• Business

    Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις 63 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης


    Ξενοδοχειακές επενδύσεις ύψους 63,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι προς ένταξη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης,  οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια των 1,8 δισεκατομμυρίων.

    Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός ανήκει στην ξενοδοχειακή εταιρεία της οικογένειας Πατούρη, η οποία δραστηριοποιείται σε Ρόδο και Κω και σχεδιάζει νέα πεντάστερη μονάδα 261 δωματίων και 516 κλινών στο Μαρμάρι της Κω. Η επένδυση έχει ύψος 40 εκατομμυρίων και θα συγχρηματοδοτηθεί από τη Eurobank κατά 13 εκατ. και από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 15 εκατ. ευρώ με 11ετή σύμβαση, ενώ τα ίδια κεφάλαια που θα διατεθούν έχουν ύψος 12 εκατομμυρίων, ποσό ίσο με το 30% του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Πατούρης Α.Ε., προβλέπεται κτίριο με υποδοχή, σαλόνια, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, χώρο βιβλιοθήκης, χώρους αναψυχής, συνεδριακό κέντρο, γραφεία και αποθήκες, spa με αίθουσες θεραπειών, σάουνα, γραφεία διοίκησης, αναψυκτήριο, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο και αίθουσες γυμναστικής, συνεδριακό κέντρο, παιδικό club και υπαίθριο αμφιθέατρο χωρητικότητας 200 θέσεων με σκηνή. Παράλληλα, η εταιρεία έχει στο πλάνο κι άλλη επένδυση, την αύξηση της δυναμικότητας της πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας D´Andrea Lagoon Κοs.

    Η αμέσως μικρότερη επένδυση αποτελεί σχέδιο της Ακτή Καλύβες Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, ύψους 14,4 εκατομμυρίων ευρώ. Με δάνειο 7,2 εκατ. ευρώ – ίσο με το ήμισυ του προϋπολογισμού – η οικογένεια Παπαδάκη θα κατασκευάσει πεντάστερο ξενοδοχείο 97 δωματίων στον Αποκόρωνα. Την επένδυση θα συγχρηματοδοτήσει κατά 30% ή 4,3 εκατ. ευρώ η Alpha Bank. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τουρισμό από το 1991 και διατηρεί τρεις μονάδες μία στις Καλύβες Αποκορώνου, δυναμικότητας 93 δωματίων και δύο στην Κυανή Ακτή, δυναμικότητας 115 και 104 δωματίων αντίστοιχα.

    Την επέκταση του Patmos Aktis, που εξαγόρασε τον Μάρτιο, σχεδιάζει το SMERemediumCap. Το fund του Νίκου Καραμούζη σχεδιάζει την αναβάθμιση του ξενοδοχείου στην Πάτμο με προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων, στην οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει κατά 40% με δανειακή σύμβαση ύψους 3,2 εκατομμυρίων, ενώ δάνειο 1,6 εκατ. ευρώ υπογράφει με την Εθνική η επενδυτική εταιρεία. Το SMERC απέκτησε το ακίνητο στη νοτιοανατολική Πάτμο από την Ξενοδοχείον Κως Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Πουλιού, ένα deal 17 εκατομμυρίων και σχεδιάζει να προσθέσει νέες κλίνες στις 175 που διαθέτει σήμερα.

    Στον κλάδο του τουρισμού ανήκει και η πρώτη σύμβαση εμπορικού δανείου σε μικρή επιχείρηση που εκταμίευσε η Alpha Bank. Ο όμιλος Σπυριδάκου έχει υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση σχεδίου 1,12 εκατ. ευρώ κατά 50% (με 563 χιλιάδες), προκειμένου να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση και του εξοπλισμού που διατηρεί ήδη στη Σέριφο, του Nostos Beach Boutique Hotel.

    Άλλες κτιριακές επενδύσεις

    Σημειωτέον ότι επιπλέον τρεις κτιριακές επενδύσεις αιτούνται τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων οι δύο αφορούν σε εγκαταστάσεις logistics. Με δανειακές συμβάσεις από τη Eurobank, η βιομηχανία χημικών Megara Resins σχεδιάζει επένδυση 6,3 εκατομμυρίων για την κατασκευή logistics center και φωτοβολταϊκών, η Καυκάς, εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, κατασκευάζει επίσης κέντρο αποθήκευσης και διανομής με ρομποτικά συστήματα στον Ασπρόπυργο, έργο 12,5 εκατομμυρίων, ενώ η συμβουλευτική Planet έχει στα σκαριά επένδυση 1,9 εκατ, ευρώ για την ανακατασκευή της έδρας της στο Μαρούσι.



    ΣΧΟΛΙΑ