• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Ρωσία «φορτώνει» χρυσό για να αποδεσμευθεί από το δολάριο

    • Bloomberg
    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Η προσπάθεια ου Βλαντιμίρ Πούτιν να σπάσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το αμερικανικό δολάριο έχει προκαλέσει πραγματικό «πυρετό» του χρυσού. Μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα τετραπλασίασε τα αποθέματά της σε χρυσό και το 2018 ήταν το πιο φιλόδοξο έτος μέχρι τώρα. Και ο ρυθμός διατηρείται μέχρι στιγμής φέτος. Στοιχεία από την κεντρική τράπεζα δείχνουν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο ουγγιές τον Φεβρουάριο, δηλαδή σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σημειώνει ταχεία πρόοδο στην προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Οι αναλυτές, που έχουν επινοήσει τον όρο «αποδολαριοποίηση», πιθανολογούν για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις εάν περισσότερες χώρες υιοθετήσουν μια παρόμοια φιλοσοφία και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την ελκυστικότητα του δολαρίου σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός ή το κινεζικό γιουάν.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN τον Νοέμβριο ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οντότητες είναι υπερβολικά εξαρτημένες από το αμερικανικό νόμισμα και το αποκάλεσε «ζήτημα κυριαρχίας». Πέρυσι, η Πολωνία και η Ουγγαρία εξέπληξαν τους αναλυτές κάνοντας τις πρώτη αξιόλογες αγορές χρυσού από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

    Για τη Ρωσία, οι ειδικοί αρχίζουν να αμφισβητούν αν μπορούν να αντέξει οικονομικά να συνεχίσει τον έντονο ρυθμό αγορών της. Κάποιοι λένε ότι η χώρα θα εισαγάγει περισσότερο χρυσό για να προστατευθεί από γεωπολιτικές αναταραχές και από την απειλή αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Η αγορά χρυσού πέρυσι ξεπέρασε την προσφορά των ορυχείων για πρώτη φορά. Ωστόσο, άλλοι ισχυρίζονται ότι η ζήτηση χρυσού από τη Ρωσία πρόκειται να επιβραδυνθεί.

    «Εφόσον φτάσει στο όριο για τις εγχώριες αγορές, πιστεύω ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να εισάγει χρυσό», δήλωσε ο Oleg Kouzmin, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα και πρώην σύμβουλος στο τμήμα νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Δεδομένων των γεωπολιτικών κινδύνων, είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο των αποθεμάτων σε χρυσό, ανέφερε.

    Σημαντικά στοιχεία για την αγορά χρυσού της Ρωσίας

    Η κεντρική τράπεζα αγόρασε 274 τόνους ράβδων χρυσού πέρυσι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

    Αυτό αξίζει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια στις μέσες τιμές.

    Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 40% των αγορών χρυσού από κεντρικές τράπεζες και το 6% της παγκόσμιας ζήτησης.

    Ο χρυσός αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, το υψηλότερο από το 2000.

    Τα δολάρια αντιπροσωπεύουν το 22% των αποθεμάτων, από 46% στα μέσα του 2017.

    Ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αγορές χρυσού.

    Ένα πράγμα που θα μπορούσε να κρατήσει τα αποθέματα δολαρίων της Ρωσίας σε υψηλό επίπεδο είναι η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές βασικών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο, που είναι εκφρασμένες σε δολάριο. Τα τρία τέταρτα των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών της χώρας, που ανέρχονται συνολικά στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι σε δολάρια.

    Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών έχουν βοηθήσει ώστε να υποστηριχθούν οι τιμές του χρυσού τα τελευταία χρόνια. Οι ράβδοι χρυσού ενισχύθηκαν κατά 20% από τις αρχές του 2016. Οι μετοχές διαπραγματεύονταν με πτώση 0,2% στα 1.288,39 δολάρια ανά ουγγιά στις 8:25 το πρωί στο Λονδίνο.

    «Αν δεν ήταν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το περασμένο έτος θα ήταν το χειρότερο έτος για την αγορά χρυσού εδώ και μια δεκαετία, οπότε βοήθησε να τεθεί ένα πάτωμα στην τιμή», δήλωσε ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας της BullionVault Ltd. «Ωστόσο, οι ρωσικές αγορές είναι πλέον ευρέως γνωστές και θα χρειαζόταν σημαντική αύξηση στις αγορές τους για να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή του χρυσού».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Ογδόντα εκατομμύρια Κινέζοι δεν πληρώνουν πια φόρο εισοδήματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στέλιος Κανάκης: Δημόσια πρόταση από Orkla Food Ingredients

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Αποκαλυπτικό: Ομιλος Μαντωνανάκη – Σε καταγγελία των δανείων του προχώρησαν 3 τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ