• Business

    Οι podcasters του Spotify που κερδίζουν 18.000 δολ. το μήνα για να χαλαρώνουν τους ακροατές

    • Bloomberg


    Περιεχόμενα

    Οι οπαδοί των podcast επιλέγουν συνήθως θέματα όπως μία πολιτική συζήτηση ή μία ιστορία ενός πραγματικού μυστηριώδους εγκλήματος. Ωστόσο, κάποιες φορές μετά από την πολύ βουή οι ακροατές θέλουν να αλλάξουν κλίμα: κάτι ήρεμο και καταπραϋντικό, όπως ο ήχος της βροχής που πέφτει ή ο θόρυβος των γρύλων.

    Τότε είναι η ώρα των podcasters του “λευκού θορύβου”.

    Ενώ στην κορυφή των charts των podcast στο Spotify και στην Apple εξακολουθούν να κυριαρχούν οι πιο “φλύαροι” οικοδεσπότες, αυτές τις μέρες μπορείτε επίσης να βρείτε μια σειρά από εκπομπές λευκού θορύβου. Σχετικά νέα στη σκηνή του podcast, τα ήρεμα προγράμματα έχουν ονόματα όπως “Calming White Noise”, “Best Noise Labs”, “Relaxing White Noise” και “Deep Sleep Sounds”.

    Ποιος βρίσκεται πίσω από τις δημοφιλείς προσφορές είναι λίγο μυστήριο.

    Μέχρι σήμερα, τα μεγάλα δίκτυα podcast συνεργάζονται με ανεξάρτητους δημιουργούς για να εξυπηρετούν την αναπτυσσόμενη αγορά. Περιέργως, τη στιγμή που οι περισσότεροι podcasters αποζητούν την προσοχή του κοινού, οι δημιουργοί του λευκού θορύβου παραμένουν μια σχετικά κλειστή ομάδα, αναφέρει το Bloomberg.

    Στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τους συγκεκριμένους podcasters το Bloomberg διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ήταν διστακτικοί στην επικοινωνία και δεν ανταποκρίθηκαν.

    Όσοι απάντησαν υποστηρίζουν ότι κερδίζουν αρκετά χρήματα, έχουν θαυμαστές και οι εκπομπές τους αντιπροσωπεύουν ένα αναπτυσσόμενο και προσοδοφόρο είδος podcast.

    Todd Moore

    Ο Todd Moore, κάτοικος των Florida Keys, παράτησε τη δουλειά του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας το 2009 για να επικεντρωθεί στη δημιουργία μίας εφαρμογής την οποία ονόμασε White Noise.

    Το 2019, κυκλοφόρησε ένα podcast με το όνομα “Tmsoft’s White Noise Sleep Sounds”, χρησιμοποιώντας το Anchor, το δωρεάν λογισμικό φιλοξενίας podcast του Spotify. Ο Moore επισημαίνει ότι η εκπομπή λευκού θορύβου του έχει περίπου 50.000 ακροάσεις την ημέρα — αριθμός που κατατάσσεται στο κορυφαίο 25% όλων των podcast, σύμφωνα με τον Marshall Williams, συνεργάτη και πρόεδρο της διαφημιστικής εταιρείας podcast Ad Results Media.

    Ο Moore και η ομάδα του λευκού θορύβου – έχει πέντε υπαλλήλους – προσφέρουν ένα συνδρομητικό πρόγραμμα. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τη δωρεάν έκδοση που υποστηρίζεται από διαφημίσεις.

    Επειδή ο Moore δεν θέλει να διακόψει την ηρεμιστική αύρα της εκπομπής του, επιλέγει να περιλαμβάνει σε αυτή διαφημίσεις μόνο πριν από το βίντεο. Το Anchor του Spotify διαχειρίζεται τις εκπομπές και πληρώνει στον Moore 12,25 δολάρια ανά χίλιες ακροάσεις, που αθροίζονται σε περίπου 612,50 δολάρια την ημέρα ή περίπου 18.375 δολάρια το μήνα.

    «Ποτέ δεν πίστευα ότι το να φτιάχνω μια μικρή εφαρμογή το Σαββατοκύριακο θα μετατρεπόταν σε πλήρη απασχόληση», είπε ο Moore. «Απλώς ποτέ δεν ξέρεις».

    Αν και ο Moore έχτισε κυρίως την επιχείρησή του μέσω της εφαρμογής του, λέει ότι το περιεχόμενο ροής του παρέχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του. Εκτός από το podcast, κυκλοφορεί επίσης τους ήχους νανουρίσματος ως μουσικά κομμάτια, που παράγουν έσοδα από δικαιώματα, και ως βίντεο στο YouTube.

    Brandon Reed

    Το 2019, ο Brandon Reed, ένας υπάλληλος της Walt Disney Co. που ζει στη Φλόριντα, άρχισε να χρησιμοποιεί το Anchor για να φιλοξενήσει κάποιο πρόγραμμα λευκού θορύβου που ήλπιζε ότι θα βοηθούσε το μωρό του να αποκοιμηθεί.

    Ο Reed δεν είχε στόχο να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο podcast, είπε, αλλά σύντομα ο αλγόριθμος Spotify άρχισε να ωθεί τους ακροατές στην εκπομπή του, “12 Hour Sound Machines”. Εκείνη τη χρονιά, δημιούργησε τρία, δωρεάν επεισόδια γεμάτα με ώρες στατικών θορύβων.

    Τώρα, τρία χρόνια αργότερα, περίπου 100.000 ακροατές παίζουν καθημερινά την εκπομπή του. Αυτό που ξεκίνησε ουσιαστικά ως μια ήπια ηχητική με στόχο να ηρεμήσει το μωρό του, τώρα εμφανίζεται τακτικά σε όλο τον κόσμο στα charts του Spotify με τα πιο δημοφιλή επεισόδια podcast. Πέρυσι, το podcast του Reed σκαρφάλωσε στα κορυφαία charts σε τέσσερις διαφορετικές χώρες.

    «Δεν είχα καν σκοπό να το ακούσει ο κόσμος», είπε ο ίδιος.

    Η απροσδόκητη επιτυχία του τον οδήγησε επίσης στα charts της εφαρμογής Podcasts της Apple Inc. και έχει φτάσει τις 26,6 εκατομμύρια συνολικές ακροάσεις, επισήμανε. Ο Reed έχει ορίσει τώρα μια μηνιαία συνδρομή 2,99 δολάρια, η οποία δίνει στους πελάτες που πληρώνουν πρόσβαση σε πρόσθετους ήχους και τη δυνατότητα να ζητούν νέους.

    Μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει πάνω από 10.000 δολάρια μέσω των συνδρομών. Οι ακροατές του, του δίνουν συνήθως περισσότερα χρήματα, από 5 έως 7 δολάρια. Περιστασιακά, ανεβαίνουν και υψηλότερα.

    Οι οπαδοί του Λευκού Θορύβου τείνουν να είναι πολύ πιστοί, λέει ο Reed. Μια φορά, άλλαξε τη συχνότητα ενός στατικού κομματιού και μετά ένας τακτικός ακροατής τον παρακαλούσε μανιωδώς να επαναφέρει το παλιό γιατί ήταν ο μόνος ήχος που βοηθούσε το μωρό του να κοιμηθεί.

    «Είναι αστείο το πόσο σημαντικό έχει γίνει αυτό για τους ανθρώπους», είπε ο Reed.

    Παρά την πρόωρη επιτυχία του, ο Reed λέει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την καθημερινή του εργασία. Το White Noise podcast παραμένει γι’ αυτόν ένα χόμπι. Τώρα βγαίνει με την οικογένειά του για να απαθανατίσει διάφορους ήχους του περιβάλλοντος.

    Γνωρίζει ότι θα μπορούσε να βγάλει αρκετά χρήματα από τις διαφημίσεις αλλά δεν θέλει να χαλάσει τον ήχο που ξεκουράζει το κοινό του.

    «Είναι ντροπιαστικό να πω πόσα χρήματα θα έβγαζα», τόνισε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μισέλ και Μπάρακ Ομπάμα: Γιατί σταματούν την αποκλειστική συνεργασία τους με το Spotify



    ΣΧΟΛΙΑ