• Business

    Οι ξένοι CEO μίλησαν: Τι είπαν για τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

    Businessman working on tablet with INVESTOR on a screen


    Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που επιχειρούν να επενδύσουν στην Ελλάδα αναδεικνύει η έρευνα της εταιρείας Metron Analysis για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα αποτελούμενο από διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν παρουσία και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας.

    Είναι χαρακτηριστικό αυτό που προκύπτει από τις παρατηρήσεις των CEO για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας: την ώρα που το 73% αυτών κρίνουν ως ικανοποιητικό το ανθρώπινο κεφάλαιο, εκφράζουν παράπονα για τις υποδομές (μόλις το 13% τις βρίσκει ικανοποιητικές και το 80% μέτριες), για την έρευνα και την καινοτομία (“ικανοποιητικές” απαντά το 7%), για την απονομή δικαιοσύνης (3%), τη δημόσια διοίκηση και το ρυθμιστικό πλαίσιο (3%), την καταπολέμηση της διαφθοράς (3%), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων φαίνεται πως είναι η φορολογία, καθώς ούτε ένας δεν εκφράζει ικανοποίηση για αυτό το κομμάτι, με το 83% να εκφράζει αρνητική γνώμη και το 17% μέτρια.

    Παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την οικονομική κρίση, αρκετοί ενδογενείς παράγοντες παραμένουν εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιολογούνται αρνητικά”, τόνισε ο επικεφαλής της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μιλώντας στο 1ο Forum 2018 «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και στο οποίο παρουσιάστηκε η έρευνα της εταιρείας.

    Ωστόσο, οι ξένοι διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στο μέλλον η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί, μία άποψη που ενστερνίζονται δύο στους τρεις CEO, ενώ 8 στους 10 αναφέρουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας στο μέλλον, με τις περισσότερες εξ αυτών μάλιστα να προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

    Όμως ακόμα κι έτσι, οι επενδύσεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό επενδύσεων που άφησε η οικονομική κρίση και να δώσουν την αναγκαία ώθηση για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόκειται για ένα κενό της τάξεως του 10-12% του ΑΕΠ ετησίως, το οποίο “πρέπει να γεμίσει”, όπως υπογράμμισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της PWC Κώστας Μητρόπουλος στο ίδιο forum, καλώντας το κράτος αφενός να διορθώσει τα δομικά προβλήματα που αποτρέπουν τις επενδύσεις, αφετέρου να δώσει κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

    Ως προς αυτό, οι ξένοι CEO δίνουν μέσω της έρευνας της Metron Analysis τα “φώτα” τους για τους τομείς στους οποίους θα πρέπει η Ελλάδα να επικεντρώσει την προσπάθειά της για προσέλκυση επενδύσεων: τουρισμός, εστίαση, εκπαίδευση, πρωτογενής τομέας, ενέργεια, υπηρεσίες υγείας, μεταφορές και ακίνητα είναι οι τομείς που ξεχωρίζουν οι ξένοι διευθύνοντες σύμβουλοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Νέα μεγάλη φοροδιαφυγή στη Μύκονο. Ο επικός διάλογος των ιδιοκτητών του Alemagou με την ΑΑΔΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέα «λαβράκια» του ΣΔΟΕ στη Μύκονο: Συνελήφθησαν «φιλότεχνοι» φοροφυγάδες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Γκότσης: «Δεδομένη η συμμετοχή των funds στην ελληνική αγορά»



    ΣΧΟΛΙΑ