• Business

    Η Κίνα πιέζει Αμερική, Ευρώπη και Ελληνικό Χρηματιστήριο

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, σε ένα κλίμα ανησυχίας, μετά τη βουτιά των κινεζικών μετοχών, που οδήγησε σε αναστολή των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σενζέν. Την ίδια ώρα, το επενδυτικό αίσθημα επιβαρύνεται από την ένταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ ανάλογη ήταν και η απάντηση από Μπαχρέιν, Σουδάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ειδικότερα, σχεδόν στο απόλυτο κόκκινο ο Dow Jones με τις απώλειές του να ξεπερνούν τις 390 μονάδες ή 2,2% στις 17.027 μονάδες. Πτώση 2,13% για τον S&P 500 στις 2.000 μονάδες, ενώ κατά 2,48% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq στις 4.882 μονάδες.

    Η πτώση των αμερικανικών δεικτών έρχεται σε συνέχεια της αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Κίνας, λόγω της μεγάλης “βουτιάς” των δεικτών, ύστερα από την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τον ΡΜΙ μεταποίησης, που επέτεινε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας του ασιατικού γίγαντα.

    Υπενθυμίζεται ότι Shanghai Composite υποχώρησε 6,85% και ο Shenzhen Composite σημείωσε πτώση 8,1%. Ο CSI 300 υποχώρησε για μικρό χρονικό διάστημα κατά 7,02%. Όταν αυτός ο δείκτης σημειώνει άνοδο ή πτώση μεγαλύτερη του 7%, διακόπτεται η διαπραγμάτευση στις κινεζικές αγορές για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

    Οι επενδυτές και αναλυτές, πάντως, παραμένουν αισιόδοξοι στις ευρωπαϊκές μετοχές, ποντάροντας σε άνοδο 13% το 2016. Βέβαια, αυτή η αισιοδοξία δεν καταγράφεται, τουλάχιστον σήμερα στα ταμπλό των ευρωπαϊκών αγορών.

    Το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα

    Με το ευρωπαικό κλίμα στο… κόκκινο, δε θα μπορούσε να μην έχει επηρεαστεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την πίεση των διεθνών αγορών και των κινήσεων ενθυλάκωσης των κερδών της προηγούμενης συνεδρίασης, οι οποίες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 620 μονάδων.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,62% στις 621,12 μονάδες, ενώ για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε έως και τις 619,42 μονάδες, όταν κατέγραφε απώλειες 1,89%. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 12,48% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 57,96 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,81 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

    Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 2,42% στις 178,90 μονάδες, ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,10% στις 817,22 μονάδες.

    Πάντως, η σημερινή πτώση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι σύστησαν στους επενδυτές να παραμείνουν στις επάλξεις έως ότου υπάρξουν εξελίξεις στα ζητήματα που επηρεάζουν την αγορά. Μάλιστα, η διατήρηση των 620 μονάδων ήταν ένα πολύ θετικό σημάδι για τις διαθέσεις της εγχώριας αγοράς, ωστόσο, το Χ.Α. θα πρέπει σύντομα να απαγκιστρωθεί από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς μπροστά του έχει τις δύσκολες μέρες της διαπραγμάτευσης, οι οποίες παραδοσιακά εντείνουν τη μεταβλητότητα στο ταμπλό του Χ.Α.



    ΣΧΟΛΙΑ