• Business

    Οι εισηγμένες που αντιμετωπίζουν το φάσμα του lock down κι αυτές που συνεχίζουν απρόσκοπτα


    Μία μία οι εισηγμένες, εκείνες των οποίων η παραγωγή και κατά συνέπεια οι πωλήσεις έχουν πάθει καθίζηση από την επέλαση της πανδημίας, κατεβάζουν ρολά και κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης για την προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται σοβαρά. Το lock down για τις εισηγμένες αποτελεί πραγματικό γεγονός και σοβαρή προοπτική προκειμένου να περάσουν τον κάβο του Απριλίου που θεωρείται από τους πλέον κρίσιμους μήνες στον πόλεμο για την ανάσχεση του ιού.

    Βιοχάλκο

    Οι θυγατρικές της Viohalco S.A. ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν ότι αναστείλουν προσωρινά για διάστημα ενός μηνός τις κύριες παραγωγικές τους δραστηριότητες. Οι θυγατρικές εταιρίες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε. αποφάσισαν στις 27 Μαρτίου 2020, ότι θέτουν ταυτόχρονα τους εργαζόμενους από την 2ην  Απριλίου 2020 έως και την 3η η Μαΐου 2020, σε διαθεσιμότητα και τους υπαλλήλους σε εκ περιτροπής εργασία. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιριών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

    Όπως τονίζει ο όμιλος, τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Τα μέτρα αυτά, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι στη λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

    Πάντως, επί του παρόντος, η Viohalco S.A. δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης, αλλά θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μόλις αυτές καταστεί δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν.

    Ακρίτας

    Η βιομηχανία  ξύλου AKRITAS  στο πλαίσιο διαχείρισης των κινδύνων για τους εργαζομένους της εξαιτίας της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19, αλλά και της εξαιρετικής δυσκολίας συνέχισης της πλήρους παραγωγικής της δραστηριότητας λόγω δραστικού περιορισμού των παραγγελιών της, αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας της πλειονότητας του προσωπικού της μέχρι μέσα Μαΐου.

    H  εταιρία, όπως αναφέρει,  έχει εκπονήσει σχέδιο απρόσκοπτης  λειτουργίας  των εμπορικών δραστηριοτήτων της με προσωπικό ασφαλείας.

    Σημειώνεται ότι στη λήψη ανάλογων μέτρων έχει ήδη προβεί το σύνολο σχεδόν του κλάδου στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Επί του παρόντος, η AKRITAS δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης, αλλά θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μόλις αυτές καταστούν δυνατό να ποσοτικοποιηθούν, κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία θα δημοσιοποιεί αμέσως κάθε σημαντική μεταβολή ή εξέλιξη της παρούσας κατάστασης.

    Επίλεκτος

    H εταιρεία «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ» προκειμένου να διαφυλάξει  την  προσωπική υγεία των εργαζομένων και να περιορίσει την δυνατότητα διάδοσής του έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας  μέρους  των εργαζομένων της από 01.04.2020.

    Όπως αναφέρει, σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την εξυπηρέτηση των πελατών  της που αποτελούν μαζί με τους εργαζόμενους τους πυλώνες στήριξής της.

    Βαρβαρέσος

    Επίσης, η “ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία”, της οποίας τα δάνεια μόλις προσφάτως ρυθμίστηκαν, έθεσε σε καθεστώς αναστολής μέρος των εργαζομένων της έως την 30.04.2020, με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

    Παράλληλα εφαρμόζει ένα αυστηρό πλάνο δράσεων με πλαίσιο την καθοδήγηση και  την πρόληψη του προσωπικού της σε θέματα αντιμετώπισης του ιού για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της και των οικογενειών τους.

    Επιπρόσθετα, έχει  καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης των εμπορικών δραστηριοτήτων της με στόχο να είναι συνεχώς δίπλα στους πελάτες της, προσαρμόζοντας το σχέδιο αυτό στις ανάγκες τους,  σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία.

    Ικτίνος

    Σύμφωνα με την εισηγμένη, η Ικτίνος έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και προφύλαξης από τον κορωνοϊό και την αποφυγή και περιορισμό εξάπλωσης του, με στόχο τη την προστασία των εργαζομένων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας γενικότερα. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Για ένα ιδιαίτερα εξαγωγικό προϊόν, όπως το ελληνικό μάρμαρο, οι επιπτώσεις από την παγκόσμια κρίση αποτελεί πηγή κινδύνου, και αναμένεται να επηρεάσει τον τζίρο του 2020. H Κίνα δεν είναι πια το επίκεντρο της πανδημίας, όπως ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2020, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα κυλούν αρμονικά, καθώς τα εργοστάσια τώρα ανακάμπτουν. Οι πωλήσεις  προς την Κίνα  στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν αισθητά μειωμένες, ενώ κάμψη αναμένεται και στο 2ο τρίμηνο  του έτους. Ανάκαμψη προβλέπεται το β εξάμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι το 96% των πωλήσεων της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ πάνω από το 50% των εξαγωγών κατευθύνονται στην Κίνα. Σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές της εταιρείας κατέχουν οι ΗΠΑ, οι χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και η Ευρώπη. Συνεπώς η μεταφορά της πανδημίας στις χώρες αυτές  αλλάζει τα δεδομένα για την εταιρεία, για άγνωστο προς το παρόν διάστημα.

    Η εταιρεία για τις πρώτες 45 ημέρες του 2020 είχε μια αύξηση του κύκλου εργασιών 24%. Μετά όμως από την εξάπλωση του COVID-19 υπήρξε μείωση του τζίρου κατά 40% καταλήγοντας να κλείσει το α τρίμηνο του 2020  με μια υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 22%.Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπει ιδιαίτερα ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον καθώς δεν είναι γνωστό πότε θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

    Η εταιρεία έχει αυτή την στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία – γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και είναι σε θέση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας,  και να ανταπεξέλθει στην παγκόσμια κρίση.

    Σαράντης

    Υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19, η οποία αποτελεί μία πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλο τον κόσμο με αβέβαιη πορεία, ο Όμιλος έχει προετοιμάσει προληπτικά μέτρα και ειδικό πλάνο δράσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία του καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων του και της κοινωνίας στο σύνολό της.

    Παρόλο που η ορατότητα είναι χαμηλή προς το παρόν, η διοίκηση εκτιμά πως, κατόπιν αυτής της διαταραγμένης περιόδου, το επίπεδο της κατανάλωσης θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

    Εξάλλου, ο χαμηλός δανεισμός και οι ισχυρές ταμειακές ροές του Ομίλου προσφέρουν ασφάλεια και υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

    Τα  δε δάνεια διαμορφώνονται σε μόλις 8,45 εκατ. ευρώ το 2019 από 11,5 εκατ. ευρώ το 2018.  Αυτό, όταν τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 38 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ.

    Βιοκαρπέτ

    Σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων της από 3 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2020, με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού και την προστασία της δημόσιας υγείας προβαίνει και η Εξάλκο, θυγατρική της Βιοκαρπέτ.

    Η εταιρία ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

    Επί του παρόντος, όπως τονιζεται, η ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης αλλά όταν αυτές ποσοτικοποιηθούν.

    Δάιος

    Ως γνωστον, η εταιρία δραστηριοποιείται σε δύο κλάδους.

    Α) Παραγωγή πλαστικών φύλλων και σωλήνων κυρίως για πολλαπλές αγροτικές εφαρμογές και

    Β) Στον ξενοδοχειακό κλάδο διαθέτοντας μία ξενοδοχειακή μονάδα 12μηνης λειτουργίας στην Θεσσαλονίκη και μέσω της θυγατρικής της HELLAS HOLIDAY HOTELS AE (100% ) μία ξενοδοχειακή μονάδα resort στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

    Μετά την πανδημία του COVID-19 η παραγωγική μονάδα συνεχίζει την λειτουργία της. Η διοίκηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των συνεργατών της, εξυπηρετώντας παράλληλα, παρά τις όποιες δυσκολίες , τους πελάτες της.

    Οι ξενοδοχειακές μονάδες τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της θυγατρικής HELLAS HOLIDAY HOTELS AE στην Κρήτη βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας με κυβερνητικές αποφάσεις.

    Εκ του λόγου αυτού το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής.

    Παράλληλα η διοίκηση του Ομίλου ετοιμάζεται για την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων όποτε αρθεί η αναστολή καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μη λειτουργίας.

    Οι συνέπειες στην χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας και του ομίλου δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν αυτή την στιγμή και θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη και την διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και παγκόσμια



    ΣΧΟΛΙΑ