• Business

    Οι τρεις λόγοι που απογείωσαν τα μεγέθη του ΟΠΑΠ και ενίσχυσαν κατά 118,5 εκατ. ευρώ το ταμείο του

    • Δημήτρης Κόκκορης

    Ντάμιαν Κόουπ Πρόεδρος Ιπποδρομίες ΑΕ και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ


    Τρεις είναι οι καθοριστικοί παράγοντες της ισχυρής ανάπτυξης και της… απογείωσης της καθαρής κερδοφορίας που πέτυχε ο ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Πέραν βεβαίως των κερδών, που από τα 66,268 εκατ. ευρώ εκτινάχτηκαν 38,5% ψηλότερα και διαμορφώθηκαν στα 91,746 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ είχε και μια ακόμη ισχυρότερη ενίσχυση των διαθεσίμων του σε μετρητά. Τα οποία έφτασαν να είναι στα 289,4 εκατ. ευρώ, έναντι των 170,9 εκατ. στα τέλη του αντίστοιχου πρώτου εξαμήνου της περσινής χρονιάς και 182,6 εκατ. ευρώ στη αρχή της εφετινής χρονιάς. Εξέλιξη που πιστοποιεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 118,5 και 106,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σε χρονικό ορίζοντα 12 και 6 μηνών…

    Απόρροια της ισχυροποίησης της ταμειακής θέσης ήταν και η απομείωση του «καθαρού» δανεισμού που έπεσε στα 361,9 εκατ. ευρώ.

    Τα τρία «κλειδιά» όμως που έδωσαν ανοδικό αέρα στο όμιλο του ΟΠΑΠ ήταν:

    * Κατά πρώτον η ενίσχυση τη δραστηριοτήτων στο τομέα των παιχνιδομηχανημάτων (VLTs). O αριθμός των οποίων ανήλθε στα 20.035 έναντι των 13.775 μηχανημάτων που υπήρχαν πριν από ένα χρόνο. Έτσι τα καθαρά έσοδα από τα VLTs προ των εισφορών στο Δημόσιο ανήλθαν στα 139,9 εκατ. ευρώ από τα 89,4 εκατ. ευρώ του πρώτου 6μήνου του 2018. Έσοδα που φτάνουν να αντιστοιχούν πλέον στο 17,9% του συνόλου των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, έναντι του περσινού 12,1%. Μάλιστα, μετά τη νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος που είχε δημιουργήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο γ’ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς ξεκίνησε εκ νέου η εγκατάσταση νέων μηχανημάτων.

    * Το δεύτερο «κλειδί» των στιβαρών αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ ανάγεται στο γεγονός των ανθεκτικών επιδόσεων που είχαν τα αριθμολαχεία. Τα καθαρά έσοδα των οποίων ανήλθαν στα 379,3 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να κρατάνε το μεγαλύτερο κομμάτι (48,7%) στο σύνολο των δραστηριοτήτων.

    * Τρίτη καθοριστική παράμετρος ήταν αυτή της εκ βάθρων βελτίωσης του προϊόντος του αθλητικού στοιχηματισμού. Τα καθαρά έσοδα του οποίου (πάντα προ των φορολογικών στο Δημόσιο) ανήλθαν στο εφετινό πρώτο εξάμηνο στα 191,8 εκατ. ευρώ. Εκφράζοντας το 24,6% των επιδόσεων του ΟΠΑΠ. Του οποίου το υπόλοιπο 8,8% των καθαρών εσόδων προήλθε από τα Σκρατς και τα Λαχεία.

    Με την ίδια δυναμική και για τη συνέχεια

    Δίνοντας το δικό στίγμα των εξελίξεων ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ντάμιαν Κόουπ, επεσήμανε μεταξύ των άλλων:

    «Η υλοποίηση του Οράματος 2020 και η καθιέρωση του ΟΠΑΠ ως εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιγνίων παγκόσμιου επιπέδου συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, με επιπλέον βελτιώσεις να σημειώνονται σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε καταφέρει να ανανεώσουμε ή να αναβαθμίσουμε περισσότερο από το ένα τρίτο του μεγάλου δικτύου καταστημάτων που διατηρούμε σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι για εμάς οι θετικές επιδόσεις των νέων, μεγαλύτερων καταστημάτων και η αποδοχή τους από τους πελάτες μας.

    Η διαδικτυακή αγορά παραμένει βασικός τομέας στον οποίο εστιάζουμε, καθώς αναπτύσσουμε περαιτέρω τη διπλή στρατηγική μας, τόσο μέσω της δικής μας δραστηριότητας (ΟΠΑΠ online), όσο και της επένδυσης μας στο Stoiximan Group. Σημειώσαμε σημαντική ανάπτυξη στην πελατειακή βάση των δύο δραστηριοτήτων και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ενίσχυσή τους θα συνεχιστεί κατά το επόμενο διάστημα.

    Συνολικά, η Ομάδα του ΟΠΑΠ έχει επιτύχει ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και πιστεύουμε ότι είμαστε στην κατάλληλη θέση, ώστε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και στο υπόλοιπο του 2019 υλοποιώντας με επιτυχία τους στόχους μας για το σύνολο του έτους.»



    ΣΧΟΛΙΑ