• Business

    Η Google χάνει δίκη για το «δικαίωμα στη λήθη»

    • NewsRoom
    Google


    Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο δικαίωσε σήμερα Παρασκευή έναν επιχειρηματία ο οποίος “πάλευε” για «το δικαίωμα στη λήθη» (right-to-be-forgotten) ενάντια στη Google.

    Ο Δικαστής Mark Warby αποφάσισε υπέρ του επιχειρηματία, ο οποίος είχε ζητήσει από τη Google να αφαιρέσει τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με παλαιότερη καταδίκη του και έκτιση ποινής 6 μηνών για υποκλοπή επικοινωνιών. Ο κολοσσός διαδικτυακών υπηρεσιών αρνήθηκε να αφαιρέσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης, τα οποία σύμφωνα με τον επιχειρηματία περιέχουν πληροφορίες που δεν ισχύουν πλέον, και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο.

    «Δικαίωμα στη λήθη» ονομάζεται το δικαίωμα του υποκειμένου των δεδομένων να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.

    Το δικαίωμα στη λήθη ή το δικαίωμα διαγραφής προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν την απομάκρυνση ή τη διαγραφή πληροφοριών για τον εαυτό τους, όταν αυτές δεν ισχύουν.

    Η Google δήλωσε πως θα δεχτεί την απόφαση του Δικαστηρίου. «Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να συμμορφωθούμε με το δικαίωμα στη λήθη, αλλά προσέχουμε πολύ να μην αφαιρούμε αποτελέσματα αναζήτησης που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε ευχαριστημένοι που το Δικαστήριο αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας και θα σεβαστούμε την απόφασή του σε αυτή την υπόθεση», είπε η εταιρία σε σχετική ανακοίνωσή της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: YouTube και Google φέρεται να συγκέντρωναν προσωπικά δεδομένα παιδιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αμερικανική Γερουσία καλεί για εξηγήσεις τους επικεφαλής των Facebook, Google, Twitter

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο με το Facebook: «Ήταν λάθος μου και λυπάμαι» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ