• Business

    Οι στρατηγικές κινήσεις του Β. Μαρινάκη για την αύξηση της ρευστότητας της εταιρίας του

    Mαρινάκης

    Ευάγγελος Μαρινάκης. Επικεφαλής Capital Partners


    Στη μείωση του μερίσματος πρώτου τριμήνου 2016 προχώρησε η Capital Product Partners (CPP), συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, με στόχο να δημιουργήσει ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα που θα διασφαλίσουν τις μελλοντικές αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας. Έτσι η διοίκηση της αποφάσισε την περικοπή της διανομής μετρητών στα 0,075 δολάρια για κάθε κοινή μετοχή έναντι 0,216 δολάρια που διένειμε την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015.

    Αρχής γενομένης από αυτό το τρίμηνο, η CPP θα εξασφαλίζει αποθεματικό περίπου 14,5 εκατ. δολαρίων σε τριμηνιαία βάση, κίνηση που σύμφωνα με τα στελέχη της θα την βοηθήσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 2018.

    Capital-Product

    Σημειώνεται ότι κατά τα τελευταία τρίμηνα, η τιμή διαπραγμάτευσης της κοινής μετοχής της CPP έχει συρρικνωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου αυξήθηκε το κόστος κεφαλαίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση της στις κεφαλαιαγορές έχει περιορισμούς.

    Κατά το προηγούμενο διάστημα, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η μείωση του μερίσματος της εταιρίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν πολύ πιθανό να συμβεί. Ωστόσο, ο Amit Mehrotra της Deutsche Bank υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από θέση ισχύος της εταιρίας και όχι αδυναμίας, δεδομένου ότι έχει χαμηλό καθαρό δανεισμό σε σχέση με τα συνολικά της κεφάλαια.

    Συγκεκριμένα, η CPP θα πρέπει να πληρώσει περίπου 175,7 εκατ. δολάρια για το δανεισμό της από το πρώτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέλος του 2018.

    Ευάγγελος Μαρινάκης. Ετών 50. Επικεφαλής Capital Partners
    Ευάγγελος Μαρινάκης. Ετών 50. Επικεφαλής Capital Partners

    Παράλληλα, στελέχη της ναυτιλιακής αναφέρθηκαν στην αναδιάρθρωση της Hyundai Merchant Marine (HMM), η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους ναυλωτές της, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια των εσόδων της.

    Αύξηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους-Η πορεία της μετοχής

    Η εταιρία εμφάνισε αμετάβλητα καθαρά εισοδήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, στα 12,1 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα της στο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 19%, στα 58 εκατ. δολάρια λόγω της αύξησης του μεγέθους του στόλου της. Οι τιμές ναύλωσης στα δεξαμενόπλοια μεταφορά προϊόντων ήταν χαμηλότερες κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016 λόγω του ζεστού, για αυτή την εποχή του έτους, καιρού. Στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αυξημένη κινητικότητα μετά από το σκληρό τελευταίο τρίμηνο του 2015.

    Σήμερα το απόγευμα, η μετοχή της PCC στο Nasdaq υποχωρούσε σημαντικά κατά 26,23% και διαπραγματεύονταν στα 2,83 δολάρια. Σημειώνεται ότι ο τίτλος έχει καταγράψει υψηλό 52 εβδομάδων στα 9,54 δολάρια και χαμηλό στα 2,41 δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/megali-itta-gia-ti-navios-tis-angelikis-fragkou/41020



    ΣΧΟΛΙΑ