• Business

    Η τιμή του χρυσού θα πέσει, αλλά θα ανέβει ξανά – Πού θα φτάσει στο τέλος του χρόνου;


    Αν και ο χρυσός δείχνει ευάλωτος σε μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη είναι ότι στο τέλος του έτους η αξία του τελικά θα είναι αυξημένη, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics.

    Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, εξηγεί ο Julian Jessop της Capital Economics, που σε έκθεσή του επισημαίνει πως σε διαφορετικές χρονικές στιγμές συγκεκριμένοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο απ’ ό,τι σε άλλες στιγμές.

    goldbar

    Συνήθως η τιμή του χρυσού καθορίζεται από τρεις παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται με ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα:

    Ο πρώτος σχετίζεται με τα διεθνή επιτόκια, με την τάση προς τα αρνητικά επιτόκια να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Σχεδόν έχει εξαλείψει το κόστος ευκαιρίας για τον χρυσό».

    Ο δεύτερος είναι το αμερικανικό δολάριο. Συχνά υπάρχει μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των δύο: όταν η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, το δολάρια συχνά πέφτει.

    goldbars

    Ο τρίτος και ίσως πιο γνωστός παράγοντας είναι η φήμη του ως ασφαλούς «καταφυγίου». Όταν αυξάνεται η αστάθεια ή οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η τιμή του χρυσού ανεβαίνει.

    Τι γίνεται όμως τώρα που οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, από σχεδόν 2,25% στην αρχή του χρόνου, κοντά στο 1,75% σήμερα; «Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δείχνει τώρα όλο και πιο ευάλωτη σε μία διόρθωση αν, όπως περιμένουμε, η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αποδυναμωθεί και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed επανέλθουν στην ατζέντα», υποστηρίζει ο Jessop με μία επιφύλαξη: «Η υπόθεση ότι η τιμή του χρυσού πάντα εξαρτάται από την προοπτική για τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων είναι υπεραπλουστευτική και αμερικανοκεντρική».

    Ο Jessop σημειώνει ότι η ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις μπορεί να αρχίσει να δίνει τη θέση της στην ανάγκη για προστασία από τον πληθωρισμό, που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς. «Σε ένα σενάριο όπου η Fed αυξάνει τα επιτόκια ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, θα ήταν απολύτως λογικό οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων να συνοδευτούν από υψηλότερες τιμές χρυσού».

    Μολονότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός πιθανόν να κυριαρχήσουν βραχυπρόθεσμα, ο Jessop επισημαίνει πως και άλλοι παράγοντες μπορούν, και πιθανόν θα κυριαρχήσουν επίσης. Εν τέλει, η τιμή του χρυσού, αν και θα πέσει βραχυπρόθεσμα, πιθανόν να φτάσει την πρόβλεψη των 1.250 δολαρίων ανά ουγγιά στο τέλος του 2016, «και πάλι βλέπουμε μεγάλη ανοδική δυναμική μέσα στα επόμενα χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ