• Business

    Η Lamda Hellix δημιουργεί το νέο Interconnection Hub της ΝΑ Ευρώπης για τη διασύνδεση των εταιριών με τους μεγάλους cloud providers

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Κάκκος

    Απόστολος Κάκκος


    Την διασύνδεση των εταιριών με τους μεγάλους cloud providers όπως το Azure της Microsoft, το AWS, το Google Cloud κ.α. προωθεί το SEECIX (South-East Europe Cloud & Interconnection Exchange) powered by DE-CIX που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συμμαχίας της ελληνικής Lamda Hellix Data Centers και του DE-CIX, του κορυφαίου Internet Exchange παγκοσμίως.

    Το SEECIX θα λειτουργήσει εντός του neutral world – class data center campus της Lamda Hellix στην Αθήνα και θα εξυπηρετεί τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επεκτείνοντας το υπάρχον δίκτυο του DE-CIX στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα, στη Λισαβόνα, Μαδρίτη, Μασσαλία και στο Παλέρμο, ενώ θα λειτουργεί ως πύλη διασύνδεσης μεταξύ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

    Όπως επισημαίνει στο mononews ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, την πενταετία 2015 – 2019 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ το τρέχον επενδυτικό της πλάνο 2020 – 2024 είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ και ήδη υλοποιείται, «ξεκινώντας με το SEECIX και με όραμα να εκσυγχρονίσουμε και να ενδυναμώσουμε την ψηφιακή Ελλάδα, να διατηρήσουμε τα δεδομένα και τους Έλληνες μηχανικούς πληροφορικής στην Ελλάδα (data sovereignty) και να την καταστήσουμε σημαντική πύλη εισόδου στην Ευρώπη αλλά και το μεγαλύτερο digital hub στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (new data gravity)».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κάκκο: «Το SEECIX αποτελεί ένα νέο interconnection hub στην Ελλάδα το οποίο στοχεύει στην προώθηση του cloud και του διαδικτύου στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το SEECIX προωθεί την διασύνδεση των εταιριών με τους μεγάλους cloud providersόπως το Azure της Microsoft, το AWS, το Google Cloud, IBM Bluemix, Oracle cloud κ.α. Τα τελευταία χρόνια και ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα λόγο του COVID-19, όλο και περισσότερες εταιρίες εντάσσουν το cloud στην στρατηγική τους, όμως οι επιλογές διασύνδεσης στην Ελλάδα με τους σημαντικούς διεθνείς παρόχους cloud είναι εξαιρετικά περιορισμένες, υποδεέστερες σε ποιότητα και αρκετά ακριβότερες σε τιμή σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη. Το SEECIX βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του διεθνούς cloud, παρέχοντας μέσω της στρατηγικής μας συνεργασίας με το DE-CIX, υψηλής ποιότητας και διαθεσιμότητα υπηρεσίες διασύνδεσης με περισσότερους από 50 μεγάλους παρόχους cloud.

    Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου, τόσο τοπικά στην Ελλάδα όσο και στις 22 πόλεις – κλειδιά που έχει παρουσία το DE-CIX, συμπεριλαμβανομένων της Φρανκφούρτης, της Μασσαλίας, της Νέας Υόρκης, της Μαδρίτης, της Κωνσταντινούπολης και του Ντουμπάι. Με τον τρόπο αυτό, κάθε επιχείρηση που συνδέεται στην πλατφόρμα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ταχύτητα και την ποιότητα διασύνδεσής της με άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις πόλεις αυτές. Επιπλέον, το SEECIΧ συμβάλει σημαντικά στην προώθηση συνεργειών μεταξύ των μελών που συμμετέχουν στο οικοσύστημά του ή, γενικότερα, στο παγκόσμιο οικοσύστημα του DECIX, απλοποιώντας και ενισχύοντας τις τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις των μελών αυτών.

    Σε πρακτικό επίπεδο, εξαιτίας του SEECIX, ένας Έλληνας χρήστης του διαδικτύου που χρησιμοποιεί την οικιακή DSL γραμμή του μπορεί να δει αισθητή διαφορά στην ποιότητα της διαδικτυακής τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, να απολαύσει διαδικτυακά παιχνίδια, να ολοκληρώσει γρηγορότερα τις αναβαθμίσεις του υπολογιστή ή του tablet του, να προσπελάσει τις υποδομές της εταιρίας του και να ανταλλάξει αρχεία με τους συναδέλφους του. Αντίστοιχα, μια Ελληνική επιχείρηση θα δει τα τηλεπικοινωνιακά της κόστη να μειώνονται και τις διαδικτυακές της υπηρεσίες να αναβαθμίζονται σε ταχύτητα και αξιοπιστία, ενώ θα αναβαθμίσει την πρόσβαση της σε μια τεράστια φαρέτρα υπηρεσιών cloud που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.»

    Σημειώνεται ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου αποτελούν κρίσιμες ψηφιακές υποδομές της χώρας που συντελούν σημαντικά στην σταθερότητα, την ποιότητα και την ανάπτυξη των υπηρεσιών διαδικτύου σε μια χώρα, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Οι υποδομές αυτές είναι τόσο κρίσιμες που ορίζονται ρητά ως τέτοιες και από την ευρωπαϊκή οδηγία NIS. Στην Ευρώπη λειτουργούν δεκάδες τέτοιες υποδομές. Οι μεγαλύτερες αυτών, όπως του DE-CIX στην Φρανκφούρτη, του AMSIX στο Άμστερνταμ ή του LINX στο Λονδίνο, ξεπερνούν τα όρια της χώρας τους, προσελκύοντας δίκτυα από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

    «Η ανάπτυξη μιας τέτοιας υποδομής στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μέρος της πλατφόρμας του DE-CIX, της μεγαλύτερης πλατφόρμας ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου παγκοσμίως» εξηγεί ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Lamda Hellix, «ξεπερνάει τα όρια της χώρας και βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του διαδικτύου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενη την μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, αναβαθμίζει την θέση της τελευταίας ως «πύλη» της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής προς την Ευρώπη.

    Άμεσα οφέλη μπορούν να αποκομίσουν: Οι εταιρίες όλων των μεγεθών που έχουν εντάξει ή εντάσσουν στην στρατηγική τους το cloud, ειδικά λύσεις multi – cloud ή hybrid – cloud, αφού μέσω της πλατφόρμας μπορούν να ενισχύσουν την διασύνδεση τους με τους μεγάλους διεθνείς cloudproviders. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και πάροχοι υπηρεσιών Internet που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας και της μείωσης του κόστους των υπηρεσιών διαδικτύου που προσφέρουν

    Εταιρίες που διαθέτουν περιεχόμενο ή υπηρεσίες στο Ελληνικό Κοινό (διαδικτυακή τηλεόραση ή ραδιόφωνο, ειδησεογραφικά πρακτορεία, δημοφιλή web sites, on-line παιχνίδια, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί, μηχανές αναζήτησης κλπ.) όσες έχουν έντονη δράση ή συνέργειες σε χώρες ή περιοχές που δραστηριοποιείται το DE-CIX, μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού που έχουν συμφέροντα ή δράσεις στην περιοχή της Ελλάδας και γενικότερα της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και πολυεθνικές που θέλουν να διασυνδέσουν υποδομές τους στην Μέση Ανατολή, Ασία ή Αφρική με την Ευρώπη.

    Επιπρόσθετα, η ύπαρξη ενός μεγάλου διεθνούς  interconnection hub στην Ελλάδα θα αναδιαμορφώσει το τοπίο του cloud, των τηλεπικοινωνιών και του Internet στην Ελλάδα και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη αυτών.»

    Η Lamda Hellix, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003 με βασικό μέτοχο τότε την Lamda Development η οποία αποχώρησε το 2013. Το 2019 είχε έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. το 2018 και κέρδη προ φόρων 2 εκατ. έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Την πενταετία 2015 – 2019 η εταιρεία αναπτύχθηκε με ρυθμό 50% (όσο αφορά τα έσοδα της βασικής της δραστηριότητας, Data Center & Cloud services). Την ίδια περίοδο κατά 50% αυξήθηκε το πελατολόγιο και το προσωπικό της. Βάσει εκτιμήσεων το μερίδιο αγοράς της είναι της τάξεως του 45%, ενώ έχει υπάρξει σχεδόν όλα τα χρόνια λειτουργίας της κερδοφόρα.



    ΣΧΟΛΙΑ