• Business

    Οι νέες περιπέτειες του Βαγγέλη Πλεξίδα – Έλενα Πλεξίδα στο mononews: Στα δικαστήρια θα φανεί η αλήθεια

    Οι νέες περιπέτειες του Βαγγέλη Πλεξίδα - Έλενα Πλεξίδα στο mononews: Στα δικαστήρια θα φανεί η αλήθεια

    Έλενα Πλεξίδα, LA FARM


    Ο τυροκόμος από τα Τρίκαλα έχασε οριστικά την πιστοποίηση ΠΟΠ για τη φέτα που παράγει η εταιρεία του και το μεγαλύτερο μέρος της (πάνω από το 80%) εξάγεται στην ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία.

    Η κόρη του κ. Πλεξίδα, Έλενα, αντιπρόεδρος της LA FARM, δηλώνει χαρακτηριστικά στο mononews: «Στα  δικαστήρια που θα γίνουν θα φανεί η αλήθεια».

    Η Ελενα Πλεξίδα μίλησε στο mononews για τις νέες περιπέτειες της εταιρείας τους και αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει μεθόδευση από την  Διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την αφαίρεση της πιστοποίησης  φέτας ΠΟΠ.

    «Η απόφαση, λέει, αναιρεί τους ελέγχους που έκαναν σε ανύποπτο χρόνο κλιμάκια του Οργανισμού». Και η LA FARM σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει την απόφαση του  Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου ως «εμπαθή, μεροληπτική, απόλυτα παράνομη και διάτρητη, νομικά-ηθικά και πολιτικά απόφαση».

    Σύμφωνα με την κα Ελενα Πλεξίδα, η  εταιρεία συμμορφώθηκε απόλυτα με τις υποδείξεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Έγινε έλεγχος στις 14 και 15 Οκτωβρίου και η έκθεση του κλιμακίου ήταν πεντακάθαρη. Περιμέναμε λοιπόν την ανάκληση της απαγόρευσης. Όμως επειδή ο Οργανισμός καθυστερούσε να ανακαλέσει προηγούμενη απόφαση του (του Σεπτεμβρίου 2021), προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη.

    Στις 11 Νοεμβρίου το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας προχώρησε σε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της υπ΄ αριθ. 46178/2021 απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για την προσωρινή ανάκληση πιστοποίησης που είχε προηγηθεί. Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κοινοποιήθηκε άμεσα στον Οργανισμό και στο Υπουργείο».

    Όμως συνεχίζει: «οι  τελευταίες εξελίξεις μας διέψευσαν και ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν αυτό που είχαμε οσμιστεί, ότι δηλαδή τελικά κάτι άλλο συνέβαινε.

    »Αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής -12 Νοεμβρίου- και ενώ περιμέναμε και την διοικητική ανάκληση της απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου (όπως είχε κάνει και σε άλλη περίπτωση), μας κοινοποιήθηκε η νέα απόφαση του για την οριστική ανάκληση της πιστοποίησης».

    Στο εύλογο ερώτημα: Τι προηγούμενα έχει ο Οργανισμός με την εταιρεία σας; Η κα Πλεξίδα απαντά:

    «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ούτε είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στην επιχείρηση μας. Κάθε  χρόνο ελεγχόμεθα και υπάρχουν και οι σχετικές εκθέσεις των ελέγχων».

    Σύμφωνα με την ίδια: Συμμορφωθηκαμε με όλες τις υποδείξεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα και δώσαμε όλα τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν. Οι εκθέσεις ήταν πεντακάθαρες, όμως η διοίκηση του ΕΛΓΟ αναιρεί τους ελεγκτές της.

    Στο ερώτημα ότι και στο παρελθόν -το 2010-,  ο ΕΦΕΤ και η τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή επέβαλαν στη ΒΙΟΓΑΛ (όπως ήταν τότε το όνομα της εταιρείας) πρόστιμο ύψους 510.000 ευρώ η κα Ελενα Πλεξίδα απαντά πως δεν μπορεί να μιλήσει για εκείνη την περίοδο καθώς δεν δραστηριοποιείτο στην εταιρεία.

    Στη συζήτηση μας η κα Πλεξίδα επαναλαμβάνει πως η εταιρεία έχει περάσει από ενδελεχή έλεγχο χωρίς να διαπιστωθεί κάτι παράτυπο.

    Στο ερώτημα τώρα για τον έλεγχο που έγινε σε προϊόν φέτας ΠΟΠ της LA FARM, σε σούπερ μάρκετ της Σουηδίας που έδειξε ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ΠΟΠ η ίδια λέει πως:

    «Εμείς για αυτό το δείγμα δεν ενημερωθήκαμε ποτέ επισήμως. Οι πελάτες μας (το σούπερ μάρκετ) έκαναν σε αυτήν  την αμφιλεγόμενη παρτίδα όλους τους  ελέγχους. Η παρτίδα που βρέθηκε θεωρητικά με αγελαδινό γάλα, διαπιστώθηκε από τον έλεγχο του πελάτη ότι δεν είχε κανένα θέμα. Από κεί και πέρα δεν θα καθίσω να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο δείγμα διότι δεν υπήρχε αντίδειγμα».

    Η ίδια παραδέχεται πως με την ανάκληση της πιστοποίησης ΠΟΠ η εξαγωγική δραστηριότητα σχεδόν εξαφανίζεται, καθώς διατηρείται μόνο σε ότι αφορά τις φίρμες «αγελαδινό» και ελαφρύ, που αντιπροσωπεύουν γύρω στο 10% των εξαγωγών.

    Η εταιρεία παράγει γύρω στα 10 με 11 εκατομμύρια κιλά τυρί το χρόνο με το 80-82% της παραγωγής να κατευθύνεται σε σούπερ μάρκετ της Ευρώπης.

    Στην ανακοίνωση της LA FARM επιρρίπτονται ευθύνες στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ, όπως αναφέραμε παραπάνω και σημειώνεται πως: «Αναμενόταν λοιπόν, εύλογα και δίκαια η άρση της προσωρινής ανάκλησης και η αποκατάσταση της λειτουργίας της εταιρείας, όπως άλλωστε επέβαλε ο σεβασμός στην νομιμότητα, αλλά και στους 2.500 χιλιάδες συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, τους πάνω από 200 εργαζόμενους στην εταιρεία και τις οικογένειές τους, τους προμηθευτές μας, τις συνεργαζόμενες τράπεζες, τους πελάτες μας στην εγχώρια και στην αγορά του εξωτερικού και όλους γενικά τους συνδεδεμένους με την εταιρεία μας».

    Διαβάστε επίσης

    Ανάκληση του σήματος Π.Ο.Π. στην εταιρεία LA FARM μετά την παραγωγή “τυριού φέτα” από 100% αγελαδινό γάλα

    LA FARM: Τι απαντά για την οριστική αφαίρεση της πιστοποίησης ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ



    ΣΧΟΛΙΑ