• Business

    Οι “τουρίστες” επενδυτές αλλοιώνουν τις αγορές


    Οι επενδυτές μετατρέπονται σε τουρίστες και – όπως και οι χειρότεροι εξ αυτών – ποδοπατούν τους ντόπιους. Σύμφωνα με τον Luke Hickmore της Aberdeen Investments, δύο πράγματα κάνουν κάποιον τουρίστα: η αίσθηση του άγνωστου και η σύντομη διαμονή κάπου.

    Είναι γνωστή η ανάγκη των επενδυτών να δοκιμάζουν διαφορετικές κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων λόγω των χαμηλών αποδόσεων που λαμβάνουν από τα κλασσικά προϊόντα που επιλέγουν, όμως το θέμα του Hickmore δεν είναι ο συνωστισμός αλλά η διάρκεια παραμονής των επενδυτών σε ένα προϊόν.

    “Είναι σαν το παιχνίδι με τα τούβλα που χτίζεις πύργο και πρέπει να βγάλεις το κατάλληλο τούβλο κάθε φορά προκειμένου να μην καταρρεύσει πάνω σου (ο πύργος)”, είπε ο Hickmore, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 428 δισ. δολαρίων. “Είναι το ίδιο με το να βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου και να επενδύεις σε προϊόντα μεγαλύτερου ρίσκου (σε όρους μεταβλητότητας), που σου μοιάζουν εντάξει τη δεδομένη στιγμή. Και μόλις η αγορά από την οποία εξήλθες για λίγο σταθεροποιηθεί και σου επιστρέφει αυτά που περίμενες, επιστρέφεις εκεί αμέσως”.

    Τέτοιου είδους επενδυτικές συμπεριφορές αλλοιώνουν τις αγορές, με τέτοιους τουρίστες-επενδυτές να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν σε ποικίλες επενδυτικές κατηγορίες.

    Επιπροσθέτως, ακριβώς όπως και ένας πραγματικός τουρίστας που είναι σε μια άγνωστη πόλη, αυτοί οι επενδυτές δεν γνωρίζουν απαραίτητα τα ρίσκα που παίρνουν, ειδικά τη μεταβλητότητα που έχουν αυτά τα προϊόντα από τα οποία ελπίζουν να πάρουν τη μέγιστη επιθυμητή απόδοση.

    “Είναι τουρίστες με την έννοια ότι επενδύουν προσωρινά σε αυτά τα προϊόντα, αλλά είναι επίσης τουρίστες γιατί δεν έχουν και ιδέα περί τίνος πρόκειται”, είπε ο Hickmore.

    Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την εταιρική συμπεριφορά – καθώς αυτοί οι επενδυτές επιζητούν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις – ως την μεταβλητότητα των αγορών.

    Ο μεγαλύτερος φόβος όμως, σύμφωνα με τον Hickmore, είναι ότι αυτοί οι “τουρίστες” μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως σε αυτές τις ξένες γι’ αυτούς επενδυτικές περιοχές.

    “Ποιο είναι το καταφύγιό σας;”, αναρωτιέται ο Hickmore. “Αν επέλθει ένα οικονομικό σοκ ή κατάρρευση στις αγορές, τι θα κάνετε, πού θα γυρίσετε;”

    Αν γίνει κάτι τέτοιο, αυτοί οι επενδυτές θα έχουν αναδιαμορφώσει έτσι το επενδυτικό τους portfolio προς το μεγαλύτερο δυνατό ρίσκο, που μια κατάρρευση στις αγορές θα τους χτυπήσει πολύ πιο άσχημα από το αν είχαν διατηρήσει την αρχική τους κεφαλαιακή κατανομή.

    Ο Hickmore δεν πιστεύει ότι ο επενδυτικός “τουρισμός” θα κοπάσει τώρα ή σε βάθος χρόνου, επειδή ακριβώς μερικά παραδοσιακά “ασφαλή” επενδυτικά προϊόντα δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους επενδυτές να εισπράττουν τις αποδόσεις που θα ήθελαν ή θα περίμεναν. Οπότε, παρότι δεν “τραβάνε φωτογραφίες” από εκεί που βρίσκονται ή δεν “κοιτάνε το χάρτη” ψάχνοντας νέα “μέρη”, οι “διακοπές” αυτών των επενδυτών μπορεί να κρατήσουν για κάμποσο καιρό ακόμη.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/neo-sok-gia-tin-elliniki-oikonomia-tora-den-mas-theloun-oute-oi-boulgaroi-oute-oi-ouggroi/43135

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/giati-i-ibg-dini-perithoria-anodou-ano-tou-60-gia-ti-metochi-ton-elpe/43154

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/nea-epochi-stin-forodiafigi-patistepublicrevenuegrke-tha-vrite-olous-tous-forofigades/43052

     



    ΣΧΟΛΙΑ