• Business

    Η πιο σύντομη σεζόν στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού: Το 51% των εποχικών ξενοδοχείων κατέβασε ρολά τον Σεπτέμβριο

    Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


    Η πιο σύντομη σεζόν στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, η σεζόν του 2020, θα κλείσει με τα έσοδα να διαμορφώνονται κάτω από τα 3,5 δισ. ευρώ –από 18,5 δισ. ευρώ το 2019- και ο τζίρος των ξενοδοχείων θα είναι μικρότερος από 2,8 δισ. ευρώ (από 8,5 δισ. ευρώ το 2019).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51% των εποχικών ξενοδοχείων κατέβασε ρολά τον Σεπτέμβριο, το 40% θα κλείσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου και μόλις ένα 4% προγραμματίζει να μείνει ανοιχτό μέχρι Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ το 4,5% έκλεισε μέσα στον Αύγουστο.

    Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός –κατά την παρουσίαση έρευνας του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ και με βάση τις έρευνες του Τουριστικού Ινστιτούτου, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

    Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε ακόμα ότι «ανάποδα θα λειτουργήσουν» και οι πολλαπλασιαστές, «διότι φέτος το χειμώνα θα λείψει από την αγορά η μεγαλύτερη ιδιωτική επαναλαμβανόμενη επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, που αφορά τις ανακαινίσεις και τις συντηρήσεις των ξενοδοχείων».

    Σύμφωνα τώρα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, από τα 10.000 ξενοδοχεία (12μηνης και εποχικής λειτουργίας) άνοιξαν σταδιακά –σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωνε η πολιτεία- τα 6.500, με πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων.

    Ειδικότερα από τα 4.000 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν τα 2.300 και από 6.000 εποχικά ξενοδοχεία άνοιξαν τα 4.200.

    Η μέση πληρότητα για τα εποχικά διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 34,4%, με το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι να είναι στο 90% και τη μέση πληρότητα το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020 να διαμορφώνεται στο 23,1%.

    Η μέση τιμή δωματίου ήταν στα 87 ευρώ τον Ιούλιο, στα 95 ευρώ τον Αύγουστο και στα 75 ευρώ τον Σεπτέμβριο (με τον μέσο όρο το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου στα 86 ευρώ).

    Στο ερώτημα του mononews.gr ποιοι προορισμοί έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, απάντησε πως «τον Αύγουστο η Κρήτη, τα νησιά Νοτίου Αιγαίου και τα Ιόνια νησιά, παρουσίασαν μεγάλες πληρότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς».

    Ακόμα ο κ. Βασιλικός επεσήμανε ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων καταγράφει απώλειες από την ακύρωση των συνεδρίων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.

    «Ο τζίρος έχει γεύση covid» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

    »Για το 2020 δεν είχαμε στόχους ούτε για τον τζίρο, ούτε για τις αφίξεις. Λόγω της Covid κουμάντο κάνουν οι λοιμωξιολόγοι.

    »Το μεγάλο στοίχημα για μας ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης υγειονομικά. Οι ξενοδόχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έβαλαν τις βάσεις για το 2021. Το κυρίαρχο είναι η βιωσιμότητα του κλάδου, όμως ενώ έχουν μπει οι βάσεις, η «γέφυρα» για να φτάσουμε στην άνοιξη του 2021 (υπονοεί νέα μέτρα στήριξης του κλάδου) δεν έχει ακόμα στηθεί».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ