, έως το 2025.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πύργος Πειραιά: Συμφωνία μίσθωσης χώρων με τον όμιλο INDITEX – Καταστήματα Zara και Zara Home από το ισόγειο έως τον 2ο όροφο

    Amancio Ortega: Δυσκολίες αντιμετωπίζει με τα δισεκατομμύριά του ο μεγιστάνας Mr Zara

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ