• Business

    Οι «πρωταθλητές» του χρυσού

    • NewsRoom
    χρυσός


    Ιδιαίτερα «δημοφιλής» αποδείχθηκε η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες κατά το περασμένο έτος, αφού οι αγορές σε χρυσό που πραγματοποίησαν παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Ανάλογη κινητικότητα εξακολουθεί να υπάρχει και φέτος, με τον Φεβρουάριο να κρατάει, έως τώρα, τα ηνία των περισσότερων αγορών σε χρυσό.

    Στην κορυφή της λίστας με τις χώρες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζουν τα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρυσό βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). Τη «χρυσή» δεκάδα συμπληρώνουν χώρες που είναι λίγο πολύ γνωστό ότι διαθέτουν μεγάλες ποσότητες σε αποθεματικό χρυσό, αλλά και κράτη τα οποία ίσως δεν ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν σε αυτή τη λίστα.

    Αναλυτικά, τα δέκα κράτη που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, όπως αναφέρει το businessinsider, είναι τα εξής:
    10. Ινδία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 608,7 τόνοι

    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 6,4%

    Οι αναδυόμενες αγορές επιδιώκουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση του χρυσού, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Στην Ινδία, τα διαθέσιμα σε χρυσό αυξάνονται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο.

    9. Ολλανδία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 612,5 τόνοι

    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 65,9%

    Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία προσπαθεί να συγκεντρώσει όλο και μεγαλύτερα διαθέσιμα σε χρυσό. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός χρυσού από τη Νέα Υόρκη θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κόσμου».

    8. Ιαπωνία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 765,2 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2,5%

    Αύξηση έχει παρουσιάσει το μερίδιο της Ιαπωνίας στα παγκόσμια συναλλαγματικά διαθέσιμα σε χρυσό την τελευταία 15ετία, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται πέρυσι με 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

    7. Ελβετία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 1,040 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 5,5%

    Η Ελβετία έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν διαθέσιμα σε χρυσό, δεδομένου του πληθυσμού της, που αγγίζει τα 8,4 εκατομμύρια.

    6. Κίνα

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 1.874,3 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2,5%

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αυξάνει επίσης σταθερά τα διαθέσιμα σε χρυσό της, γεγονός που συνάδει με την προσπάθεια της χώρας να τονώσει την οικονομία της. Τον Μάρτιο, μάλιστα, σημείωσε τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών.

    5. Ρωσία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 2.150,5 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 19,1%

    Η Ρωσία ανήκει στις χώρες εκείνες που αγοράζουν όλο και περισσότερο χρυσό. Ενδεικτικό είναι πως τα αποθεματικά της έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    4. Γαλλία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 2.436 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 61,1%

    Όπως πληροφορεί το Reuters, την προηγούμενη χρονιά, η Τράπεζα της Γαλλίας άρχισε να επιδιώκει με μεγαλύτερη σοβαρότητα την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της. Η κίνηση είχε ως στόχο να βοηθήσει τη Γαλλία στις κινήσεις της στις διεθνείς αγορές.

    3. Ιταλία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 2.451,8 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 66,9%

    Η άνοδος του λαϊκιστικού κινήματος των 5 αστέρων έχει προκαλέσει αβεβαιότητα για το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στην Πολιτεία.

    2. Γερμανία

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 3.369,7 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό:70,6%

    Δισεκατομμύρια δολάρια μετατράπηκαν σε χρυσό το 2017 στη Γερμανία, μέτρο που οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη έλαβαν προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

    1. ΗΠΑ

    Επίσημα διαθέσιμα σε χρυσό: 8.133,5 τόνοι
    Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 74,9%

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατέχουν τα μεγαλύτερα διαθέσιμα σε χρυσό από όλες τις άλλες χώρες και υπερδιπλάσια διαθέσιμα από τις επόμενες δύο χώρες μαζί. Μεταξύ του 1913 και του 1961, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να κατέχει τόσο χρυσό όσο το 40% της αξίας του χρήματος που εξέδιδε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διάψευση εμπλοκής της Ελλάδας στην υπόθεση μεταφοράς χρυσού από την Βενεζουέλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Κίνα αγοράζει ολοένα και περισσότερο χρυσό;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Ρωσία «φορτώνει» χρυσό για να αποδεσμευθεί από το δολάριο



    ΣΧΟΛΙΑ