• Business

    Οικογένεια Τζιρακιάν: Το μυστικό της εισφοράς 8.128.000 ευρώ για μετοχές της εταιρίας αξίας 414.000 ευρώ…


    Εσείς θα πληρώνατε 8.128.000 ευρώ για να αποκτήσετε μετοχές αγοραίας αξίας 414.020 ευρώ; Μπορεί το ερώτημα να φαντάζει εξωπραγματικό, αλλά για τους βασικούς μετόχους της εταιρίας «Τζιρακιάν» αντιμετωπίστηκε ως μια ζωτικής σημασίας απόφαση για το μέλλον της επιχείρησης, την οποία και αποδέχθηκαν. Αυτό άλλωστε προκύπτει μέσα από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου και τη διάθεση των νέων μετοχών, που πήρε προχθές το «πράσινο φώς» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εξέλιξη η οποία εκ των πραγμάτων έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους δέκα μήνες με φόντο τη μετοχή της εισηγμένης εταιρίας, που τρέχει στο διάστημα αυτό γρηγορότερα και από τον άνεμο. Έχοντας κάνει ένα ξέφρενο ράλι ανόδου που ξεπερνά το… 10.000%. Κάτι που έχει ήδη καταδειχθεί σε πρόσφατο δημοσίευμα του mononews.gr.

    Στο 151 σελίδων ενημερωτικό δελτίο, αναφέρεται ότι τέσσερα φυσικά πρόσωπα και μια εταιρία είναι εκείνοι που συμμετείχαν στην κεφαλαιακή αύξηση της «Τζιρακιάν» που έγινε με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, αλλά και ταυτόχρονη παραίτηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων. Επρόκειτο για καταθέσεις οι οποίες είχαν εισφερθεί κατά το παρελθόν και είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείων (4,8 εκατ. ευρώ) αλλά και λοιπών υποχρεώσεων της εταιρίας (3,3 εκατ. ευρώ). Τα ποσά των καταθέσεων που συμφωνήθηκε να γίνουν μετοχές, ήταν κατά σειράν: Του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Άρι (Αριστακές) Τζιρακιάν για 1.771.762 ευρώ, της κόρης του Ανούς για 2.420.403 ευρώ, καθώς επίσης και των δύο αδελφών του διοικητικού ηγέτη. Της Μάιντας για 1.771.744 ευρώ και του Κρικόρ για 1.771.762 ευρώ. Τέλος, περιλαμβάνεται και το ποσό των 392.384 ευρώ της «Europa Αλουμίνιο» που είναι συμφερόντων της οικογένειας Τζιρακιάν.

    Με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, οι υποχρεώσεις αυτές μετατρέπονται σε 254.000 νέες μετοχές με τιμή διάθεσης στα… 32 ευρώ. Δηλαδή 106,7 φορές περίπου παραπάνω από την ονομαστική τους αξία και 16,3 φορές ψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο χρηματιστήριο (1,63 ευρώ). Οι νέες μετοχές θα μπούν για διαπραγμάτευση στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, 30 Απριλίου. Λόγω της φύσεως της εταιρικής πράξης δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή τιμών, οι οποίες και θα κινηθούν με όρους αγοράς. Με τα τωρινά δεδομένα οι υπάρχουσες παλαιές μετοχές (1.270.000 «κομμάτια») διαμορφώνουν την κεφαλαιοποίηση της «Τζιρακιάν» στα 2.070.100 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι έμπαιναν σήμερα οι νέες μετοχές η τιμή εκκίνησης θα ήταν πάλι στα 1,63 ευρώ η μία. Με την κεφαλαιοποίηση όμως της εταιρίας να ανεβαίνει στα 2.484.120 ευρώ, καθώς ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανεβαίνει στις 1.524.000.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι που κεφαλαιοποίησαν τις υποχρεώσεις πλήρωσαν 32 ευρώ για κάθε μετοχή που αξίζει τώρα 1,63 ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι ένα ιδιότυπο τέστ αντοχής για το που μπορεί η μετοχή.

    Πρό της κεφαλαιακής αύξησης η ευρύτερη οικογένεια Τζιρακιάν κατείχε το 75,54% της εταιρίας. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται και εκείνο της εταιρίας «Europa» (4,51%). Μετά από την αύξηση κεφαλαίου, το «γκρούπ» των βασικών μετόχων θα φτάσει να έχει το 79,62%. Έτσι η απομείωση της συμμετοχής (Dilution) των υπολοίπων μετόχων ήταν η μικρότερη δυνατή. Αν για παράδειγμα η αύξηση κεφαλαίου είχε γίνει στα 10 ευρώ ανά μετοχή, τότε οι βασικοί μέτοχοι θα αύξαναν το ποσοστό τους στο 85%, ενώ αν οι νέες μετοχές είχαν διατεθεί στο 1 ευρώ, η συμμετοχή τους θα πήγαινε στο 97%… Ενεργοποιώντας διαδικασίες Δημόσιας Πρότασης και εξόδου της εταιρίας από το χρηματιστήριο, κάτι που πασιφανώς δεν ήθελαν οι βασικοί μέτοχοι.

    Με την κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων, είναι προφανές ότι βελτιώνεται η οικονομική θέση της εταιρίας, αφού κονδύλια του παθητικού μετατρέπονται σε κεφάλαια. Επίσης, ζημιογόνος εταιρία «Τζιρακιάν» μειώνει σημαντικά τις υποχρεώσεις της, που διαμορφώνονται πλέον στα 17,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα μέχρι τώρα ίδια κεφάλαιά της, γυρίζουν από αρνητικά σε θετικά, κατά 7,5 εκατ. ευρώ. Κινήσεις που σαφώς καταγράφουν τις προθέσεις των βασικών μετόχων να δώσουν ζωή στην εταιρία τους και όχι να την αφήσουν στη μοίρα της. Αποδεχόμενοι στωικά και τις προσωπικές τους ζημιές. Όλα αυτά μεταφράστηκαν και με τη θεαματική άνοδο της μετοχής, η οποία ξεκίνησε τη φρενήρη κούρσα της από τα 0,016 ευρώ του περσινού Ιουλίου, όταν και η «Σωληνουργεία Προφίλ Τζιρακιάν» είχε φτάσει να αποτιμάται μόλις στα 20.320 ευρώ…

    Ακόμη κι αν για την οικογένεια Τζιρακιάν θεωρηθεί μηδενικό το κόστος κτήσης των παλαιών μετοχών, τότε για να ισοφαρίσουν το κόστος από τα νέα «χαρτιά», θα πρέπει να πάει η χρηματιστηριακή τιμή τους από τα σημερινά 1,63 στα… 6,7 ευρώ. Έτσι κι αλλιώς, ότι κι αν γίνει, θα έρθει να εμπλουτίσει την πρωτόγνωρη χρηματιστηριακή ιστορία που γράφει με το δικό της τρόπο η μετοχή της «Τζιρακιάν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια είναι η μετοχή που έχει κάνει επικό ράλι ανόδου… 10.212,5% το τελευταίο δεκάμηνο στο Χ.Α.



    ΣΧΟΛΙΑ