• Business

    Ιδού οι νέοι Λύκοι της Wall Street: Ποιες μετοχές σορτάρουν ΤΩΡΑ

    • NewsRoom

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων είναι οι νέοι Λύκοι της Wall. Οι επικεφαλής του Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως, δείχνουν τα σπαθιά τους  στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, ποντάροντας πάνω από 22 δις  ΔΟΛ. στην περαιτέρω πτώση των μετοχών τους, παρά το ριμπάουντ των αγορών από τη βίαιη διόρθωση του τελευταίου διαστήματος. Οι θέσεις αυτές αποκαλύφθηκαν μετά τα στοιχεία που κατέθεσε το Bridgewater στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα οποία οι short θέσεις του στη γερμανική Siemens διαμορφώνονται στο 1,01 δισ. δολ., ενώ η αξία των short στοιχημάτων του στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί αυτό το μήνα και περιλαμβάνουν επίσης ένα στοίχημα έναντι του γερμανικού κατασκευαστή αθλητικών ενδυμάτων Adidas AG ύψους 1,76 εκατ. μετοχών.

    Το Bridgewater έχει χτίσει short θέσεις έναντι ιταλικών εταιρειών όπως η Intesa Sanpaolo SpA (791 εκατ. δολ.), η Enel SpA (693 εκατ. δολ.) και η Eni SpA (656 εκατ. δολ.) ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαρτίου. Οι ιταλικές κάλπες, όπως εκτιμά το hedge fund, είναι απίθανο να καταλήξουν σε έναν σαφή νικητή, εμποδίζοντας την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Το Bridgewater στοιχηματίζει επίσης ενάντια των μετοχών μεγάλων εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας, των κατασκευών και της μεταποίησης. Στα μεγαλύτερα shorts του περιλαμβάνονται και η γαλλική Total ύψους 1 δισ. δολ, η ισπανική Banco Santader ύψους 748 εκατ. δολ., η γαλλική Sanofi ύψους 638 εκατ. δολ., η γαλλική BNP Paribas (610 εκατ. δολ.), η ολλανδική ING Groep ύψους 5212 εκατ. δολ. και η επίσης ολλανδική ASMLHolding ύψους 506 εκατ. δολ.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Bridgewater στοιχηματίζει σε μακροοικονομικά γεγονότα και έχει 160 δισ. δολ. υπό διαχείριση.

    Αν και τα στοιχεία δεν αναφέρουν το πότε η Bridgewater  έκτισε ακριβώς αυτές τις ευρωπαϊκές short θέσεις, οι περισσότερες εκτιμάται ότι είναι πολύ πρόσφατες, με αυτές που αφορούν τις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες να έχουν κτιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Ο ιδρυτής της εταιρείας Ray Dalio είχε δηλώσει στο φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα ότι “χρειάζεται μόνο μία μικρή αλλαγή στα επιτόκια για να μπούμε σε μία παγκόσμια bear market”.

    Συνολικά, οι short θέσεις του Bridgewater ανέρχονται σε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γαλλία και σε 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία, ενώ στην Ισπανία ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και στην Ιταλία ξεπερνούν το 1 δισ. δολ.

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ