• Business

    Η μεγάλη ανατροπή στον πλειστηριασμό για τους Πεταλιούς του Μαρή Εμπειρίκου. Οι σχέσεις του με τον εφοπλιστή Καρνέση, η Αlpha Bank και η Αλεξία-Ελένη Δαυίδ


    Το ηλεκτρονικό «σφυρί» δεν θα χτυπήσει σήμερα και ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός για την εκποίηση της… μισής εταιρείας που ελέγχει το φημισμένο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών αναμένεται να κηρυχθεί άγονος. Δίνοντας έτσι μια ουσιαστική, χρονική ανάσα στον Μαρή Εμπειρίκο, γόνο της πολυδαίδαλης εφοπλιστικής οικογένειας, με καταγωγή από την Άνδρο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει το 50% των μετοχών της εταιρείας «κτήμα Πεταλιοί».

    Δηλωτικό των εξελίξεων είναι ότι πριν από δύο 24ωρα εξέπνευσε η ύστατη προθεσμία, προκειμένου να εκδηλώσει κάποιος το ενδιαφέρον του στην τηρούμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα και φυσικά να δεσμεύσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, σε αυτήν την κομβική διαδικασία δεν βρέθηκε κανένας πρόθυμος να συμμετάσχει. Με συνέπεια να οδηγείται σε αδιέξοδο ο πλειστηριασμός, που έχει ως επισπεύδουσα την Alpha Bank. Στην οποία ο Μαρής Εμπειρίκος χρωστάει κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ…

    Καθοριστικό στοιχείο για όλα αυτά φαίνεται να αποτελεί η μεγάλη ανατροπή που συντελέστηκε στην τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, όπου η πρώτη προσφορά εκτινάχτηκε 9,5 φορές πιο πάνω… Αρχικά, η πρώτη προσφορά είχε οριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στα 2/3 της συνολικής αποτίμησης των 4.050.000 ευρώ.

    Η αποτίμηση όμως αυτή προήλθε λαμβάνοντας υπόψη μόνο την αξία του 50% των μετοχών της «κτήμα Πεταλιοί». Το υπόλοιπο μισό της εταιρείας που ελέγχει ιδιοκτησιακά τα δέκα νησιά του συμπλέγματος τα οποία βρίσκονται στο Νότιο Ευβοϊκό ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση. Μεταξύ των άλλων και βασικό μέτοχο στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Ελινόιλ.

    Οι σχέσεις Καρνέση και Μαρή Εμπειρίκου κάθε άλλο παρά αρμονικές μπορεί να χαρακτηριστούν. Σε κάθε περίπτωση και αναφορικά με το ζήτημα του πλειστηριασμού, η πλευρά Εμπειρίκου κατέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων που έγινε από δικαστικό επιμελητή ήταν «όλως αυθαίρετη».

    Υπολοιπόμενη της πραγματικής αξίας. Προσκομίστηκε μάλιστα μελέτη εκτίμησης αγοραίας αξίας από την εταιρεία «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», με βάση την οποία ολόκληρο το σύμπλεγμα των Πεταλιών αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ. Και κατ΄επέκταση το μισό της συμμετοχής που ανήκει στον Μαρή Εμπειρίκο κοστολογείται στα 38.615.000 ευρώ…

    Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου έγιναν δεκτά όλα αυτά και έτσι η τιμή της πρώτης προσφοράς στη διαδικασία του πλειστηριασμού ανέβηκε στα 25.745.000 ευρώ. Δηλαδή στα 2/3 της αποτίμησης της μισής εταιρείας που ελέγχει τους Πεταλιούς. Αν κάποιος ήθελε να «χτυπήσει» το προς εκποίηση μερίδιο, θα έπρεπε να προκαταβάλει εμπρόθεσμα το 30% της πρώτης προσφοράς. Δηλαδή 7,7 εκατ. ευρώ περίπου. Κάτι που εν τέλει δεν έγινε.

    Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστό το τι θα επιλέξει να πράξει η Alpha Bank στη συνέχεια και προκειμένου να εισπράξει τις οφειλές της. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε νέο πλειστηριασμό ή αν έχει και κάτι άλλο στις προθέσεις της. Στην αντίπερα όχθη η πλευρά Εμπειρίκου κινείται προκειμένου να βρει τρόπο να εξοφλήσει τις αθετημένες υποχρεώσεις της προς την τράπεζα, με «όπλο» την πλεονάζουσα αξία που έχουν οι κατασχεμένες μετοχές της «κτήμα Πεταλιοί».

    Από την Παλόμα Πικάσο στην Αλεξία-Ελένη Δαυίδ

    Ακόμη μέχρι σήμερα, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι «ελληνικές Μαλδίβες», εξακολουθεί να μεταδίδει τη λαμπυρίζουσα αίγλη του παρελθόντος. Με αφετηρία κυρίως τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Κατά καιρούς βρέθηκαν εκεί για διακοπές (στο Mεγάλο Πετάλι) διασημότητες, όπως η Mαρία Kάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Pούντολφ Nουρέγιεφ, μέχρι και ο Oυίνστον Tσόρτσιλ.

    Στη δεκαετία του ’80 η κόρη του εμβληματικού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων στο Mεγάλο Πετάλι, διαμορφώνοντας ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα και δίνοντας μια επιπρόσθετη λάμψη στους Πεταλιούς.

    Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, η οποία το 2015 πέρασε στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων της βαθύπλουτης Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ. Κόρης του Ανδρέα Δαυίδ, πρωτανηψιάς του Γιώργου Δαυίδ που ελέγχει την Coca Cola και αδελφής του συχνά-πυκνά «άτακτου» Άλκη. Η αγορά της «βίλας Πικάσο» έγινε έναντι 20 εκατ. ευρώ και η Αλεξία-Ελένη εξακολουθεί να την κατέχει μέχρι σήμερα, όπως βεβαιώνουν απόλυτα έγκυρες πηγές.

    Το συγκεκριμένο κομμάτι της ιδιοκτησίας φυσικά και δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία του πλειστηριασμού.

    Όλη η εικόνα για τα 10 νησιά των Πεταλιών

    Ιδού όμως πώς περιγράφεται στα δικαστικά έγραφα η περιουσία της εταιρείας «κτήμα Πεταλιοί»:

    «Η ανωτέρω εταιρία δεν έχει επί μακρότατο χρονικό διάστημα καμιά εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα, μοναδικό δε αυτής περιουσιακό στοιχείο είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιοί, που βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκουν στον Δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 10 ακατοίκητα νησιά, με συνολική έκταση δέκα έξι περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και ειδικότερα από:

    1) Την νήσο Αυγό ή Στρογγυλό, έκτασης 10.900 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί ως δασική έκταση.

    2) Την νήσο Λαμπερούσα, συνολικής έκτασης 330.808 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 61.058 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως αγροτική, επιφάνεια 17.320 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική, επιφάνεια 26.970 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική και επιφάνεια 225.460 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως δασική.

    3) Την νήσο Λουλούδι, συνολικής έκτασης 20.020 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική.

    4) Την νήσο Μεγαλόνησο ή Μεγάλο Πετάλι ή Ρώσα, που είναι το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών, με συνολική έκταση 11.290.616 τ.μ.

    Στο βορειοδυτικό τμήμα της ανωτέρω νήσου επί αγροτεμαχίων, συνολικής επιφάνειας 169.204,82 τ.μ., βρίσκεται η βίλα «Picasso», που αποτελείται από την κυρίως κατοικία, βοηθητικό κτίριο, κήπους και μαρίνα.

    Η εν λόγω έκταση πωλήθηκε το έτος 2015 σε ιδιώτη. Η Μεγαλόνησος περιλαμβάνει 1.425.044,24 τ.μ. αγροτικών εκτάσεων, 220.721,97 τ.μ. χορτολειβαδικών εκτάσεων και 9.644.850 τ.μ. δασικών εκτάσεων.

    5) Την νήσο Ξερονήσι ή Χερσονήσι ή Ξέρο ή Μικρό Πετάλι, συνολικής έκτασης 3.705.930 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 1.070.000 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως αγροτική και 2.635.930 έχει χαρακτηρισθεί ως δασική. Το Ξερονήσι αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών μετά το Μεγαλονήσι.

    Στην νήσο αυτή βρίσκεται μία κατοικία, που χρησιμοποιείται από τον έναν εκ των δύο μετόχων (σ.σ.: Μαρής Εμπειρίκος) της ιδιοκτήτριας εταιρίας και αποτελείται από πλείονα ακίνητα, που ανακαινίσθηκαν ριζικά κατά την περίοδο των ετών 2009 – 2012, οπότε αναπτύχθηκε μονάδα αφαλάτωσης, κεντρική γεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε η κατοικία να λειτουργεί αυτόνομα και πραγματοποιήθηκαν λιμενικά έργα για την μαρίνα και τεχνικά έργα για την διάνοιξη δρόμου.

    6) Το Τραγονήσι, συνολικής έκτασης 262.451 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 102.000 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως αγροτική, επιφάνεια 84.040 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική και επιφάνεια 76.410 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως δασική. Στο Τραγονήσι βρίσκεται κατοικία, που χρησιμοποιείται από τον έτερο εκ των δύο μετόχων (σ.σ.: τον Σπύρο Καρνέση) της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Το νησί διαθέτει πλήρεις υποδομές καθώς και αυτονομία στην λειτουργία της κατοικίας.

    7) Η νήσος Φούντας ή Φουντί, συνολικής έκτασης 96.351 τ.μ., εκ της οποίας επιφάνεια 19.701 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως χορτολειβαδική και επιφάνεια 76.650 τ.μ. έχει χαρακτηρισθεί ως δασική.

    8) Η νήσος Μακρονήσι ή Μακρύ, συνολικής έκτασης 21.950 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί εξ ολοκλήρου ως δασική.

    9) Η νήσος Ποντικονήσι, συνολικής έκτασης 10.700 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί εξ ολοκλήρου ως δασική.

    10) Η νήσος Προσονήσι, συνολικής έκτασης 22.900 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί εξ ολοκλήρου ως δασική.»

    Ποια είναι η εμπορική αξία των νησιών

    Στα ίδια δικαστικά έγγραφα αξιολογείται ως εξής η προοπτική εκμετάλλευσης και η αξία των Πεταλιών.

    «Η Μεγαλόνησος περιλαμβάνεται στην κατηγορία των νησιών με δυνατότητα επενδυτικής εκμετάλλευσης, καθόσον βάσει του μεγέθους του και τον πολεοδομικό του χαρακτήρα μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του για τουριστική εκμετάλλευση. Τα νησιά Χερσονήσι, Τραγονήσι και Λαμπερούσα ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που απευθύνονται σε ιδιώτες με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια που αναζητούν απομόνωση και πρόκειται για νησιά που μπορούν να φιλοξενήσουν μια πολυτελή κατοικία.

    Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω προσδιοριστικών στοιχείων και σύμφωνα με την μελέτη εκτίμησης αγοραίας αξίας της εταιρίας με την επωνυμία «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», η αξία της νήσου Μεγαλόνησος, μη υπολογιζόμενης της επιφάνειας των 170 στρεμμάτων που έχει ήδη πωληθεί σε τρίτο, ανέρχεται σε 39.840.837 ευρώ, της νήσου Χερσονήσι σε 15.080.727 ευρώ, της νήσου Τραγονήσι σε 12.567.273 ευρώ, της νήσου Λαμπερούσα σε 8.378.182 ευρώ, της νήσου Λουλούδι σε 364.700 ευρώ, της νήσου Μακρονήσι σε 399.859 ευρώ, της νήσου Φούντας σε 576.659 ευρώ, της νήσου Ποντικονήσι σε 5.350 ευρώ, της νήσου Προσονήσι σε 11.450 ευρώ και της νήσου Αυγό σε 5.450 ευρώ. Η συνολική, επομένως, αξία των ανωτέρω νήσων ανέρχεται στο ποσό των 77.230.000 ευρώ…».



    ΣΧΟΛΙΑ