• Business

    Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πού διαφωνούν κυβέρνηση-δανειστές και τι λένε οι τραπεζίτες


    Δεν είναι ένα από τα ζητήματα που ακούγονται πολύ γύρω από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όμως είναι ένα από τα πιο σοβαρά: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναδεικνύονται σε “πεδίο μάχης” μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

    Φυσικά, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν, παρακάμπτοντας τις εντάσεις που σημειώνονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της χώρας, όπου οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τους περισσότερους πλειστηριασμούς ακινήτων και οι υπόλοιποι “μπλοκάρονται” από κινήματα κατά των πλειστηριασμών. Εκεί που διαφωνούν είναι στο αν το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για τα νέα “κόκκινα” δάνεια (όπως θέλει η κυβέρνηση) ή και για τα παλαιότερα (όπως ζητούν οι δανειστές).

    Αν και η ελληνική πλευρά δεν θέλει να “ανοίξει” τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μετριάσει τις αντιδράσεις, οι δανειστές αντιτείνουν ότι αν δε συμπεριληφθούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα παλαιότερα δάνεια, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί ο αντικειμενικός στόχος του μέτρου αυτού, που είναι η μείωση των “κόκκινων” δανείων.

    Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν στο πλευρό τους σε αυτήν τη διαμάχη και τους Έλληνες τραπεζίτες, όπως διαρρέει από πηγές με γνώση των όσων συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών με τους τραπεζίτες στην Αθήνα. Και πώς να μην είναι, όταν στα χαρτοφυλάκιά τους υπάρχουν χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καλύπτονται από ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν και… αύριο να βγουν σε πλειστηριασμό, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων και των κοινωνικών αντιδράσεων, δυσκολεύοντας τις προσπάθειές τους να απαλλαγούν από τα “τοξικά” κόκκινα δάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούν απαραίτητο και θετικό μέτρο την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Όμως τι κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή; Όχι και πολλά: για να βγει στον “αέρα” η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους, και οι διαδικασίες αυτές δε φαίνονται να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη επίλυση του ζητήματος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαπραγμάτευση στα υπόγεια του Hilton: Τι προσδοκά να κερδίσει η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπάει ταμεία: Αυτό το αυτοκίνητο αγόρασαν περισσότερο οι Έλληνες την τελευταία διετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Οι Big Business των Α. Ταμβακάκη, Σαρρή και Κατσούλα. Γιατί ο Φαίδων της Alpha Trust πήρε το όπλο του



    ΣΧΟΛΙΑ